306 thoughts on “Blogopdracht 2”

 1. Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is: diegene heeft een moeilijke tijd in het leven.

  Daar waar de stroming de kant afkalkt: diegene krijgt het steeds moeilijker in het leven.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen: ze is koppig en vol zelfvertrouwen, ze staat achter haar eigen standpunt.

  Terwijl het water aan mij trekt: andere willen diegene beïnvloeden.

  Ik ben solide maar doorlaatbaar: diegene is vol zelfvertrouwen maar wel beïnvloedbaar.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen: diegene laat weten dat ze beïnvloedbaar is en het uiteindelijk wel eens kan worden met de mensen om haar heen.

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water: diegene wil meegaan met de mensen om haar heen maar heeft meer tijd nodig om te beseffen waar diegene in meegaat.

  1. goede en duidelijke uitleg. zelf had in ongeveer dezelfde gedachte, behalve op het laatst. maar ik vraag mij af wie diegene is die hem beinvloed? en waarom dan?

   1. De mensen die een andere gedachte hebben dan diegene, omdat ze beïnvloedbaar is en beïnvloed wordt door de mensen om haar heen.

  2. Ik denk hetzelfde als jou! toevallig zeg! Zeer goed gedaan, vooral ook dat je duidelijk citeert. Zeer leerzame en leuke reactie om te lezen. Leuk om van iemand anders perspectief te kijken die toch ongeveer hetzelfde blijkt!

  3. ik vind dit erg lijken op mijn perspectief het is mooi om te zien dat jouw visie hetzelfde lijkt op die van mij dat geeft mij ook meer vertrouwen in mijn visie op het gedicht

  4. Prachtig, Top uitleg ik had het zelf nog niet van die kant bekeken. UItstekende uitleg sven. Je kan zelf ook wel dichter worden.

  5. Het is leuk dat we beide bijna hetzelfde denken! Jij denkt bij sommige stukjes weer net iets anders als ik.
   Jij hebt bijvoorbeeld bij “terwijl het water aan mij trekt”, dat mensen haar willen beïnvloeden. Ik dacht bijvoorbeeld dat ze het over steken onder water had dat ze elke keer weer een tegenslag kreeg. Grappig al die kleine verschilletjes!

  6. Bedankt voor je duidelijke uitleg! erg goed dat je per stukje even verteld waar het over gaat, dit maakte het gedicht erg inzichtelijk en duidelijk voor mij!

  7. Prachtig verwoord ik denk hier precies het zelfde over en vond dat je de ena laatste alinea goed had bedacht.

 2. mijn gedachte achter het gedicht

  Ik lig in de bocht van de rivier

  waar het moeilijk is- ik denk dat hij het heel moeilijk heeft met deze beschrijving, omdat hij erin zegt dat hij het moeilijk heeft. ik denk hierbij zelf dat zijn ouders zijn overleden.

  daar waar de stroming

  de kant afkalft- Hierbij zit hij vast in de bocht, waar hij niet meer uitkomt. omdat je dan door de stroming erin word geduwd, maar hij zegt erbij dat de kant afkalft. en dat betekend dat hij dus wel meer ruimte krijgt. ik denk dat hij hierbij de hele tijd blijft denken aan zijn ouders, maar hij krijgt het er langzamerhand minder moeilijk mee.

  ik ben een koppige dam

  die blijft liggen-ik denk dat hij hier geen moeite wil doen om uit deze situatie te komen. omdat er word gezegd dat hij een koppige dam is die blijft liggen. ik denk dat zijn vrienden hem hiermee willen helpen maar hij laat dat niet toe, of hij blijft bij zijn eigen standpunt.

  terwijl het water aan me trekt

  ik ben solide maar doorlaatbaar- ik denk dat veel mensen hem willen helpen maar hij toont zijn emoties er niet bij. omdat hij solide is (sterk), maar doorlaatbaar. ik denk dat hij dan bij zijn vrienden sterk en koppig is, maar als hij thuiskomt valt hij uiteen van de emoties.

  tussen mij tenen

  als ik wiebel

  laat ik de vissen weten

  dat ik meedoe

  dat ik stroom-hierbij laat hij zien aan zijn vrienden dat alles goed gaat, maar dat is niet zo. omdat hij zegt dat hij meedoet maar dat is niet zo, omdat hij de vissen gewoon doorlaat gaan tussen zijn tenen. dus hij doet alles alsof.

  mijn bed uit, de straat, de lift in

  omhoog en weer naar beneden

  terwijl ik instap en uitstap en waak

  en ga slapen– hierbij gaat hij steeds met de groep mee, maar toch blijft zijn gedachte ergens anders. dus zijn vrienden zeggen hem om bijv: niet aan zijn ouders te denken maar hij laat weten dat het zo is, maat toch blijft hij koppig met zijn gedachten bij hun.

  ik stroom maar verplaats me

  trager dan water- het gaat langzamerhand beter met hem. omdat hij met het water nog wel een beetje meegaat. maar nog steeds niet helemaal want hij blijft trager dan water.

  1. Bij sommige dingen gaan onze meningen wel ver uit elkaar en bij sommige juist weer niet, dat is misschien wel het einddoel van dit gedicht, ons laten nadenken, maar wel goed gedaan!

  2. Een goede uitleg, ik begin het gedicht zelf nu ook te snappen.

  3. Zo zou je het ook kunnen bekijken, alleen zelf dacht ik dat hij gepest word. Het kan natuurlijk ook zijn dat zijn ouders zijn overleden. het is maar hoe je het bekijkt, want iedereen heeft een ander gedachte achter dit gedicht.

  4. mooi uitgelegd! Ik bekijkt het nu van een ander standpunt. Zelf dacht ik er anders over.

  5. Heel goed hoe je je in dit gedicht hebt verdiept. Ga zo door !

 3. Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is
  – In een bocht liggen is niet een makkelijke positie en omdat er (bijna) altijd een onderliggende gedachte is bij een gedicht ga je verder denken, en dan kom ik bij deze strofe tot de conclusie dat het een periode is waar hij het erg moeilijk mee heeft.

  Daar waar de stroming de kant afkalkt
  – dit deel vond ik het moeilijkst om uit te leggen, maar de stroming afkalken heeft te maken met erosie, dus iets wat langzaam slijt. Ik denk dus hierbij dat er wordt geduid op een probleem van vroeger wat nog steeds aan hem knaagt.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan mij trekt
  – een dam is in de poëzie wereld een blokkade dus hij is een blokkade die blijft liggen, hij is een blokkade voor anderen, zijn mening word niet gedeeld en anderen willen hem overtuigen maar hij blijft dus koppig. Het water dat aan hem trekt zijn de anderen die zijn mening willen veranderen, maar het lukt ze nu nog niet (koppig)
  Dit kan ook nog zijn probleem zijn, nog denkend aan de uitleg bij de eerste uitleg.

  ik ben solide maar doorlaatbaar
  – Diegene blijft bij zijn standpunt maar staat toch wel open voor andere meningen

  Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, mijn bed uit, de straat, de lift in, omhoog en weer naar beneden.
  – Dit is ook weer een moeilijk gedeelte maar wat ik hieruit kan concluderen is dat hij nu wel bijna overtuigd is, hij doet mee en gaat met de groep mee denken, hij is overtuigd.

  Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen
  – Hij is wel overtuigd en daarna weer niet, wanneer hij zegt dat het gras paars is en iedereen zegt dat het groen is, is hij wel overtuigd en daarna weer niet.

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water

  – Zijn probleem van het begin komt hier weer terug en word langzaam maar zeker beter, want hij gaat wel mee, maar niet helemaal.

  1. Zo bekeek ik het soort van in het begin, maar ik kwam daarna toch op een ander idee uit. Wel heel mooi over nagedacht!

  2. Goed uitgelegd Sid! door je uitleg snap ik het gedicht eigenlijk veel beter.

  3. Goed verwoord.In een bocht liggen is een moeilijke positie.Die persoon heeft een moelijke periode zo dacht ik ook erover.

  4. als ik dit lees zie ik dingen die ik zowel begreep en niet begreep van een andere kant.het is goed te begrijpen op de manier waar je het hebt uitlegt.

 4. Mijn gedachte achter het gedicht:
  1.Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is

 5. Mijn gedachte achter het gedicht:

  1.Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is.
  > Ik denk dat de schrijver van dit gedicht hiermee wil zeggen dat hij eenzaam is en dat hij het moeilijk heeft in zijn leven, omdat het hierbij lijkt alsof hij in zijn eentje zit en bij zichzelf nadenkt wat er ooit fout is gegaan.

  2.daar waar de stroming
  de kant afkalft
  > De schrijver wil hiermee zeggen dat hij onderdruk staat, maar dat hij steeds meer ruimte krijgt (afkalfen). Hij is emotioneel en heeft het moeilijk in zijn leven.

  3.ik ben solide maar doorlaatbaar
  > Ik zelf persoonlijk dat de schrijver hiermee aangeeft dat hij emoties laat zien van wat er rond hem gebeurt, maar dat hij zich er niet door laat tegenhouden. Het boeit hem niet van wat andere mensen over hem denken(solide)

  De schrijver wil met dit gedicht zeggen dat hij het moeilijk heeft in zijn leven, maar hij krijgt er steeds ruimte voor. Ook voert hij acties uit, maar met druk op de schrijver. Hij laat met behulp van emoties zien dat hij verdrietig is (doorlaatbaar), maar dat hij het achter zich probeert te laten(solide). De schrijver voert elke dag een standaard routine uit maar ook dat wordt onderdruk gesteld door andere mensen om zich heen. Dit kun je zien doordat hij zegt:
  “ik stroom maar verplaats me trager dan water”. Toen ik dit voor het eerst las, dacht ik dat het nergens op sloeg, maar toen begon ik diep na te denken en kwam ik tot het idee dat de schrijver gepest wordt en dat hij dit achter zich wil laten, maar dat hij ook onder druk staat waardoor het moeilijk wordt. Hij gaat alsnog verder met zijn leven en laat zich nergens door stoppen

  1. Om het wat makkelijker te maken: solide ben je als je stabiel in het leven staat, dus vol zelfvertrouwen leeft. Voor de rest top uitgelegd.

   1. Ja ik wist zelf nog niet echt wat het betekende. Dankjewel Rida

  2. leuk om te zien hoe jij over dit gedicht denkt.Ik heb verschillende dingen gelezen en heb gezien dat veel kinderen er verschillend over denken.Maar dat laat ons ook wel ons eigen meningen uitspreken.

  3. Sid je hebt duidelijk je denkwijze naar voren gebracht en goed uitgelegd !

  4. super leuk dat we exact hetzelfde vinden. We bekijken het blijkbaar vanuit dezelfde perspectief.

  5. toch leuk om ook andere bevindingen over het gedicht te zie te krijgen, ik vond namelijk dat het over een soort depressie ging. goed gedaan.

 6. “Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is”
  Ik denk dat hij hier mee bedoelt dat hij problemen heeft, dat hij net een moeilijke tijd in zijn leven heeft, of niet goed in zijn vel zit.
  “daar waar de stroming
  de kant afkalft”
  Hij/Zij krijgt het steeds moeilijker in zijn leven, maar uit “de bocht van de rivier waar het moeilijk is” kan ontsnappen omdat de rand afkalft.
  “ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt”
  Hij/Zij blijft zich doorzetten in zijn moeilijke tijd.
  “ik ben solide maar doorlaatbaar”
  Ik denk dat hij in het openbaar heel solide is maar bijvoorbeeld bij vrienden en familie wel veel emoties toont.
  “tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom”
  Hij probeert te laten zien aan de andere mensen (De vissen) dat hij ook meedoet (stroomt)” mijn bed uit, de straat, de lift in
  “omhoog en weer naar beneden
  terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen”
  Hij probeert mee te doen met de rest.
  “ik stroom maar verplaats me
  trager dan water”
  Hij doet zijn best uit zijn moeilijke fase te komen en mee te doen met de rest, maar het duurt bij hem langer dan bij alle anderen.
  Samenvatting:
  Een persoon heeft een moeilijke tijd, maar hij/zij gaat de goede kant op. Hij probeert mee te doen met de rest maar bij hem duurt het langer uit zijn moeilijke fase te komen dan het bij andere mensen duurt.

  1. Super tof dat je bij meerdere zinnen bij het gedicht ook met me eens bent. Ik had namelijk ook wel dezelfde gedachte als jij. Verder vind ik dat je het concreet hebt uitgelegd wat de verbanden tussen de zinnen zijn!
   Goed zo!

  2. Ik ben het volledig eens met de dingen die je hier zegt, goed geschreven.

  3. Top uitgelegd, ook leuk om te zien dat wij bijna dezelfde kijk hebben op dit gedicht!

 7. Voor mij staat het volgende in het gedicht:
  “ Ik lig in de bocht van een rivier.’’Ik vind dat die bocht staat voor moeilijkheden. De stroming is er namelijk sterk waardoor de kant verslijt (erosie). De betekenis is dan dat moeilijkheden hem vanbinnen verslijten.

  ‘’ Ik ben een koppige dam die blijft liggen.’’ Hij blijft daar liggen dus doet hij niks om de moeilijkheden die aan hem vreten te verhelpen.

  ‘’Terwijl het water aan me trekt. Ik ben solide maar doorlaatbaar.’’ Het water staat voor mij hier voor de moeilijkheden. De persoon is hier krachtig maar wel met veel gevoel.

  ‘’ Tussen mijn tenen als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom.’’ Met dat hij wiebelt bedoeld hij volgens mij dat hij acties uitvoert. De vissen staan voor mensen om hem heen die hij met zijn acties laat weten dat hij ook belangrijk is en meedoet. Hij heeft dus ook een mening die er toe doet.

  ‘’ Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden.’’ Ik denk dat hij hier uit zijn moeilijkheden probeert te komen. Hij voert daar 3 stappen voor uit: zijn bed uit, straat op en de lift in. Maar bij de lift krijgt hij het toch weer moeilijk en valt hij terug. Want de lift gaat eerst omhoog en dan weer naar beneden. Hij maakte dus vooruitgang maar viel toch weer terug.

  ‘’ Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen.’’ Ik denk dat hij hier bedoeld dat hij heel oplettend is op zijn omgeving, een beetje schuw. Misschien komt dit door een vervelende gebeurtenis waar hij erg van is geschrokken.

  ‘’ Ik stroom maar verplaats me, trager dan water.’’ Hij komt dus langzaam erboven op alleen de moeilijkheden blijven alsnog een stapje voor zijn op hem.

  1. Ik snapte dit bericht wel en mijn visie is ongeveer hetzelfde leuk dat we op één lijn liggen.
   Top gedaan!!!

 8. Mijn gedachte over dit gedicht en de stukjes de mij aanspraken:

  Het gedicht van Vickiy Francken begint met “ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is”
  Hier wordt eigenlijk al beschreven dat de persoon in een moeilijke periode zit of dat hij op een plek is waar de persoon het moeilijk heeft.

  Er staat “daar waar de stroming afkalft”
  DIt gebeurt meestal als de stroming hard duwt en het hard tegen de kant van de bocht gaat. Dus het kan ook een pijnlijke periode zijn of een zware periode waar iedereen over deze persoon heen loopt

  Er staat “ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt”
  Ik denk dat er hier wordt bedoelt dat de stroom(de medemensen) wilt dat deze persoon meekomt maar dat deze persoon koppig is en niet meewilt en afstand neemt van zijn moeilijke periode. Nu ik erover nadenk kan het ook zijn dat deze persoon droevig is en niet uit zijn droevigheid komt vanwege bijvoorbeeld een overledene of een verlorene

  Er staat “ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen. Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom”
  Hier zegt de perosoon al “ik ben solide maar doorlaatbaar” de persoon bedoelt denk ik dat hij/zij stevig in zijn schoenen staat ,maar er gebeuren ook dingen die hij rustig langs zich laat gaan ookal heeft hij een moeilijke periode.

  “als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom”
  Volgens mij bedoelt de persoon hier dat hij/zij net doet alsof hij/zij dit niet leuk vind ,maar wel meedoet om te laten zien dat deze persoon erbij hoort

  Dit vorige stukje liet mij denken aan een waar gebeurt verhaal…

  Er was eens een jonge man die net zijn rijbewijs had. hij was opweg naar een kroeg om zijn vrienden te zien en onderweg gingen zijn banden lek…
  De persoon ging naar een automonteur en vroeg hoeveel gaten erin zaten. De automonteur antwoordde: 99 gaten zitten in iedere band ,hoe heeft u dit nou weer gedaan?
  De man was heel erg stil. Toen vroeg de man hoeveel het kost om alle banden te repareren en toen zij de man 400 euro per band. De man schrok ,maar hij wilde snel naar de kroeg dus betaalde 1600 euro en ging een uurtje later naar de kroeg.

  In de kroeg vertelde hij dit verhaal aan zijn vrienden. Zijn vrienden begonnen hem heel erg hard uit te lachen. Ze zeiden tegen hem “met 400 euro per band kon je net zo goed nieuwe banden kopen” en er werd heel erg hard gelachen. De jongeman lachtte mee maar niet met een heel blj gezicht. Een paar jaar later herinnerde één van deze vrienden zich wat er was gebeurd. En deze persoon voelde zich schuldig dus hij belde de jongeman op en zei tegen hem: Weet je nog die ene keer toen we samen in de kroeg waren en we jou met z’n allen gingen uitlachen?
  Jongeman: ja dat weet ik nog
  één van de vrienden: vond je het eigenlijk wel leuk ,want we zagen jou allemaal lachen. ik was net aan het twijfelen of je het wel leuk vond…
  Jongeman: wist je dat ik na die dag nooit meer zin had om met jullie om te gaan ik was heel erg gekwetst.

  Uit dit verhaal blijkt dat een persoon kan laten zien dat hij bij iets wilt horen of iets leuk vind (voor de rest) Terwijl hij het helemaal niet leuk vind….

  de rest van het gedicht sprak mij eigenlijk niet veel aan.

  1. Mooi verwoord. Ik krijg er een duidelijker beeld van wat je bedoelt dankzij je voorbeeld. Top gedaan!

  2. wat ik mooi vind aan je uitleg enzo is dat je het zo goed uitlegt en daardoor gaan mensen het ook beter snappen. Heel mooi gedaan!!

  3. Mooi verwoord, dat je het zo uitgebreid uitlegt laat ook zien dat je het dicht ook echt begrijpt.

 9. Toen ik het gedicht voor het eerst las, begreep ik niet precies waar het overging. Maar na een paar keer lezen begreep ik het steeds beter. In de eerste vier regels gaf de schrijfster aan dat zij in een moeilijke situatie zat en dat zij het moeilijk vond om verder te leven.
  De schrijfster schreef later over haar gevoel dat ze koppig is en dat ze zeker weet wat ze wil gaan doen. Maar er zijn mensen die haar willen helpen, toch houdt ze zich in stand en wordt ze emotioneel. In deze zin wordt er een tegenstelling aangegeven, want ze wil liever niet getroost worden, maar de herinneringen van die moeilijke situatie maken haar weer verdrietig. Op een gegeven moment accepteerde de schrijfster de hulp van de mensen die ze kreeg en gaf dat aan door met ze te praten. Het gedicht gaat verder met de dingen van het dagelijks leven zoals het opstaan, de lift die omhoog gaat en weer naar beneden. Met die zin wil ik zeggen dat de schrijfster de dingen doet om verder te leven en om die moeilijke situatie te vergeten. Maar in de laatste twee zinnen geeft ze aan dat ze verder wil leven, alleen ze vindt het nog moeilijk om die moeilijke situatie te vergeten en te accepteren. Zo denk ik over het gedicht.

 10. Mijn gedachte achter het gedicht:

  Ik lig in de bocht van de rivier
  Waar het moeilijk is: Ik denk dat diegene eenzaam is en het moeilijk heeft in het leven.

  Daar waar de stroming
  De kant afkalft: Het eerste wat in me opkwam is dat diegene het steeds moeilijker gaat krijgen in het leven.

  Ik ben een koppige dam
  Die blijft liggen: diegene is denk ik koppig en heeft een hoge zelfvertrouwen, waardoor hij sterk achter zijn standpunt staat.

  Terwijl het water aan me trekt: Mensen om haar heen willen haar denk ik beïnvloeden om sommige dingen te doen die zij zelf niet zo willen doen.

  Ik ben solide maar doorlaatbaar: Diegene is stabiel/vol zelfvertrouwen, maar ook makkelijk te beïnvloeden.

  Tussen mijn tenen
  Als ik wiebel
  Laat ik de vissen weten
  Dat ik meedoe
  Dat ik stroom
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar beneden
  Terwijl ik instap en uitstap en waak
  En gaan slapen: Diegene laat weten dat hij/zij makkelijk te beïnvloeden is en wel eens kan worden met degene om hem/haar heen.

  Ik stroom maar verplaats me
  trager dan water: Diegene heeft meer tijd nodig om te beseffen waar hij mee in gaat, dan de mensen om hem heen.

  1. Heel mooi hoe je het hebt uitgelegd! Ik dacht er ongeveer ook zo over alleen bij het laatste stukje is er een verschil, maar dat maakt niet uit want iedereen heeft uiteraard verschillende gedachtes. Verder vind ik het tof dat je zo open bent over je gedachtes en alles erover kunt vertellen.

  2. Zo zie je maar wat je allemaal uit poëzie kan halen. Bedankt voor de uitleg !

  3. Terwijl het water aan haar trekt dat betekent dat mensen haar willen beïnvloeden.Mooi uitgelegd nu begrijp ik het gedicht beter.

  4. Ik ga jullie vertellen wat ik denk dat de schrijver bedoelt met zijn teksten. Ik snapte deze opdracht beter dan de vorige omdat ik het me hier beter in kan beelden.

   Ik lig in de bocht van de rivier

   waar het moeilijk is: Ik denk dat de schrijver hiermee bedoelt dat hij in een moeilijke positie zit. Omdat hij zegt dat hij in een bocht ligt waar het moeilijk is.

   daar waar de stroming

   de kant afkalft: Het is een moeilijke positie omdat de schrijver denkt dat hij gelijk heeft maar de rest vind van niet. Dat haal ik uit dit stukje van de tekst.

   ik ben een koppige dam

   die blijft liggen: Mensen proberen de schrijver duidelijk te maken dat hij geen gelijk heeft maar hij is koppig en hij luistert niet.

   terwijl het water aan me trekt: De mensen willen hem zeggen dat hij geen gelijk heeft.

   ik ben solide maar doorlaatbaar

   tussen mijn tenen: Hij luistert niet maar hij is wel open voor hun meningen.

   als ik wiebel

   laat ik de vissen weten

   dat ik meedoe

   dat ik stroom

   mijn bed uit, de straat, de lift in

   omhoog en weer naar beneden

   terwijl ik instap en uitstap en waak

   en ga slapen: Hiermee bedoelt hij dat als hij naar hun mening luistert, hij wel een beetje van gedachte begint te veranderen.

   ik stroom maar verplaats me: Hij begint de mensen te begrijpen en begrijpt steeds beter dat zij gelijk hebben.

   trager dan water: Hij begrijpt ze nu wel een beetje maar hij wilt nog steeds liever bij zijn standpunt blijven maar beseft nu wel dat hij eigenlijk niet echt gelijk heeft.

   Conclusie: De schrijver denkt dat hij gelijk heeft maar eigenlijk is dat niet zo en mensen proberen hem dat duidelijk te maken. Hij wilt eerst niet luisteren en blijft koppig maar na een tijdje begint hij hun wel te snappen en te beseffen dat hij ongelijk heeft

 11. mijn gedachte bij het gedicht van Vicky Francken.

  ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is, hierbij denk ik dat hij in een bepaalde situatie zit waar hij moeilijk overheen kan komen of mee kan “handelen”.

  daar waar de stroming de kant afkalft, hier denk ik dat hij het steeds moeilijker wordt omdat hij niks doet.

  ik ben een koppige dam die blijft liggen, ik denk dat hij hier bedoeld dat hij geen moeite doet om uit zijn moeilijkheden te komen en het gewoon over hem heen laat komen.

  terwijl het water aan me trekt ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen, mensen proberen hem te helpen maar hij laat niks merken en hij wil geen hulp.

  als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom, hij doet alsof alles goed gaat tegen anderen maar van binnen gaat hij kapot en het probleem wordt alleen maar erger.

  mijn bed uit de straat in de lift im omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen, hij doet alsof alles in zijn leven normaal is.

  ik stroom maar verplaats me trager dan water, hij gaat mee met doe groep, maar zijn gedachte blijft achter.

  dit is mijn gedachte bij dit gedicht

 12. Mijn denkwijze over gedicht 2:

  Omdat hij in de bocht van de rivier ligt heeft hij het denk ik moeilijk, misschien over een gebeurtenis die hem is begaan.
  Hij zit namelijk met zichzelf, kort gezegd ook wel emotioneel. Daar waar de stroming de kant afkalft is er sprake van erosie, dat wil zeggen dat de problemen die hem zijn begaan door hem wordt ontweken waarbij het probleem bij de rand afkalft. Ik ben een koppige dam die blijft liggen.

  Hij is zo te zien eigenwijs. misschien omdat hij eigenwijs is, was dat de reden dat de problemen tegen hem aan botsen in de vorm van meningsverschillen. Terwijl het water aan me trekt, dat terwijl de problemen steeds groter en groter worden. Ik ben solide maar doorlaatbaar: Hij is volgens mij in het openbaar wat mysterieuzer qua gevoel uiting dan bijvoorbeeld bij bekende mensen om zich heen.

  Namelijk doorlaatbaar: emoties laten tonen aan die mensen. Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom: Als hij iets doet (dat hij stroomt) laat hij de mensen (vissen) weten dat hij in actie kan komen, dus actief kan zijn. Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen:Dit komt volgens mij ter conclusie uit dat hij onder druk staat tijdens zijn dagelijkse routine, wat hij elke dag steeds weer opnieuw aan het doen is. Ik stroom maar verplaats me trager dan water: Hij stroomt, hij werkt de problemen weg maar dat gaat best langzaam tijdens zijn verwerking.

  1. Goed geformuleerd zeg! Dit noem ik een goede uitleg. Onze gedachte over deze tekst komen erg overeen, maar ik begrijp het nu wel een stuk beter.

  2. geweldig hoe je alles perfect formuleert! Ik ben het volkomen met je eens over alles. Zelf denk ik ook dat hij of zij emotioneel is in een negatieve zin.

 13. mijn gedachtegang:
  Iemand is eigenwijs, vandaar ‘ koppige dam’
  diegene bevindt zich in een moeilijke situatie, vandaar ‘bocht van een rivier’
  Hij zegt dat hij solide is, en dat betekent dat hij vast zit, maar hij is toch wel toelaatbaar.. dat stukje snapte ik niet precies. Wat ik verder begreep is dat de mening van andere mensen hem niet boeien. Hij zegt ook dat het leven Ups&Downs heeft, vandaar dat ie zegt Omhoog en Omlaag. Hij zegt ook dat hij stroomt en verplaatst zich trager dan water. Ik denk dat hij daarmee bedoelt dat als je stroomt dat dat niet vrijwillig is, maar als je je verplaatst wel. Ik denk eigenlijk dat dit hele gedicht gaat ( samengevat in 1 zin) over dat het leven in het begin niet goed ging, maar later weer wel.

 14. Ik lig in de bocht van de rivier
  Waar het moeilijk is
  Daar waar de stroming
  De kant afkalft//

  De persoon heeft een mening waar veel mensen tegen zijn.

  Ik ben een koppige dam
  Die blijft liggen
  Terwijl het water aan me trekt//

  De persoon is zelfverzekerd en zeker van zijn mening en blijft het behouden, ookal blijft men met goede tegenargumenten komen.

  Ik ben solide maar doorlaatbaar//

  de persoon blijft zijn mening behouden maar staat open voor het horen van men hun tegenargumenten.

  Tussen mijn tenen
  Als ik wiebel
  Laat ik de vissen weten
  Dat ik mee doe
  Dat ik stroom
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar beneden
  Terwijl ik instap en uitstap en waak
  En ga slapen//

  De persoon luisterd goed naar men hun tegenargumenten, en hij begrijpt sommige van de argumenten ook en is er mee eens, zoals iedereen is.

  Ik stroom maar verplaats me
  Trager dan water//

  De persoon gaat mee in de tegenargumenten maar blijft hoe dan ook verzekerd over zijn mening.

 15. Stap 1- wat staat er voor jou?
  *”Ik lig in de bocht van een rivier.”
  Ik denk dat hij hiermee duidelijk wilt maken dat het het moeilijk heeft. En dat iets hem kapot maakt, misschien
  dat dit een gebeurtenis is.
  *”Ik ben een koppige dam.”
  Ze komt koppig maar ook zelfverzekerd over.
  *”Ik ben solide maar doorlaatbaar.”
  Ik denk dat hij hier bedoeld dat hij zichzelf afsluit, maar toch emoties doorlaat.
  *”mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden
  terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen
  ik stroom maar verplaats me
  trager dan water”
  dit stuk komt een beetje over als het begin van een Amerikaanse actie-film, waarom kan ik niet goed uitleggen.
  *”als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom”
  Hieruit kan je opmaken dat zij maar gewoon meedoet met wat er gebeurt.
  stap 2-Kijk naar wat je snapt.
  het kostte even maar na het gedicht een stuk of 5x gelezen te hebben snap ik het gehele gedicht.
  stap 3-Laat je intuïtie spreken.
  In het begin leek de schrijfster een negatief en misschien zelfs wel depressief iemand. Maar na het gedicht verder/vaker gelezen te hebben gaf het een steeds minder negatieve indruk. Toch vind ik het gedicht eigenwijze en negatieve indruk hebben.

  Volgens de drie stappen uit het stappenplan.
  Dit is hoe ik over het gedicht denk.

  1. Mooi verwoord. Ik krijg er een duidelijker beeld van wat je bedoelt dankzij je voorbeeld. Top gedaan!

  2. Mooi gedaan het is nu een andere beeld voor mij. Dank je wel ik heb nu een andere manier van denken bij dit gedicht. Mooi gedaan.

  3. Duidelijk verwoord en mooi geschreven!
   Leuk om andere manier van denken te lezen.

  4. Mooi geschreven ook met het stappen plan er bij nu stap ik waar het gedicht om gaat.

 16. Mijn gedachte over dit gedicht

  “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is” Ik het gevoel dat de hij heel erg met zichzelf zit, gekleineerd voelt. De harde stroming is sterk waardoor de kant verslijt (erosie). Zo voelt deze persoon zich van binnen.

  “Daar waar de stroming afkalft” Dit stukje verwijst er weer naar dat hij zich gekleineerd voelt.

  “Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt” Het lijkt alsof deze persoon slecht tegen verandering kan. Ik krijg deze indruk omdat hij zegt “koppige dam” en ” terwijl het water aan me trekt” . Dus ondanks dat de veranderingen rond om hem heen gebeuren, blijft hij toch liever zoals hij gewent is.

  “Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen” Hiermee word bedoelt dat hij stevig / stabiel is. Met het doorlaatbaar kon ik nog wel wat emotioneel is.

  “Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom” Ik denk dat de persoon een beetje aanpassing laat zien zodat niemand van hem verwacht dat hij nog gaat veranderen. Dit is overigens wel een vrijwillige en bewuste keuze.

  ‘’Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden” Hier probeert hij uit zijn ‘eigen wereldje’ te komen waarbij hij veranderingen gebruikt. Hij komt zijn bed uit, is buiten op de straat en neemt de ‘lift’. Ik denk dat de lift verwijst naar de veranderingen. Dat ze moeilijk zijn maat toch wel beter.

  ‘’Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’’ Het is allemaal een beetje overwelmend waardoor het soms als een waas langs hem gaat.

  ‘’Ik stroom maar verplaats me, trager dan water” Hij maakt vooruitgang, maar het gaat veel trager dan hoe de mensen om hem heen veranderen. Met kleine stapjes, beetje bij beetje.

  Ik begreep al gelijk dat deze persoon zich een buitenbeentje voelt / er niet echt bij hoort. Hij maakt vooruitgang maar het gaat wel traag omdat hij zichzelf wil blijven en niet zit te wachten om verandering. Verder spreek dit gedicht mij niet echt aan.

  1. Heel goed verwoord! Ook heb je je gedachtes over dit gedicht goed verwerkt!

  2. Ik vind het een mooie uitleg, want je vertelt de emoties van hem.

  3. Leuk dat je je eigen mening erover geeft, ik zal dit misschien nu ook wel doen bij de volgende opdracht, top!!

  4. ”het lijkt alsof deze persoon slecht tegen verandering kan” Daar had ik niet eerder aan gedacht! Ik dacht eerst dat de persoon gewoon koppig is tegen andere mensen, maar tegen zichzelf klinkt veel logischer. Goed bedacht!

 17. Mijn gedachte bij dit gedicht is.
  {Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is} -Hier denk dat hij in gevecht met zichzelf is. voor doordat hij zegt in de bocht van de rivier dat is meestal het sterkste punt van de rivier waar de stroming sterk is en door het woordje moeilijk.

  {daar waar de stroming
  de kant afkalft} -Hier denk ik dat er bedoelt met afkalft wordt dat er ruimte komt dat de muur verdwijnt om hem heen. Om over zichzelf na te denken.

  {ik ben een koppige dam
  die blijft liggen} – ik denk dat hij eigenwijs is en een sterke eigen wil heeft en ze fouten of negatieve of positieve dingen wil in zien. Hij wilt geen hulp.

  {terwijl het water aan me trekt
  ik ben solide maar doorlaatbaar} – Ik denk dat hij wil zeggen met solide dat hij stabiel standvastig is. En met doorlaatbaar dat hij zijn gevoel of emoties toch deels laat zien. Om te laten zien te hij ook problemen kan hebben.

  {tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom} -Ik denk dat hij aan (vissen) de mensen of maatschappij wil laten zien dat hij mee doet. Dat hij net zoals iedereen is ook gevoel heeft en de dingen moet doen die iedereen moet doen. Wiebelen bedoelt hij de acties mee. En hij is er ook nog.

  {mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden} – Ik denk dat hij probeert te zeggen ook al heb je problemen. Je moet door gaan met leven en de dingen doen die je moet doen. Door moet blijven gaan en niet verzwakken.

  {terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen} – Ik denk dat hij bedoelt terwijl hij door gaat let hij op zijn leven en omgeving. totdat hij weer gaat slapen en het weer opnieuw begint.

  {ik stroom maar verplaats me
  trager dan water} – Ik denk dat stroom staat voor vrijwillig iets doen, verplaats voor iets moeten doen. Trager dan water bedoelt hij mee dat hij de energie of gevoel er niet voor heeft om te doen wat hij doen moet.

  Ik denk dat er met dit gedicht bedoelt wordt dat je de dingen soms moet doen en soms vrijwillig kan. Maar je mag altijd je gevoel laten spreken. En ik denk dat hij dat niet kan omdat hij dat niet wilt. Maar het wel probeert.

  1. heel mooi beschreven sarah erg goede uitleg! nu heb je me toch weer aan het denken gezet over dit gedicht

  2. Je hebt je gedachtes echt goed verwerkt en ook nog eens heel mooi verwoord, goed bezig

 18. Mijn gedachten over het gedicht.
  De persoon beschrijft hier dat hij/zij een moeilijke tijd ondergaat .De persoon is ook open >”ik ben solide maar doorlaatbaar “. Verder wil diegene laten weten dat hij/zij probeert om zijn/haar leven verder te leven maar dat hij/zij ook met een paar tegenslagen te maken krijgt>omhoog en weer naar beneden. In de laatste zin maakt de persoon duidelijk dat hij/zij probeert om weer een normaal leven te lijden maar het tijd nodig heeft> “Ik stroom maar verplaats me trager dan water.

 19. Mijn gedachte achter, de bezige bij van Vicky Francken.
  Toen ik dit gedicht voor het eerst las, wist ik gelijk dat er een diepe betekenis achterlag.
  De schrijfster begint met, ‘Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming afkalft’.
  Hiermee beschrijft ze, dat ze vast zit in een moeilijke levensfase. Ze heeft het gevoel alsof ze vast zit en niet vooruitkomt in het leven. Vervolgens schrijft ze, ”ik ben een koppige dam die blijft liggen…ik ben solide maar doorlaatbaar”. Hier bedoelt ze mee dat ze er zelf voor kiest om geen stappen te maken en dat ze sterk is maar toch gevoelig en wel deze stappen kan maken. Daarna geeft ze aan, dat ze er toch voor kiest om deze stappen te maken en het ‘de wereld’ laat weten en zien. Tot slot beschrijft ze haar eerste stappen voor een nieuwe levensfase die ze langzaam op gaat bouwen.

  1. Ik heb het ook niet zo bekeken bedankt voor jou gedachte nu snap ik dat je ook zo kan denken

  2. Had het zelf nog niet van deze kant bekeken, mooi uitgelegd !

 20. Ik denk dat de schrijfster van dit gedicht door een moeilijke tijd gaat.’ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is’:ze zit dus ergens vast in het leven waar ze het heel moeilijk heeft en waar ze ook moeilijk uitkomt.Ze laat zich ook niet snel beïnvloed worden door mensen,ze heeft haar eigen denkwijze:”ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’.ze blijft ook echt zichzelf.”ik ben solide maar doorlaatbaar”,wat ik denk dat de schrijfster hiermee bedoelt is dat ze voor de buitenwereld haar emoties niet toont,ze is dus sterk,maar voor haar dierbaren wel.’tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe,dat ik stroom,mijn bed uit,de straat,de lift in omhoog en weer naar beneden.terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’.Ze gaat hier wel mee met ‘het gewone’ om niet te laten merken dat ze eigenlijk anders is.’ik stroom maar verplaats me trager dan water’.Ze gaat dus mee met de stroming,met alle anders mensen,maar toch verplaatst ze zich trager dan water,ze heeft toch wel een eigen manier van denken en doen

  1. wauw deze is ook een goeie! zo had ik er nog niet over gedacht.

 21. Mijn denkwijze over het gedicht van Vicky Francken
  Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is.
  Daar waar de stroming de kant afkalt.
  Hier bedoelt de schrijver denk ik mee dat dat moment het moeilijkst is aangezien in een bocht van een rivier altijd de meeste druk zit want de bochten zijn het zwaarst dus daarmee bedoeld hij/zij de moeilijkste periode.
  Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt : de gene luistert niet naar andere maar is koppig en doet wat hij/zij zelf wilt.
  Ik ben solide maar doorlaatbaar: waarschijnlijk van ik ben het tegenovergestelde ik zit vast maar ook weer juist niet.
  Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik mee doe dat ik stroom : ze gaat gewoon mee met de stroming en denkt niet teveel erover na.
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar beneden
  Terwijl ik instap en uitstap en waak
  En ga slapen : dat hij/zij de gewone dingen ook doet
  Ik stroom maar verplaats me trager dan water: stroom is dat je word gedwongen soort van maar verplaatsen kies je zelf voor dus dat bedoelen ze ermee en het verplaatst zich langzaam zonder dat je het doorhebt.
  Ik vind het een fijn leerzaam gedicht.
  Het is interessant want nu zie ik hoe anders denken mensen over het leven.

  Dit was mijn kijk op de tekst

  1. goed verwoord ook duidelijk aangegeven wat er met alles wordt bedoelt

  2. Mooi geformuleerd. Ik kijk nu op een hele andere manier naar het gedicht!

 22. dit gedicht gaat merendeels over het beschrijven van de persoonlijkheid van de schrijver en ook door de schrijver. De schrijver van dit gedicht gaat waarschijnlijk een lastige oftewel moeilijke fase door want zoals je kan zien aan de eerste zin ”ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is” word hier al verteld aan het publiek dat de schrijver het moeilijk heeft. je kan zien aan de zin ”ik ben een koppige dam die blijft liggen” dat dit persoon erg koppig is. Ik denk dat de schrijver met de zin”ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen” bedoelt dat hij sterk is qua persoonlijkheid maar dat hij toch wel emoties en gevoel laat zien aan de buitenwereld. Voor mij gaat de zin ”als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom” erover dat als hij zich aanpast en meedoet met de buitenwereld dat hij probeert te laten weten dat hij er is. met de laatste paar zinnen denk ik dat de schrijver bedoelt dat hij mee probeert te doen met de samenleving en zo normaal mogelijk probeert over te komen, maar dat deze persoon toch zelf ook een mening heeft en niet altijd het eens is met wat hij doet.

  1. hele goede uitleg, heel duidelijk en goed verwoord, thanks niels! <3

 23. Ik ga jullie vertellen wat ik denk dat de schrijver bedoelt met zijn teksten. Ik snapte deze opdracht beter dan de vorige omdat ik het me hier beter in kan beelden.

  Ik lig in de bocht van de rivier

  waar het moeilijk is: Ik denk dat de schrijver hiermee bedoelt dat hij in een moeilijke positie zit. Omdat hij zegt dat hij in een bocht ligt waar het moeilijk is.

  daar waar de stroming

  de kant afkalft: Het is een moeilijke positie omdat de schrijver denkt dat hij gelijk heeft maar de rest vind van niet. Dat haal ik uit dit stukje van de tekst.

  ik ben een koppige dam

  die blijft liggen: Mensen proberen de schrijver duidelijk te maken dat hij geen gelijk heeft maar hij is koppig en hij luistert niet.

  terwijl het water aan me trekt: De mensen willen hem zeggen dat hij geen gelijk heeft.

  ik ben solide maar doorlaatbaar

  tussen mijn tenen: Hij luistert niet maar hij is wel open voor hun meningen.

  als ik wiebel

  laat ik de vissen weten

  dat ik meedoe

  dat ik stroom

  mijn bed uit, de straat, de lift in

  omhoog en weer naar beneden

  terwijl ik instap en uitstap en waak

  en ga slapen: Hiermee bedoelt hij dat als hij naar hun mening luistert, hij wel een beetje van gedachte begint te veranderen.

  ik stroom maar verplaats me: Hij begint de mensen te begrijpen en begrijpt steeds beter dat zij gelijk hebben.

  trager dan water: Hij begrijpt ze nu wel een beetje maar hij wilt nog steeds liever bij zijn standpunt blijven maar beseft nu wel dat hij eigenlijk niet echt gelijk heeft.

  Conclusie: De schrijver denkt dat hij gelijk heeft maar eigenlijk is dat niet zo en mensen proberen hem dat duidelijk te maken. Hij wilt eerst niet luisteren en blijft koppig maar na een tijdje begint hij hun wel te snappen en te beseffen dat hij ongelijk heeft

  1. Ik zie dat wij met bijna alles ongeveer hetzelfde hebben gedacht.

  2. Mooie uitleg, Ik zie dat we het gedicht op de zelfde manier hebben begrepen.Ik kwam er niet uit bij “ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen” maar je hebt mij ogen geopent!

  3. Geweldig verwoord! ik vind jou gedachte over het gedicht mooi.

 24. Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is
  Daar waar de stroming de kant afkalkt: Ik denk dat de schrijver wilt zeggen dat de persoon in een moeilijke periode zat en dat het later (dus waar de stroming de kant afkalkt) de persoon het nog moeilijker krijgt.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen
  Terwijl het water aan mij trekt: Ik denk dat de schrijver wil zeggen dat de persoon koppig is en dat hij niet wil luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. (terwijl het water aan mij trekt)

  Ik ben solide maar doorlaatbaar: Ik denk dat de schrijver wilt zeggen dat de persoon koppig is maar nog steeds beïnvloedbaar is door de anderen.dus hij kan door de meningen van de anderen er uiteindelijk me eens gaan.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen: Ik denk dat de schrijver wilt zeggen dat de persoon beïnvloedbaar is en als hij de mening van de rest heeft gehoord dat hij het met ze eens kan zijn.

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water: Ik denk dat de schrijver wilt zeggen dat de persoon uiteindelijk met de anderen eens is maar dat hij nog moet denken waar hij mee eens is gegaan.

  1. goed uitgelegd. dus jij denkt dat de schrijver het over een persoon heeft?

  2. Goed uitgelegd! Ik zie dat we dit ongeveer gedicht hetzelfde hebben begrepen, leuk om te zien.

 25. Mijn gedachte over het gedicht,

  Ik denk dat de man waar het over gaat in een moeilijk periode zit en dat hij koppig is. Hij doet wat hij moet doen maar eigenlijk vind ie dat zijn leven heel normaal en saai is, een leven dat elke dag hetzelfde is. Hij doet alsof alles oke is maar eigenlijk vindt hij het maar niks.

 26. GEDICHT 2:
  -Ik lig in de bocht van de rivier:
  Zij is een buitenbeentje omdat zij niet meegaat met de stroming van de rivier.

  -Waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalft:
  Zij denkt anders over alles en dat is moeilijk als als je gaan reageren.

  -Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt:
  Ze is koppig en zelfverzekerd. Het boeit haar niet wat andere denken en willen want ze blijft gewoon doen wat zij wilt.

  – Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen:
  ze houd zich groot en stevig maar heeft wel veel emoties en gevoelens.

  -Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe:
  de vissen kunnen staan voor mensen. ik denk dat ze soms wel snel te beïnvloeden is.

  -mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen.
  misschien is ze een beetje zenuwachtig en bang. ze let goed op in haar omgeving.

  -ik stroom maar verplaats me trager dan water.
  als je stroomt doe je het niet vanzelf. als je je verplaats verplaats je je vrijwillig. dus ook al is ze trager, uiteindelijk gaat ze toch.

  ik vind dat Vicky Francken een mooie gedicht heeft geschreven. eerst was het heel onduidelijk maar als je je intuïtie laat spreken begin je het zelf meer te snappen en door het vaker te lezen. wat mij ook heeft geholpen is andere reacties lezen, kijken wat andere vinden en dan mijn mening daarop geven.

  1. mooi uitgelegd, zo dacht ik er ook over en vooral bij ”ik stroom maar verplaats me trager dan water” daar denken we hetzelfde over

  2. Ik ben het eens over dat je het meerdere keren moet lezen om het te begrijpen.

  3. We dachten totaal anders! Ik zag het gedicht helemaal anders. Jouw manier begrijp ik ook. Ik dacht meer dat ze wat meegemaakt had wat haar leven verpestte etc. Maar de manier waarop jij denkt laat mij twijfelen. Goed uitgelegd!

 27. Ik denk ook dat de schrijver een heel moedig persoon is want diegene luistert niet naar andere maar kiest ze eigen weg.

 28. Mijn gedachte achter het gedicht van Vicky Francken:

  ”Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is
  daar waar de stroming de kant afkalft” :
  Ik denk dat de persoon die dit meemaakt in een moeilijke fase zit, een fase waarbij de persoon tegenover een belangrijke beslissing in zijn/haar leven staat. De persoon voelt/ervaart allerlei dingen tegelijk. Hij/Zij wordt onderdruk gezet en heeft een probleem.

  ”ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt”
  De persoon is bang voor de veranderingen die er zullen volgen na het maken van de beslissing en probeert uit de moeilijkheden te komen, maar dit lukt nauwelijks. Hierdoor belemmert hij/zij zichzelf, maar de tijd dringt (”terwijl het water aan me trekt”).

  ”ik ben solide maar doorlaatbaar”
  De persoon laat blijken dat hij/zij stevig, stabiel is, maar laat zich toch meegaan met de meningen/gedachten van anderen (”laat ik de vissen (=mensen) weten dat ik meedoe, dat ik stroom”). Hierdoor lijkt het alsof de persoon zich heeft aangepast, terwijl dit niet het geval is.

  ”ik stroom maar verplaats me trager dan water”
  De persoon voelt dat er ruimte is (een kans) en probeert zijn/haar angst voor verandering langzaam te overwinnen.

  1. je hebt heel goed beschreven wat elke zin nou eigenlijk betekend.

 29. Gedicht 2 begint met ‘Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afknalt’ ikzelf denk dat daarmee bedoelt word dat een meisje/jongen in een dip zit, want hij/zij zit op een moeilijke plek in de rivier in het gedicht. Vervolgens staat er ‘ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt ’ ik denk dat de jongen/meisje sterk staat in zijn/haar standpunt, want een koppig iemand gaat niet mee met de gedachtegang van een ander en ik denk dat een koppige dam in dit gedicht bedoelt word met zichzelf en de water die aan hem/haar trekt de gedachtegangen van andere mensen. Met het stukje ‘ik ben solide maar doorlaatbaar’ denk ik dat het jongen/meisje sterke zelfvertrouwen heeft maar toch wel beïnvloedbaar blijft. ‘Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe’ denk ik dat bedoelt word dat hij/zij zijn/haar gedachtegang langzaam openlaat gaan voor de gedachtes van anderen. Met het stukje ‘dat ik stroom mijn bed uit, de staat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ denk ik dat bedoelt word dat hij/zij openstaat voor allerlij nieuwe gedachtes en dingen probeert te zien vanuit een ander standpunt. ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water’ ik denk dat hiermee bedoelt word dat hij/zij wel begrijpt wat anderen mensen denken vanuit een bepaalt standpunt en zo dus langzaam uit zijn/haar dip begint te komen.

  Kortsamengevat denk ik dat bedoelt word met dit gedicht dat iemand in een dip zit, sterk in zijn/haar standpunt staat en sterke zelfvertrouwen heeft maar toch beïnvloedbaar is. Zijn/haar gedachtengang gaat uiteindelijk lamgzaam open voor andere gedachtes, hij/zij begint dingen te zien vanuit een ander perspectief en komt zo langzaam zijn/haar dip weer uit.

  1. wauw, heel mooi en duidelijk uitgelegd ik snap het nu veel beter!

 30. Vergeleken met het vorige gedicht begreep ik dit gedicht sneller en beter.De schrijfster wilt paar dingen uit haar leven met de lezers mededelen.Zo schrijft ze in haar gedicht dat ze ligt in de bocht van de rivier waar het moelijk is en daar waar de stroming afkalft.Daarmee bedoelt ze dat ze in een moeilijke fase zit van haar leven waarin niks lukt en alles stroef gaat.Ze is een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt.Hiermee bedoelt ze dat ze eigenwijs is en dat zij haar eigen keuzes maakt.Ze luistert naar niemand ookal trekken ze haar mee.Ze weet wat goed voor haar is en als mensen naar rechts gaan gaat zij de de andere kant op want ze is geen volgeling.Ik ben solide maar doorlaatbaar dit vind ik de mooiste zin uit het gedicht.Dit zegt veel.Hiermee bedoelt ze dat ze zich groot voor houdt voor mensen want dan kunnen ze haar niet kwetsen en haar geen pijn doen.Maar ze is ook een persoon met gevoelens die soms haar emotie toont.Dit was een zin die me echt liet nadenken.Ik stroom maar verplaats me trager dan water.Hiermee bedoelt ze dat ze alles op haar eigen tempo doet.Mensen mogen doen wat ze willen maar zij bepaalt alles zelf.Ze bepaalt hoe snel dingen gaan in haar leven. Niet alles moet snel gebeuren omdat het snel gaat bij andere mensen. Zoals ze zeggen alle wegen leiden naar rome.Het maakt niet uit wie sneller in rome is het gaat erom dat je er uiteindelijk komt.Dit is hoe ik over het gedicht denk.

  1. Zo had ik nog niet naar het gedicht gekeken, mooi uitgelegd Michael!

 31. Mijn opvatting van het gedicht van Vicky Francken is dat ze een moeilijke periode doorstaat.De schrijfster heeft dat verwerkd in Poëzie.De eerste zin luidt “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is” mijn gedachte hierbij is dat ze in een situatie zit waar niet alles zo soepel gaat maar een beetje moeizaam.”Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt” hieruit vat ik op dat ze weet dat het zwaar voor haar is maar doordat ze zo koppig is ze alsnog voortgang brengt in haar wil.”Ik ben solide maar doorlaatbaar” (Solide = vast) Uit dit stuk van het gedicht krijg ik het gevoel alsof de schrijfster zelfverzekerd is en heel vastberaden,maar dat door sommige mensen/omstandigheden mensen toch wel is over haar heen kunnen lopen.”Ik stroom maar verplaats me trager dan water” hiermee bedoelt Vicky denk ik mee dat ze meegaat in wat mensen willen,maar met tegenzin.Mijn opvatting van dit gedicht is dat de schrijfster dingen moet vervullen,maar zij dat met onwilligheid moet doen.Ze is dan wel ‘solide’ maar ze moet toch wel iets doen wat zij niet zo aangenaam vind waardoor ze ook een ‘doorlaatbaar’ persoon is.

  1. Ik ben het helemaal met je eens, vooral met ”Ze is dan … doorlaatbaar persoon is. Top!

  2. Ik vind dat je mooie woorden gebruikt en het duidelijk uitlegd.

  3. Heel mooi uitgelegd! Ik snap de gedicht nu ook iets beter door jouw uitleg.

  4. Heel mooi esperansa! Bedankt voor je uitleg ik snap het gedicht steeds beter.

  5. Onze gedachtes liggen heel dicht bij elkaar, maar door jou uitleg snap ik het net iets beter!

 32. Mijn gedachte op het gedicht:

  Ik lig in de bocht van de rivier, waar het moeilijk is:
  Mijn gedachte is dat ze iets in haar leven iets heeft meegemaakt waardoor ze niet verder kan met haar leven, waardoor ze het(de kracht) op kan brengen om een stap vooruit te nemen.

  daar waar de stroming de kant afkalft:
  De schrijver probeert te zeggen dat ze in een positie zit waar ze helemaal alleen voor staat, dat mensen tegen haar idealen zijn.

  ik ben een koppige dam die blijft liggen:
  De schrijver probeert te zeggen dat zij niet van haar standpunten gaat veranderen, puur omdat de maatschappij het niet met haar eens is betekent niet dat haar idealen zullen verdwijnen.

  terwijl het water aan me trekt:
  De schrijver probeert te zeggen dat de mensen willen dat zij verandert en da ze moet stoppen met deze stommiteiten.

  ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen:
  De schrijver probeert te zeggen dat ze zichzelf niet afsluit van de wereld, dat ze open staat voor de meningen van anderen.

  als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom, mijn bed uit, de straat, de lift in, omhoog en weer naar beneden:
  De schrijver probeert te zeggen dat heel langzaam van mening veranderd maar blijft veranderen van mening, vandaar ”mijn bed uit, de straat, de lift in, omhoog en weer naar beneden”. er wordt van beide kanten getrokken, de ene vindt dat ze bij haar eigen idealen moet blijven en de ander wilt dat ze gewoon meedoet in de maatschappij.

  ik stroom maar verplaats me trager dan water:
  De schrijver probeert te zeggen dat ze de meningen van de maatschappij steeds geloofwaardiger vindt. De meningen die op haar worden geforceerd begint ze te geloven.

  In het kort:
  De schrijver leeft in een wereld met haar eigen idealen, maar de maatschappij vindt dat niet kunnen. Dus er worden meningen van anderen op haar geforceerd, maar dat begint ze ook langzaam te geloven.

 33. Mijn gedachte achter het gedicht van Vicky Francken:
  Mijn eerste indruk over het gedicht van Vicky Francken was wederom ook vaag. Ik begreep de intentie van de schrijfster niet, ik begreep de kern van het gedicht niet. Maar naarmate ik het gedicht vaker had gelezen en nadat ik samen met mijn groepje het gedicht ging bespreken begon ik het gedicht beter te begrijpen. Ik kwam er achter dat om een persoonlijkheid gaat en dat degene kenmerkende eigenschappen noemt.
  ”Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is” . Het is pijnlijk en ongemakkelijk om in de bocht van een rivier te liggen en mijn achterliggende gedachte bij deze zin is dat hij een in moeilijke periode of vervelende periode in zijn leven zit en dat hij erg onzeker is.
  ”Daar waar de stroming de kant afkalft”. Wanneer iets ”afkalft” glijdt een deel van de rivier in het water en door de stroming van het water lossen bestanddelen van het rivier waardoor er liggende grond op het water drijft. In dit geval denk ik dat het over de schrijver gaat en dat hij vervelende gebeurtenissen heeft meegemaakt die veel pijn bij hem veroorzaken.”
  ”Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt”. Met dit deel van het gedicht denk ik dat schrijfster bedoelt dat ze niet snel wordt beïnvloed door anderen en dat ze zich (meestal) vast houdt bij haar standpunt.
  ”Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen”. Ik denk dat de schrijfster hiermee bedoelt dat ze zich meestal vast houdt bij haar standpunt, maar dat ze ook wel is een keer overgehaald kan worden door argumenten van anderen.
  ”Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom, mijn bed uit, de lift in omhoog en weer naar beneden”. Hieruit blijkt dat de lezer is overtuigd van de argumenten van de anderen en dat hij het met hen eens is.
  ”ik stroom maar verplaats me trager dan water”. Ik denk dat de schrijfster hiermee bedoelt dat ze zich met de anderen instemt, maar dat ze niet volledig wordt beïnvloed door anderen.

  1. Goed uitgelegd met voorbeelden.We hebben allebei een andere kijk op het gedicht want ik denk dat ze niet beïnvloed kan worden.Maar je hebt goed uitgelegd waarom je dat denkt.

 34. Hoe ik denk over het gedicht van Vicky Francken.

  Mijn analyse:
  Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is
  daar waar de stroming
  de kant afkalft (afbrokkelt): Ze leeft momenteel in een moeilijke periode. Ik zie de stroming als de samenleving en/of de tijd (in deze zin, de tijd). En bij haar staat de tijd momenteel stil want als de kant afbrokkelt wordt het water tegen gehouden en is er geen stroming meer.
  Ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt: Ze staat stevig in haar schoenen en maakt haar eigen keuzes ook al zegt en doet de rest wat anders.
  ik ben solide maar doorlaatbaar
  tussen mijn tenen: Ze is een sterk en betrouwbaar ‘<- betekenis van solide' persoon. Ze is momenteel in een moeilijke periode maar ze weet dat dat niet altijd kan 'doorlaatbaar'. Ze moet verder gaan. (Als je 'Ik ben solide maar doorlaatbaar' letterlijk bekijkt is het bijvoorbeeld ijzer waar water doorheen kan stromen. De mensen zijn het water. De mensen gaan DOOR je heen. Hun gaan verder maar jij bent sterk en blijft staan. De mensen kunnen een positieve invloed op je hebben want je ziet dat hun wel doorgaan met hun leven. Waardoor jij zelf weer gemotiveerd raakt om verder te gaan met het leven.
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten: Als je weer iets van jezelf laat horen en weer probeert in de samenleving te komen (Als je een kom vissen hebt en je beweegt je hand in het water zwemmen de vissen weg. Daarom laat je 'van jezelf weten')
  dat ik meedoe
  dat ik stroom
  mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden
  terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen: Ze laat weten dat ze weer de positiviteit opzoekt en ze wilt weer mee in de samenleving. Ze bouwt weer haar leven op. In plaats van dat ze 'blijft liggen in de bocht van de rivier' en dat ze geen 'koppige dam' meer is en het water tegenhoud maar toelaat zodat ze mee gaat in de samenleving.
  ik stroom maar verplaats me
  trager dan water: Ze gaat wel mee met de samenleving maar toch kies ze haar eigen keuzes en focust ze zich op haar mening.

  Mijn conclusie (hoe ik het zie) en kort samengevat:
  Het ziet er naar uit dat ze depressief is en niks meer ziet zitten en daarom ook niks meer doet. En uiteindelijk beseft ze dat het leven door gaat en probeert ze weer terug in de samenleving te komen. Maar als ze eenmaal terug is in de samenleving ziet ze dat ze toch niet met alles eens is en daarom toch haar eigen keuzes maakt.

  1. Ik kom nog even terug op mijn conclusie aangezien ik het niet kan wijzigen, doe ik het even zo.

   TOEVOEGING Mijn conclusie (hoe ik het zie) en kort samengevat:
   Ze heeft een sterke ruggengraat want ze staat haar mannetje in moeilijke tijden. Daarna pakt ze de draad weer op en gaat ze weer mee met de samenleving.

 35. Dit gedicht is net zoals het vorige moeilijk te begrijpen, na een paar keer lezen begon ik het pas echt te begrijpen. Ik heb het gevoel dat de schrijver in een moeilijke periode zit. Ze omschrijft zichzelf als een dam ik denk dat ze hiermee bedoelt dat ze al haar gevoelens tegen houdt en als een sterk persoon in het leven probeert te staan. Later verteld ze hoe haar dag gaat, ik heb het gevoel dat ze moeite heeft met het motivatie zoeken om die sterke dam te behouden. “Ik stroom maar verplaats me trager dan water” hierbij krijg ik het gevoel dat het water het volk moet voorstellen en dat zij heeft liefst mee wil gaan met het volk maar het toch wel moeilijk voor haar is en dat ze het gevoel heeft dat het bij andere makkelijker afgaat. Ze wilt ook mensen laten merken dat ze meedoet al gaat dat niet zo makkelijk. Ze wil er graag bij wil horen maar dat is niet voor haar weggelegd. Ik vind het prachtig hoe het gedicht je zo aan het denken zet.

  1. Wow Nora! Heel goed uitgelegd en goede argumenten. Ik heb nu een heel ander beeld van het gedicht 😉

  2. Zo dacht ik er nog niet over, ik vind dar je het op een goede manier hebt uitgelegd!!

 36. Mijn eerste gedachte is bij dit gedicht is iemand met een probleem want ze ligt in de bocht van de rivier waar de stroming moeilijk is en overdenkt haar leven.

  De kant kalft af: de schrijver wil hier mee zeggen dat ze kan geen grip krijgt op het probleem en onder druk staat. maar ze gaat langzaam kapot (erosie)

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen: dus ze is koppig qua mening en is stand vast. ze houdt zich vast aan haar problemen.

  Terwijl het water aan me trekt: dus mensen willen iets van haar, en willen haar mening veranderen maar het lukt ze niet om de mening te veranderen

  Ik ben solide maar doorlaatbaar: ze staat open voor andere meningen maar houdt vast aan haar standpunten.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe: je laat horen dat je er bent en nog leeft

  Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen: ze zit in het levens ritme en het leven wordt bepaald

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water: ze kan niet mee lopen met de snelheid van de maatschappij, dus het leven gaat door

  Samengevat: De persoon waarover het gaat heeft het moeilijk om mee te komen met de snelheid van de maatschappij en probeert ui deze depressie te komen maar dit gaat langzaam. Maar de omgeving probeert mee te helpen.

 37. Ik denk dat deze persoon en tragische gebeurtenis heeft meegemaakt omdat begint met ‘Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afknalt’ ikzelf denk dat daarmee bedoelt word dat een man of vrouw is overleden, want hij/zij zit op een moeilijke plek in de rivier in het gedicht. Vervolgens staat er ‘ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt ’ ik denk dat de man of vrouw sterk staat in hem of haar standpunt, want een koppig iemand gaat niet mee met de gedachtes van iemand anders en ik denk dat een koppige dam in dit gedicht bedoelt word met zichzelf en de water die aan hem/haar trekt de gedachtegangen van andere mensen. Met het stukje ‘ik ben solide maar doorlaatbaar’ denk ik dat het jongen/meisje sterke zelfvertrouwen heeft maar toch wel beïnvloedbaar blijft. ‘Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe’ denk ik dat bedoelt word dat hij/zij zijn/haar gedachtes langzaam openlaat gaan voor de gedachtes van anderen. Met het stukje ‘dat ik stroom mijn bed uit, de staat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ denk ik dat bedoelt word dat hij/zij weet wat er gaat gebeuren en dat hij of zij en soort routine mee aan het maken is . ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water’ ik denk dat hiermee bedoelt word dat hij of zijjj wel begrijpt wat anderen mensen denken vanuit een bepaalt standpunt en ze leert later meer mee te leven en pakt de normaal weg weer normaal op .

 38. Mijn gedachte over het gedicht van Vicky Francken begrijp ik beter dan de vorige gedicht, omdat ik me hier beter kan inbeelden wat de schrijver bedoelt met zijn tekst.
  (Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is)- ik denk dat zij in gevecht is met zichzelf. Doordat ze zich bevindt in de bocht van de rivier weet je ook gelijk dat dat het sterkste punt van de rivier is, want daar is de stroming het sterkst. Door het woordje moeilijk bevestigt het mijn gedachte.
  (Daar waar de stroming
  de kant afkalft)- Ik denk dat ze bedoeld dat ze zo haar best doet dat ze er zelf van kapot aangaat. Dat versta ik van dat de stroming de kant afkalt, de stroming is zo hard dat de kant afbrokkeld.
  (Ik ben een koppige dam
  die blijft liggen)- Ik denk dat ze zo koppig is dat ze geen hulp aanneemt van anderen.
  (Terwijl het water aan me trekt
  ik ben solide maar doorlaatbaar)- Uit dit begrijp ik dat ze stabiel is, en dat ze geen hulp van anderen nodig heeft omdat ze het zelf goed alleen kan doen.
  (Tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom)- Ik denk dat ze wilt zeggen dat ze dus in dit geval de vissen de mensen voorstellen dat ze het allemaal zelf kan en dat het haar ook lukt zonder hun hulp, en dat ze leert van haar eigen fouten.
  (Mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden)- Ik denk dat ze wil zeggen dat je door moet blijven gaan met wat je doet die obstakels die je in de weg staan moet je negeren. Je moet je niet laten verzwakken door anderen niks houd je tegen.
  ( Terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen)- Ik denk dat ze bedoelt dat wat ze ook doet bijvoorbeeld slapen ze goed oplet wat er gebeurt. Ze houdt alles in de gaten.
  (Ik stroom maar verplaats me
  trager dan water)- Ik denk dat ze hiermee bedoelt dat ze moeilijk te overhalen is, en dat ze dus altijd bij haar eigen standpunt blijft. Ik denk door dit gedicht dat je moet beseffen wat je ook doet je niet moet laten overhalen door anderen.

  1. Wauw salma. Wat een toffe kijk op het gedicht! Door jou snap ik het gedicht beter dan eerst. Heel erg bedankt hiervoor!

 39. 1. Ik lig in de bocht van de rivier: als je “in de bocht” van een rivier ligt kun je dus geen kant op, het enige wat je kan doen is je mee laten gaan met de stroming. Tegen de stroming ingaan is vrij wel onmogelijk. Degene die dit gedicht heeft geschreven wil er denk ik mee zeggen dat hij/zij in een moeilijke situatie zit.
  2. ik ben een koppige dam: uit deze zin vat ik op dat dat hij/zij zijn mannetje staat (koppige dam). Hij/zij zal zich niet snel uit de weg laten ruimen, waar ik het volledig mee eens ben!
  3. terwijl het water aan me trekt: ik denk dat er gezegd mee wordt dat hij/zij iets denkt maar door de rest van het ‘’volk’’ hij niet zijn eigen mening zou kunnen behouden omdat al die andere mensen een andere mening hebben.
  4. ik ben solide maar doorlaatbaar: solide betekent stevig en sterk. ‘’maar doorlaatbaar’’ daarmee wil hij zeggen dat ie ‘’sterk’’ is dus stevig in zijn schoenen staat maar toch doorlaatbaar. Dus als het erop aankomt zak hij bijv. vechten voor z’n mening maar uiteindelijk zich er toch bij neerleggen dat hij bijv. de enige is die er op die manier zo over denkt.
  5. ik stroom maar verplaats me: ‘’ik stroom’’ houdt in dat ie ‘’meegaat met de stroming’’ dus meegaat met de menigte, maar ‘’verplaats me’’ daarmee wil ze zeggen dat ze ook tegenstrijdig zou kunnen zijn of is.

  Ik denk dat het gedicht gaat over iemand die denk ik anders in het leven staat dan de meeste mensen dus bijv. met een andere mening dan andere. Maar hij/zij staat toch zijn mannetje, waar ik het mee eens ben!

  1. Wauw echt een hele goede uitleg. Je denkt anders dan anderen en dat heeft me heel erg geholpen met het begrijpen van het gedicht!

 40. Mijn gedachte achter het gedicht van Vicky Francken:
  Mijn eerste indruk over het gedicht van Vicky Francken was wederom ook vaag. Ik begreep de intentie van de schrijfster niet, ik begreep de kern van het gedicht niet. Maar naarmate ik het gedicht vaker had gelezen en nadat ik samen met mijn groepje het gedicht ging bespreken begon ik het gedicht beter te begrijpen. Ik kwam er achter dat om een persoonlijkheid gaat en dat degene kenmerkende eigenschappen noemt.
  Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is .
  Het is pijnlijk en ongemakkelijk om in de bocht van een rivier te liggen en mijn achterliggende gedachte bij deze zin is dat hij een in moeilijke periode of vervelende periode in zijn leven zit en dat hij erg onzeker is.
  Daar waar de stroming de kant afkalft.

  Wanneer iets ”afkalft” glijdt een deel van de rivier in het water en door de stroming van het water lossen bestanddelen van het rivier waardoor er liggende grond op het water drijft. In dit geval denk ik dat het over de schrijver gaat en dat hij vervelende gebeurtenissen heeft meegemaakt die veel pijn bij hem veroorzaken.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt.

  Met dit deel van het gedicht denk ik dat schrijfster bedoelt dat ze niet snel wordt beïnvloed door anderen en dat ze zich (meestal) vast houdt bij haar standpunt.
  Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen.

  Ik denk dat de schrijfster hiermee bedoelt dat ze zich meestal vast houdt bij haar standpunt, maar dat ze ook wel is een keer overgehaald kan worden door argumenten van anderen.

  Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom, mijn bed uit, de lift in omhoog en weer naar beneden.

  Hieruit blijkt dat de lezer is overtuigd van de argumenten van de anderen en dat hij het met hen eens is.

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water.

  Ik denk dat de schrijfster hiermee bedoelt dat ze zich met de anderen instemt, maar dat ze zich niet te snel door anderen laat beïnvloeden.

  1. Prima uitgelegd!! Ik begrijp jouw manier van uitleggen totaal. Ga zodoor

 41. Mijn gedachte over het gedicht:

  Wat ik denk is:
  ‘Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is’ dit gaat over dat ze door een moeilijke tijd in het leven gaat.
  ‘Daar waar de stroming de kant afkalft’ gaat over hoe het nog erger gaat door de dagen heen.
  ‘Ik ben een koppige dam die blijft liggen’ ze is koppig en blijft doen wat ze doet (blijven liggen).
  ‘Terwijl het water aan mij trekt’ degene die aan haar trekt weerhoud haar dus.
  ‘Ik ben solide maar doorlaatbaar’ ze is betrouwbaar/ heeft zelfvertrouwen maar is ook weer beïnvloedbaar.
  ‘Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ dit stukje is moeilijk uit te leggen ik begrijp het niet helemaal maar ik denk dat ze heer bijna mee doet met alles wat anderen om haar heen doen.
  ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water’ ze wilt meegaan met de mensen om haar heen maar heeft meer tijd nodig om het te kunnen doen. Ze klinkt depressief.
  Wat ik uit dit gedicht heb geconcludeerd is dat:
  Ze moeite heeft om een normaal leven te lijden en ze best depressief is. Ze beseft soms dat het leven toch door gaat en dat ze dat moet accepteren. Ze probeert het beter te doen.

  1. Ik kan heel goed met je meedenken en begrijpen wat er bedoeld word. Goed en gedetailleerd gewerkt! Goedzo Raiza!

 42. Mijn gedachte over het 2e gedicht:
  “ik lig in de bocht van de rivier waar moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalft“ ik denk dat Vicky een moeilijke beslissing moet maken.
  “ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt“ ik denk dat ze bedoeld dat ze een vaste mening heeft waar ze zelfverzekerd over is, maar dat er andere mensen zijn die haar mening willen beïnvloeden door te zeggen dat het niet goed is.
  “ik ben solide maar doorlaatbaar“ ik denk dat ze bedoeld dat ze weet wat ze wilt en dat ze altijd bij haar standpunt zal blijven, maar dat ze alsnog bang is dat andere mensen haar mening zullen of willen beïnvloeden.
  “tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik mee doe dat ik stroom“ ik denk dat ze bedoeld dat ze haar mening uit en wilt laten zien aan andere ongeacht wat mensen ervan vinden.
  “mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen“ k denk dat ze bedoeld dat ze ondanks de moeilijke beslissing die ze moet maken dat ze alsnog verder moet gaan met haar dagelijks leven.
  “ik stroom maar verplaats me trager dan water“ ze bedoeld denk ik dat ze wel doorgaat met der leven, maar dat alles wat moeilijker gaat door de dingen die er gebeuren in haar leven.

  1. een hele goede interpretatie van het gedicht, ik denk er ongeveer hetzelfde over

 43. toen ik het gedicht voor de eerste keer las was ik nog wel een beetje in de war, omdat het net zoals het vorige gedicht vooral uit metaforen bestaat. naarmate ik het gedicht vaker heb gelezen en ook wat onderzoek heb gedaan op het internet, denk ik nu wel te weten waar het over gaat. ik denk(door de zin:” ik lig in de bocht…de kant afkalft”‘) dat de schrijver van het gedicht op een moeilijk punt is in haar leven en dat ze er echt even helemaal doorheen zit. maar door het stukje” tussen mijn tenen…dat ik stroom” denk ik dat zij wil laten weten dat ze er nog is en dat ze nog niet op gaat geven. dus ookal gaat het even moeilijk ze blijft voorzichtig doorgaan.

 44. wat bij gedachtes zijn bij het gedicht is:
  Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is: wat ik denk dat ze bedoelt is dat ze door een lastige/moeilijke periode gaat waardoor zij als metafoor een bocht van een rivier gebruikt want in de bocht van een rivier is de stroming het sterkst.

  daar waar de stroming
  de kant afkalft: met deze zin denk ik dat ze bedoelt is omdat ze dus door een moeilijke periode gaat vallen gedeeltes van haar leven ook uitelkaar

  ik ben een koppige dam
  die blijft liggen.
  terwijl het water aan me trekt :Dat ze een koppig persoon is die met ‘haar hakken in het zand zit’ dus ze luistert niet naar mening van anderen en vind haar eigen standpunt absoluut en dat mensen haar proberen mee te nemen in de kudde.

  ik ben solide maar doorlaatbaar: Een vrouw die sterk achter haar principes staat maar wel tot reden kan luisteren

  tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten dat ik meedoe : Ik denk dat ze bedoelt dat ze doormiddel van babystapjes de menigte laat weten dat ze toch wel mee wilt doen.

  dat ik stroom
  mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden
  terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen :Hiermee wilt de schrijver denk ik aangegeven dat ze ups en downs in het leven heeft meegemaakt.

  ik stroom maar verplaats me
  trager dan water: Hier.mee wilt ze denk ik zeggen dat ze uiteindelijk toch wel mee gaat in de menigte maar ze verloopt het proces wat trager dan de rest
   

 45. Mijn gedachten bij het gedicht:

  1 ‘Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalft’ Bij de bocht van een rivier kan je geen kant op en zit je eigenlijk een beetje vast en is het heel erg krap. Dus, de schrijver kan daarmee bedoelen dat ze in een moeilijke situatie zit. Misschien bedoelt ze wel dat ze in een pijnlijke situatie zit.

  2 ‘Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’ Volgens mij is ze een persoon die heel erg haar eigen mening heeft en niet echt luistert naar mening van anderen. Ze staat haar mannetje toe en weigert ook misschien een soort van ‘meeloper’ te zijn van anderen.

  3 ‘Ik ben solide maar doorlaatbaar’ Solide is betekend stevig, sterk. Dus het kan zo zijn dat ze heel vastberaden is van haar zelf en ook best wel hard is tegenover anderen, maar dat ze toch wel een zachte kant heeft. Dat ze soms toch wél luistert naar de mening van anderen.

  4 ‘Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom’ De schrijver probeert andere mensen duidelijk te maken dat ze ook een zachte kant heeft, en dat ze hartstikke aardig is en helemaal niet zo bot of vastberaden. Ze probeert haar andere kant te vertonen aan de buitenwereld.

  5 ‘Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ Het kan dat ze soms wat tegenslagen heeft gehad en dat ze er nu bovenop probeert te komen en het beste uit de situatie probeert te halen.

  6 ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water’ Ze voelt zich nog steeds best wel verdrietig of heeft nog steeds een moeilijke tijd, maar ze probeert er mee te leven. Zich erbij neerleggen dat het maar zo is. En ze probeert haar leven te leiden en er het beste van te maken ondanks de tegenslagen.

 46. wat ik denk bij de volgende citaten:

  1. “ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalft”, Als je vastzit in een bocht van een rivier kan je helemaal niks doen en dus daarom denk ik dat de schrijver probeert te zeggen is dat hij in een moeilijke situatie zit en dat hij er daarmee moeilijk heeft. Het kan ook zo zijn dat hij/zij tegen iets vecht of aan het struggelen is.

  2. “ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt”, ik denk dat hij wilt zeggen dat hij koppig is en heel erg eigenwijs en dat hij niet luistert naar anderen en dat hij alleen zijn eigen mening belangrijk vind.

  3. “ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen”, Hij staat sterk in zijn schoenen de meningen van anderen boeien hem niet en solide betekent sterk of stevig.

  4. “als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom”, met vissen bedoeld hij denk ik de mensen. ik vind dit stukje wel een beetje lastig, maar wat ik denk wat de schrijver probeert te zeggen is, ondanks hij in een moeilijke situatie zit en koppig is laat hij wel dingen horen van zichzelf en probeert er wel bij te horen.

  5. “mijn bed uit, de straat in, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen” wat ik denk wat de schrijver probeert te zeggen is, is dat het leven veel ups en downs heeft en wanneer het down is probeert hij/zij er het beste van te maken.

 47. Bij de eerste instantie vond ik dit een veel lastiger gedicht dan het andere.
  Blijkbaar was het niet eens zo moeilijk.

  “Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom” Hij probeert los te komen. Hij probeert zich te integreren met de buitenwereld, zoals gezien wordt in “Mijn bed uit, de straat in, de lift omhoog en weer naar beneden” wat betekent dat hij zijn best doet om erbij te horen.

  “Solide maar doorlaatbaar” betekent dat hij de vissen (andere mensen) erdoorheen laat, wat dan ook betekent dat hij zelf de vissen hun gang laat gaan.Hij zou er alsnog wel bij willen horen, want de vissen moedigen hem aan. “Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt” zou dan betekenen dat hij enigzins lui of eigenwijs is. Hetzelfde kan gezegd worden bij “Ik stroom maar verplaats me, trager dan water”

 48. Mijn gedachtes bij de volgende citaten zijn:
  “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is, daar waar de stroming de kant afkalft” Hierbij denk ik dat hij in een moeilijke fase van zijn leven zit waar hij doorheen moet knokken.
  “Ik ben een koppige dam en ik blijf liggen terwijl het water aan me trekt” Hierbij bedoelen ze denk ik dat hij uiteraard koppig is en zich niet laat wegduwen of iets in zijn weg laat lopen om hem te stoppen, hij zal altijd blijven doorgaan.
  “Mijn bed uit, de straat in, de lift omhoog, en weer naar beneden terwijl ik instap en weer uitstap en waak en weer ga slapen.” Hier bedoelen ze denk ik dat het leven niet zo spannend is als het lijkt het is elke dag hetzelfde.

  1. Wat een mooie gedachte, nu snap ik wat de vissen er mee te maken hebben

  2. jouw gedachtes komen erg overeen met die van mij daardoor begrijp ik goed wat je bedoelt!

 49. De eerste keer dat ik het las snapte ik er niks van totdat ik het nog een paar keer gelezen had. Het gedicht is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te begrijpen.
  “ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is, daar waar de stroming de kant afkalft.” Ik denk dat hij bedoelt dat hij in een moeilijke fase van zijn leven zit terwijl het juist iets makkelijker moet zijn.
  “ik ben solide maar doorlaatbaar” Hij is sterk maar kan ook heel emotioneel zijn.
  “ik stroom maar verplaats me” Hij gaat mee met de flow van het leven maar niet zoals iedereen dat doet.
  Ik denk dat het gedicht gaat over een man die in een moeilijke fase van zijn leven zit terwijl had juist makkelijker moet gaan. Hij zegt dat hij mee gaat met de stroming van het water maar zich verplaats. Ik denk dat hij bedoelt dat hij het leven volgt maar soms ook zij paadjes neemt om anders te blijven. Ook denk ik dat hij zichzelf sterk houdt terwijl hij vol met emotie zit. Dat hij soms laat zien dat hij mee doet met het leven maar meestal ergens verscholen zit. Dit is wat ik dacht van het gedicht ik vond het erg mooi geschreven.

 50. Mijn gedachte over het 2e gedicht vond ik in het begin een beetje vaag, maar na een tijdje besefte ik dat de persoon niet zomaar mensen in haar cirkel laat en dat ze de koppige is in de groep (koppige dam), maar soms heeft ze wel moeite om bij te blijven met de groep. Ze doet wel der best om met de groep bij te blijven (dat ik meedoe, dat ik stroom).

 51. Ik denk dat het gedicht van Vicky Francken over haar persoonlijkheid gaat. Het lijkt alsof iets in haar leven niet altijd even meezit. Ze is onzeker en wilt verandering. Dat denkt ik door het woordje “afkalfen” in het gedicht wat betekend dat steeds meer land vergaat door de stroming. Als het leven beter kan gaan meezitten, houd iets haar tegen. Ik denk dat het komt omdat ze onzeker is over de toekomst. Iets houd haar tegen om ervoor te gaan. Uiteindelijk geeft ze iets een kans maar doet ze het met onzekerheid. Ze is op haar hoede en wilt het rustig aan doen.

  “Ik lig in de bocht van de rivier”
  Ze kan alleen mee met de stroming, ze kan niet meer terug.

  “Daar waar de stroming de kant afkalft”
  Steeds meer land vergaat door de stroming.

  “Ik stroom maar verplaats me trager dan water”
  Bepaalde routine en op je hoede zijn. Rustig aan doen met de kansen.

  1. grappig zeg, zo kan je er inderdaad ook over denken .
   leuk bedacht!

 52. 1. ‘Ik lig in de bocht van de rivier’
  Daarmee word bedoelt dat je alleen met de stroom mee kan gaan, je kan niet tegen de stroming in. Hieraan kan je zien dat ze in een moeilijke tijd van haar leven zit.
  2.’Ik ben solide maar doorlaatbaar’.
  Solide betekent sterk, en doorlaatbaar betekent gevoelig. Dus ze staat sterk in haar schoenen maar is toch wel gevoelig.
  3.’Mijn bed uit, de straat, de lift in’
  In di zin zie je een routine, daaraan kan je zien dat ze gewoon leeft om de dag te overleven. En ook een routine heeft omdat ze gevoelig is voor de stroming.

 53. Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is. degene heeft een moeilijke tijd in het leven.
  Daar waar de stroming de kant afkalkt. Het leven van degene wordt steeds meer gecompliceerd.
  Ik ben een koppige dam die blijft liggen. Hij is koppig en vol zelfvertrouwen, hij staat achter haar eigen standpunt.
  Terwijl het water aan mij trekt: andere willen diegene beïnvloeden.
  Ik ben solide maar doorlaatbaar, hij weet wat hij wilt/gaat doen maar de mensen waarmee hij omgaat beïnvloeden hem en veranderen zijn acties
  Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen. diegene laat weten dat hij beïnvloedbaar is en het uiteindelijk wel eens kan worden met de mensen om hemheen.
  Ik stroom maar verplaats me trager dan water: degene heeft waarschijnlijk geen zin meer in zijn dagelijkse routine (opstaan werken slapen) dus hij is zijn motivatie kwijt.

  Conclusie: Degene in dit gedicht heeft (volgens mij) geen zin meer in het leven omdag het telkens moeilijker wordt en de mensen om hem heen laten hem andere acties ondernemen dan dat hij zelf wilt.

  1. Moataz, ik vind dat jij een paar hele goede standpunten hebt . Ga zo door 😁

 54. We hebben laatst een 2e gedicht gekregen dus hier is mijn 2e blog. Maar in tegendeel tot het laatste gedicht ‘Credo’ vond ik dat dit gedicht veel moeilijker was om te begrijpen. Om eerlijk te zijn snap ik hier nog steeds niet veel van maar poëzie is toch niet mijn ding. Maar nu meer wat ik denk dat dit gedicht inhoud. Ik denk dat het gaat over iemand die niet lekker in zijn vel zit. Hij zit met zichzelf ,hij heeft het erg moeilijk en is emotioneel een beetje onstabiel. Maar de kant kalft af dat wil zeggen dat hij steeds meer ruimte om zijn leven een stuk makkelijker te houden. Toch heeft hij geen zin en energie om iets te doen, hij laat emoties zien dus hij is doorlaatbaar maar hij breekt niet snel hij is dus ook solide. Nu wilt hij hier iets aan doen, en wilt de mensen laten zien dat hij ook actief mee kan doen hij stroomt ook mee, hij voert zijn dagelijkse taken uit maar hij staat nog steeds een beetje onder druk dus hij verplaatst zich trager dan water. Hij blijt de mensen om hem heen negeren , hij blijft onder druk omdat hij zich niet op zijn dagelijkse taken kan focussen. Ik vond dit gedicht veel moeilijker dan Credo . Ookal is er geen fout antwoord bij poëzie heb ik toch veel tijd en moeite erin gestoken om dit te schrijven.

  Taylan

 55. Ik denk dat dit bericht gaat over iemand die veel problemen heeft maar ze niet probeert op te lossen.
  namelijk zin een en twee:
  “Ik lig in een bocht van de rivier waar het moeilijk is”
  Hij geeft hier al aan dat hij het ergens moeilijk mee heeft.
  Vervolgens zegt hij ook “ik ben een koppige dam die blijft liggen”
  Of te wel hij doet er ook niks aan om uit die moeilijke plek vandaan te komen waarschijnlijk omdat hij daar te trots voor is. En vandaar dat hij zichzelf zo koppig vindt.
  Ook zegt hij “terwijl het water aan mij trekt, ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen”
  Wat er ook is ze doet er niet veel mee er kan iets gezegd wordt. Ze neemt het wel aan maar doet er niet zo veel mee.
  Verder heeft ze het ook over een cyclus van opstaan en slapen hiermee bedoeld ze dat het leven niet stilstaat maar gewoon door gaat.
  Kort samengevat denk ik dat dit gedicht gaat over iemand die problemen heeft maar het niet zo veel moeite mee heeft want ze doet er ook niks mee.
  Of te wel het leven gaat door sta niet stil bij wat er gezegd wordt.

 56. Dit gedicht gaat over iemand die die veel problemen heeft maar te koppig is om de deze op te lossen of om voor zichzelf op te komen, een echt buitenbeentje. “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is” betekent naar mijn mening dat hij in een moeilijke periode van zijn leven zit, hij wordt gepest maar hij kan als hij wilt ook ergens bij horen maar is daar te koppig voor
  “Ik stroom maar verplaats me trager dan water” betekent voor mij dat als je stroomt doe je dat niet vrijwillig het gaat vanzelf maar als je jezelf verplaats gaat dat wel vrijwillig je doet het zelf.
  “Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen als ik wiebel” betekend hij is een hard persoon van buiten en toont niet graag zijn emoties maar van binnen is hij juist een zacht persoon waardoor hij erg geraakt kan worden als hij zich openstelt “met zijn teen wiebelt”
  Ook heeft hij een vaste routine hij doet elke dag hetzelfde blijkt uit het gedicht hij laat aan de vissen weten dat hij meedoet maar word niet geaccepteerd omdat hij koppig is hij is niet doorlaatbaar ook blijft hij maar in bocht waar de Storming tegen de kant aan kalft liggen omdat hij nog steeds niet meedoet

 57. DIT IS DE GOEIE !
  Ik vond dit gedicht vergeleken met dat ander gedicht veel moeilijker, maar na eenbeetje puzzelen ben ik er toch soort van uitgekomen. Ik denk dat dit gedicht is gebasseerd op het leven van de schrijver. Dat zie ik door een paar zinnen:
  R1 ‘ Ik lig in de bocht van de rivier’ ,, Daarmee wilt de schrijver denk ik zeggen dat hij in een moeilijke situatie zit nu. De volgende zin waaraan ik het kon zien was: R5 ‘ Ik ben een koppige dam’,, Daarmee wil de schrijver denk ik zeggen dat hij eigenwijs is en dat hem de mening van andere helemaal niet boeit. De volgende zin waaraan ik het kon zien was: R15 ‘Omhoog en weer naar beneden’,, Daarmee bedoelt de schrijver dat er in zijn leven ook ups and downs zijn. R8 ‘Ik ben solide, maar toelaatbaar’,, ik denk dat de schrijver daarmee bedoelt dat hij soms vast zit met iets, en der nooit over praat, maar dat hij soms toelaatbaar is en dat hij der wel over wilt praten en dat ook doet uiteindelijk. Dit is hoe ik er over denk, ik weet niet of het goed of fout is, maar ik ben zelf niet heel goed in gedichten ontcijferen dus ik hoop dat dit eenbeetje overeenkomt met hoe jullie denken!
  Heba

  1. Ik vind het heel creatief en heel goed onderbouwd. En er bestaat niet iets als fout. Iedereen heeft zijn eigen opvatting. Ik vind dat je het heel goed en gedetailleerd hebt verwerkt in jouw opvatting. Heel goed gedaan!

 58. Ik heb het gevoel dat het tweede gedicht gaat over een moeilijke periode in zijn leven. Hij zit ergens mee en probeert er uit te komen. Hij is eigenwijs en wilt geen hulp van mensen, waardoor het voor hem nog lastiger is om eruit te komen. Hij maakt duidelijk dat de problemen groter worden, en dat hij ze soms niet aankan. Hij schrijft dat ondanks hij in een moeilijke periode gaat, hij de mensen nog steeds wilt laten weten dat hij er is en er over heen komt

 59. ik denk dat het 2e gedicht gaat over iemand die in een tweestrijd zit en zich er niet echt raad mee weet.
  ook word in het gedicht de woorden ‘koppige dam’ benoemd , volgens mij word daarmee bedoeld dat diegene erg koppig is en niet na andere wilt luisteren. diegene wilt wel van zich laten horen maar op een stiekeme manier dat denk ik door de uitspraak ‘ik stroom maar verplaats me trager dan water’ . ik vind het al met al een zeer interessant gedicht aangezien je de tekst op vele manieren kan opvatten.

 60. DIT IS DE GOEDE VERSIE!!!
  Het 2e gedicht van Vicky Francken is vergeleken met het eerste gedicht credo een moeilijker gedicht. Maar naar het een paar keer te lezen en brainstormen begon ik het gedicht voor mijn gevoel beter te begrijpen. Vicky zat in een moeilijke periode toen ze het gedicht schreef (Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is). Maar ze was te koppig om hulp te vragen, het zelf op te gaan lossen of ze ontkent dat ze het moeilijk heeft. Ze probeert sterk te blijven maar het lukt haar niet altijd (ik ben solide maar doorlaatbaar). In de laatste regels beschrijft ze haar dagelijks leven, maar heeft moeite met bij blijven met de rest (ik stroom maar verplaats met trager dan water).

  1. Goede uitleg, ik zie wat je bedoelt en daar ik niet ver nagedacht

 61. dit gedicht gaat erover dat de dichet zich vast ziet te zitten in de samenleving van tegenwoordig waarin hij een koppige dam is die niet weg uit de samenleving vertrekt want hij is koppig en word dus langzaam aan door de samenleving opgeslokt in een leven van werken slapen en consumeren

 62. Ik denk dat dit gedicht over iemands leven gaat. Het gaat over een moeilijk deel uit iemand zijn leven, want er staat ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalt. Diegene zegt iets over zijn persoonlijkheid en dat hij anders wilt zijn dan de rest, want er staat ik ben een koppige dam die blijft liggen. Hij laat iedereen weten dat hij bestaat, want hij laat de vissen weten dat hij meedoet en dat hij stroomt. Ik denk dus dat het over een samenleving gaat en hoe hij leeft, want in dit gedicht van Vicky Francken zie je ook dat het over anderen gaat.

  1. Dit hoort er ook nog bij:
   Tussen mijn tenen als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom, hij laat dus tussendoor weten dat hij er is, dat hij meegaat en meedoet. De vissen zijn de maatschappij. Hij laat zien dat hij een eigen mening heeft, omdat hij een koppige dam is, terwijl iedereen aan hem trekt. Ik ben solide maar doorlaatbaar, dus hij staat open voor andere dingen/meningen. Hij zegt ook dat iedereen soms zijn goede en slechte momenten heeft, want er staat mijn bed uit, de straat, de lift in, omhoog en weer naar beneden, terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen. Ik stroom maar verplaats me, daar wordt mee bedoelt dat het moeilijk gaat maar hij doet zijn best om door te zetten.

 63. Dit is mijn gedachte over het gedicht van Vicky Francken.
  Ik begreep dit gedicht sneller dan het gedicht Credo van Remco Campert omdat ik me hier beter in kan beelden.
  “Ik lig in de bocht van de rivier, waar het moeilijk is.” Ik denk dat de schrijver hiermee bedoeld dat ze in een moeilijk periode in haar leven is.
  “daar waar de stroming de kant afkalft.” Wanneer stroming de kant van een rivier afkalft is er sprake van erosie. Ik denk dat de schrijver uit de rivier kan ‘ontsnappen’ omdat de kant afkalft. Ze komt dus uit de moeilijke periode.
  “ik ben een koppige dam die blijft liggen, terwijl het water aan me trekt. Ik ben solide maar doorlaatbaar.” Hiermee wordt bedoeld dat ze koppig is en verzekerd van haar eigen mening. Maar open staat om andere hun meningen te horen.
  “tussen mijn tenen, als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom.” Met ‘vissen’ wordt bedoeld mensen of de maatschappij. Ze wilt laten zien aan hun dat ze ook meedoet.
  “mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden.Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen” Hiermee wordt bedoeld dat het levens ups en downs heeft. Maar dat je door moet gaan tijdens die moeilijke tijden.
  “Ik stroom maar verplaats me trager dan water” Ze heeft er nog steeds moeilijk maar blijft doorzetten.
  Mijn conclusie is dat het over een moeilijke periode van de schrijver haar leven gaat. Maar dat ze door blijft zetten en niet opgeeft.

  1. ik vind dat je dit heel goed heb uitgelegd. ik kwam op precies dezelfde conclusie, ben het helemaal met je eens!

 64. Mijn gedachten over het gedicht:
  ik lig in de bocht van de rivier.

  Stap 1 Wat staat erin
  De dichter vertelt met dit gedicht dat ze het moeilijk bij een maatschappij te horen die haar blijft duwen om mee te doen, maar ze blijft staan. Dat laat ze zien met de zinnen: ‘Ik ben een koppige dam die blijft liggen’. Ze laat anderen wel hun gang gaan ondanks haar mening zoals bedoeld met ‘Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen’. Ze leeft haar leven dag in, dag uit maar op haar eigen tempo dat trager is dan de rest van de maatschappij. Dit zie door de zinnen ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water’.

  Stap 2 Wat snap je
  Ik lig in de bocht van de rivier: Ze staat op een keerpunt van de maatschappij.
  Daar waar de stroming de kant afklaft: Daar waar men grond verliest door zichzelf.
  Laat ik de vissen weet dat ik mee doe: Ik laat anderen weten dat ik erbij hoor.

  Stap 3 Intuïtie
  Bij ‘Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ zie ik iemand die in een cyclus van gewoonte. En bij ‘terwijl het water aan me trekt’ zie ik iemand die getrokken wordt naar de horizon voor me. Als laatste zie ik bij ‘ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is’ een rivier met een stroomversnelling, deze kan men niet oversteken behalve bij de bocht waar een dunne en gladde boonstam is dat het toelaat.

 65. “ Ik lig in de bocht van een rivier.’’Ik denk hierbij aan moeilijk heden waar de schrijver voor staat.

  ‘’ Ik ben een koppige dam die blijft liggen.’’ Normale mensen zouden daar iets aan doen maar hij is koppig en foet niks.

  ‘’Terwijl het water aan me trekt. Ik ben solide maar doorlaatbaar.’’ De moeilijkheden worden erger en erger maar hij blijft op zijn benen staan. Hij laat de problemen als het ware langs zich gaan.

  ‘’ Tussen mijn tenen als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom.’’ Hij zegt tegen de vissen dat hij meedoet ookal kan hij dat misschien niet helemaal.

  ‘’ Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden.’’ Hij bedoeld waarschijnlijk dat hij elke dag hetzelfde meemaakt en er weinig verandering is in zijn sitiuatie.

  ‘’ Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen.’’ Hiermee bedoeld hij weer dat alles hetzelfde is altijd maar instappen en uittappen en weer slapen.

  ‘’ Ik stroom maar verplaats me, trager dan water.’’ Hij komt vooruit maar trager dan de meesten.

  1. Ik vind jou manier van je mening illustreren en naar voren brengen heel mooi

 66. Mijn gedachte over het gedicht van Vicky Francken is,

  ” ik lig in de bocht van de river waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalft ”
  – Ik denk dat de schrijver bedoelt dat ze in een lastige tijd zit en ze wilt herstellen, maar het haar niet heel goed lukt
  ” ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt ”
  – Mijn opvatting hiervan is dat de schrijver bedoelt dat ze niet kan of wilt veranderen, maar het water dus mensen willen dat ze wel weer beter wordt en dat ook doet
  ” ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom ”
  – Hiermee bedoelt de schrijver dat de ze doet alsof ze niet luistert naar iedereen, maar eigenlijk dat wel doet. Dat laat ze zien door door te gaan met het dagelijks leven
  ” mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen ”
  – Met deze strofe beschrijft de schrijver haar leven en ermee beschrijft dat ze als nog doorgaat. Dat ze het leven als nog eentonig en saai vindt.
  ” ik stroom maar verplaats me trager dan water ”
  – De schrijver bedoelt dat ze als nog het verleden niet helemaal los laat, maar als nog “stroomt”. Dat het “water” als nog sneller gaat dan haar.

  MIjn conclusie van dit gedicht is dat ze schrijver iets heeft meegemaakt dat het zo erg was dat het effect heeft op het heden haar tegenwoordige leven.

 67. Ik lig in de bocht van de rivier
  Waar het moeilijk is: Ik denk dat diegene eenzaam is en het moeilijk heeft in het leven.
  Daar waar de stroming
  De kant afkalft: Het eerste wat in me opkwam is dat diegene het steeds moeilijker gaat krijgen in het leven.
  Ik ben een koppige dam
  Die blijft liggen: het persoon komt vrij koppig over in mijn ogen en heeft veel zelfvertrouwen, waardoor het persoon sterk achter zijn standpunt staat.
  Terwijl het water aan me trekt: Mensen in de omgeving van het persoon willen het persoon volgensmij beïnvloeden om dingen te doen die het persoon zelf nooit zou willen doen.
  Ik ben solide maar doorlaatbaar: het persoon staat sterk in zijn schoenen en heeft veel zelfvertrouwen, alhoewel hij/zij wel te beïnvloeden is
  Tussen mijn tenen
  Als ik wiebel
  Laat ik de vissen weten
  Dat ik meedoe
  Dat ik stroom
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar beneden
  Terwijl ik instap en uitstap en waak
  En gaan slapen: het persoon vertelt hier mee naar mijn idee dat hij makkelijk te beïnvloeden is door andere
  Ik stroom maar verplaats me
  trager dan water: het persoon is trager dan andere bij het beseffen wat hij doet door andere

 68. Ik lig in de bocht van de rivier
  Waar het moeilijk is
  : Ik denk dat de schrijver het moeilijk heeft.
  Daar waar de stroming
  De kant afkalft
  : hij zit in een moeilijke positie omdat hij denkt dat hij gelijk heeft maar de andere vinden van niet.
  Ik ben een koppige dam
  Die blijft liggen
  : het maakt niet uit wat de andere vinden hij is er van overtuigd dat hij gelijk heeft.
  Terwijl het water aan me trekt
  : Mensen om hem heen willen hem overhalen dat zij gelijk hebben.
  Ik ben solide maar doorlaatbaar
  : Hij is niet te beïnvloeden maar hij luistert wel naar hun meningen.
  Tussen mijn tenen
  Als ik wiebel
  Laat ik de vissen weten
  Dat ik meedoe
  Dat ik stroom
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar beneden
  Terwijl ik instap en uitstap en waak
  En gaan slapen
  : Hij laat zien dat hij er ook bij hoort.
  Ik stroom maar verplaats me
  trager dan water
  : Hij is langzamer dan de andere maar als hij iets doet doet hij het goed.

 69. Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is. Daar waar de stroming de kant afkalkt.
  Ze zit in een moeilijke positie in het leven.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen.
  Ookal heeft ze het moeilijk, ze blijft doorgaan met het leven.

  Terwijl het water aan mij trekt.
  Het word steeds moeilijker voor haar maar ze blijft liggen.

  Ik ben solide maar doorlaatbaar.
  Ze leeft op haar eigen manier, en niet hoe anderen dat willen.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen.
  Ze doet mee met het normale leven maar dit betekent niet dat ze het ermee eens is.

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water.
  Ze doet mee aan de maatschappij, maar niet zoals normaal

  1. Mooi uitgelegd! Jouw uitleg heeft mij geholpen om het gedicht wat beter te begrijpen.

  2. Ik had een ander beeld bij dit gedicht. Maar jouw beeld is ook heel mooi.

 70. waar gaat voor mij het gedicht van Vicky Francken over?
  ” ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is” ik denk dat dit deel voor mij gaat over dat je op een keerpunt staat in je leven dat je heel moeilijk vind of dat je op het punt staat een hele moeilijke beslissing te nemen.

  ” daar waar de stroming
  de kant afkalft” ik denk dat ze hiermee bedoeld dat ze nu in een moeilijke positie zit maar dat ze dicht bij het einde is omdat de kant afkalft word het probleem steeds kleiner.

  ” ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt” voor mij betekent dit deel van het gedicht dat andere mensen me mee willen slepen met hoe zij hun leven leven, maar dat ik gewoon mijn eigen leven wil leiden. Zonder dat andere mensen zeg maar ” mijn verhaal schrijven/ leiden”

  ” ik stroom maar verplaats me
  trager dan water” bij dit gedeelte raakte ik eerst in de war, maar toen ik het nog een keer las begon ik het te begrijpen. ( op mijn eigen manier) dat je wel met de menigte meegaat, maar misschien iets langer de tijd neemt om beslissingen te nemen en keuzes te maken of dat je iets moeilijk vind en er misschien langer over doet dan de gemiddelde mensen.
  ik vond dit gedicht heel interessant, omdat het best wel veel vragen bij me opriep in het begin maar ik zelf een antwoord erop heb kunnen bedenken.

  dit is mijn blik op het gedicht van Vicky Francken. Hoop dat je er wat aan hebt. laat me weten wat jij ervan vond ben je het met mij eens of niet?!

  1. Goed uitgelegd! Ik ben het helemaal met je eens, ik had er eigenlijk nog helemaal niet op die manier naar gekeken.

 71. Ik lig in de bocht van de rivier
  Waar het moeilijk is
  Daar waar de stroming
  De kant afkalft.
  Wat ik denk: hij zit in een moeilijke situatie in zijn leven hij denkt dat alles kapot is gegaan in zijn leven.

  Ik ben een koppige dam
  Die blijft liggen
  Terwijl het water aan me trekt.

  De persoon weet wat hij wilt doen diegene heeft veel zelfvertrouwen en weet wat die gene moet doen. Maar andere mensen trekken aan hem dat diegene iets anders moet doen.

  Ik ben solide maar doorlaatbaar.
  Tussen mijn tenen
  Als ik wiebel
  Laat ik de vissen weten
  Dat ik mee doe
  Dat ik stroom
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar beneden
  Terwijl ik instap en uitstap en waak
  En ga slapen.

  De persoon weet wat hij moet doen en doet mee met andere mensen op zijn eigen manier. Hij doet iets samen met andere mensen op zijn eigen manier.

  Ik stroom maar verplaats me
  Trager dan water.

  De persoon ontwikkeld zich zelf met andere mensen hun gedachten.

 72. Mijn gedachten over het gedicht van Vicky Francken zijn:
  ”Ik lig in de bocht van de rivier, waar het moeilijk is, daar waar de stroming, de kant afkalft” betekent denk ik dat ze in een keerpunt in haar leven staat en dus een erg moeilijke beslissing moet gaan nemen.

  ”Ik ben een koppige dam, die blijft liggen, terwijl het water aan me trekt ” betekent denk ik dat mensen in haar omgeving haar willen veranderen en willen dat ze op een andere manier gaat leven. Maar dat ze te koppig is om zichzelf te veranderen en genoeg zelfvertrouwen heeft om dat niet te doen.

  ”Ik ben solide maar doorlaatbaar” betekent denk ik dat ze een sterke persoonlijkheid heeft maar toch beïnvloedbaar is voor de mening van de mensen in haar omgeving.

  ”Tussen mijn tenen, als ik wiebel, laat ik de vissen weten, dat ik meedoe, dat ik stroom” betekent denk ik dat ze graag wil laten weten dat ze wel meedoet in de maatschappij.

  ”mijn bed uit, de straat , de lift in, omhoog en weer naar beneden, terwijl ik instap en uitstap en waak, en ga slapen”
  dit betekent denk ik dat ze altijd maar hetzelfde blijft beleven en er niet veel verandering is. Ze gaat minder mee met de maatschappij dan de andere, maar toch hoort ze er wel bij.

  ‘’Ik stroom maar verplaats me, trager dan water” betekent denk ik dat ze langzamerhand uit een moeilijke periode komt.

  1. Dit dacht ik ook ongeveer, het is leuk om iemand te zien met ongeveer de zelfde opvatting met nog een beetje meer aanvulling.

  2. Mooi uitgelegd!! Zo dacht ik er ook over. Ook heel prima uitgebreid verteld!

 73. Ik vond dit een moeilijke gedicht en snapte het niet gelijk. Ik realiseerde me dat het gedicht gaat over moeilijke tijden in het leven van de schrijver. Dat idee heb ik gekregen van de zinnen zoals ‘ ik lig in de bocht van de rivier ‘. Bij het stukje van ‘ Ik ben een koppige dam die blijft liggen ‘ had ik het idee dat het water moeilijkheden zijn die op de schrijver afkomen, maar de schrijver blijft stevig in de schoenen. Ik weet het niet zeker, maar dat is wel wat ik denk. Ik vond dit gedicht mooi, omdat het realistisch is.

  1. Toevoeging
   Ik lig in de bocht van de rivier: Diegene heeft het moeilijk in zijn leven. Dat denk ik omdat het in de bocht van de rivier moeilijk is.
   Ik ben een koppige dam: Het is moeilijk, maar de schrijver blijft staan. Net zoals de dam blijft staan bij de druk van water.
   Ik ben solide maar doorlaatbaar: De schrijver is een wat gesloten persoon, maar soms opent de schrijver zich wel.

 74. Vicky Francken

  “Ik ben een koppige dam, die blijft liggen, terwijl het water aan me trekt”
  Ze zegt dat ze iemand is die koppig is. Dus iemand die eigenlijk alles doet wat ze wilt, en die haar eigen mening belangrijk vind. Een koppige dam die blijft liggen, of te wel iemand die stil staat op 1 plek. Het water trekt aan haar zegt ze. Dat wilt voor mij zeggen dat, iedereen haar mee probeert te nemen in hun omgeving maar zei stil blijft staan op de plek waar ze staat omdat ze koppig is. Water is heel sterk. Dus het moet wel een grote groep zijn die haar mee probeert te trekken.

  “als ik wiebel, laat ik de vissen weten, dat ik mee doe, dat ik stroom”
  Ze zegt dat als ze wiebelt ze dat de vissen laat weten. Ik denk dat ze bedoelt van op het moment dat ze een idee heeft, ze het haar omgeving laat weten. Dat ze mee doet en dat ze stroomt. Dus op het moment dat iemand met een idee komt dat ze mee doet met dat idee, en mee stroomt. Dus mee gaat in het idee.

  “mijn bed uit, de straat, de lift in. Omhoog en weer naar beneden”
  Hier probeert ze te zeggen dat ze elke dag het zelfde doet in haar leven. Elke dag staat ze op, gaat ze onderweg naar ergens. Daar stapt ze de lift in omhoog. Op het moment dat ze klaar is, gaat ze weer naar beneden. Of te wel haar levensroutine is altijd het zelfde

  Verder vond ik het gedicht heel erg verwarrend. je kan je er zoveel bij voorstellen dat je niet weet wat je er van moet vinden. Het gedicht van Credo was makkelijker dan deze, omdat je niet heel erg veel kanten ermee op gaan. Nadat ik dit gedicht 7 keer las, kwam ik tot deze conclusies. Nog steeds twijfel ik erover.

 75. Wat staat er voor mij: voor mij staat er dat ze (de schrijver) een moeilijke periode mee maakt. Ze is ook heel erg koppig. Ze wil anders zijn dan de rest want ze zegt: “ik ben een koppige dam die blijft liggen”, normale mensen gaan dan weg maar zij wil blijven. “Ik ben solide maar doorlaatbaar” daaruit kun je opmaken dat als iets op haar pad komt dat ze besluit om het een kans te geven. “mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen” daaruit zie je dat haar leven weer zin heeft gekregen. “ik stroom maar verplaats me trager dan water” maar helaas is ze weer terug gevallen in haar oude depressie.

  1. Wat een mooi gedachte nowah! Jouw betekenis van dit verhaal zet me echt aan het denken.

 76. Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is
  -Ik denk dat de persoon in een moeilijke periode zit of de persoon zit in een moeilijke situatie.
  daar waar de stroming de kant afkalft
  -Afkalven betekend land verliezen doordat de oever in het water verzakt. Dus ik denk dat de persoon makkelijk uit
  die moeilijke periode of situatie weg kan gaan.
  ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt
  -Ook Al kan de persoon makkelijk uit de moeilijke periode gaan en wilt ook graag uit die periode blijft hij/zij nog
  steeds in die situatie omdat ze misschien koppig is of te lui om er wat aan te doen.
  ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen
  -De persoon krijgt veel kritiek waar hij/zij meestal tegen kan maar de persoon is niet vaan 100 % steen gemaakt en
  soms kan hij/zij er niet meer tegen.
  als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom
  -Maar ondanks de kritiek laat de persoon toch zichzelf zien.
  mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen
  -In die periode ging het leven gewoon door en als de persoon weer even blij was ging de glimlach snel weer weg.
  ik stroom maar verplaats me trager dan water
  -De persoon gaat gewoon door met het leven maar door die moeilijke periode leeft hij/zij het leven niet.

  Dus samengevat, de persoon gaat gewoon door een moeilijk tijd maar hij kan makkelijk blij zijn als hij/zij het probleem laat gaan.

 77. Dit is hoe ik het gedicht ‘Röntgenfotomodel’ zag.
  Ik denk dat de rivier staat voor de maatschappij.
  Deze persoon wil deels meedoen met de anderen en dus ”meestromen”, maar gaat er ook tegenin. Hij/zij is het dus niet met alles eens.
  Ze ligt in de bocht van de rivier, waar de rivier verandert, oftewel de waar maatschappij aan het veranderen is.
  zij is een ”dam”, wat aangeeft dat ze tegen de stroming (van de maatschappij) in wil gaan.
  Zij heeft een eigen mening en standpunt waar ze bij blijft, maar laat de dingen om zich heen wel gebeuren (solide maar doorlaatbaar).
  Het stuk van ‘mijn bed uit, de straat etc’ gaat volgens mij over de dagelijkse gebeurtenissen in het leven, dus alhoewel deze persoon het misschien niet met alles eens is in de maatschappij en wil dat er dingen veranderen, ze moet toch door met de dagelijkse dingen, zoals opstaan, naar werk etc etc.

  1. Wat een mooie uitleg ik had me eigen beeld over het gedicht, maar na het lezen van jouw gedachte op het gedicht heb ik nu nog een betere beeld sommige dingen snapte ik nog niet zo goed. Goed gedaan!

 78. Dit is mijn opvatting van dit verhaal: Ik denk dat het een meisje is die onder groepsdruk staat, maar ze is koppig en gaat toch niet mee. Uiteindelijk gaat ze toch mee, maar langzamer dan de rest. Haar gedachtegang gaat langzaam open voor anderen. Ook zit zij waarschijnlijk in een moeilijke tijd van haar leven, want in het gedicht staat dat zij in de bocht van de rivier zit en daar is de stroming het sterkst en waar de stroming veranderd. De stroming zie ik juist als de groepsdruk.

 79. Mijn gedachte over het gedicht van Vicky Franken:

  “Ik ben een koppige dam”: hiermee bedoelt ze dat ze door niemand wordt meegetrokken. Ze leeft op haar eigen tempo. Ze is dus koppig en blijft stil staan wanneer ze maar wilt net zoals een dam. Vandaar “koppige dam”.

  “Ik ben solide maar doorlaatbaar” : ze bedoelt dat ze wel stil kan staan en/of op der eigen tempo kan gaan, maar ze laat anderen er toch doorheen. Net zoals als je stilstaat op een snelweg. Je gaat niet stilstaan midden in de weg, maar je stopt bij de vluchtstrook dus de rest van het verkeer rijdt gewoon door. Ze zijn doorlaatbaar. Maar op dat moment ben jij solide. Ook bijvoorbeeld als je linksaf gaat en andere gaan rechtsaf ( bij het stoplicht). Bij jouw staat het stoplicht nog op rood, maar bij andere al bij groen. Zij rijden dan al verder maar jij blijft nog op je stand.

  “Ik stroom maar verplaats me trager dan water”:
  Hiermee bedoelt ze dat ze dus op der eigen tempo gaat. Dit komt overeen met “ik ben een koppige dam”, want ze stroomt wel alleen ze bepaalt zelf haar tempo. De rest gaan misschien wel sneller dan haar, maar misschien gaan ze wel langzamer dan haar. Ze let dus niet op andere. Ze let liever op haar zelf en ze neemt haar eigen risico.

  1. goed uitgelegd. De voorbeelden die je gebruikt heb maken het duidelijker.

 80. Mijn gedachte achter dit gedicht van Vicky Francken:

  “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalt”
  – Ik denk dat de auteur hier mee bedoeld dat ze in een moeilijke situatie of periode van haar leven is. En er helemaal geen uitweg is omdat ze de kant is verloren.
  ”ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt”
  – Ze is een koppig persoon die zich niet snel laat meenemen door iets of iemand,en staat waar zij wilt staan.
  ” Als als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom”
  – Ze heeft eerder gezegd dat ze koppig is, nu denk ik dat ze bedoeld dat ze er of helemaal voor gaat of juist niet. Ze zegt dat als ze toch twijfelt dat ze er helemaal voor gaat en het ook laat weten.
  ”mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen”
  – Als ze meedoet dan zal ze er alles aan doen dat ze alles goed doet wat dan ook.

  Mijn opvatting is dat dit gedicht gaat over een persoon die een moeilijke beslissing moet nemen. Ze wordt onderdruk gezet door iets of iemand, maar is te koppig om ernaar te luisteren en verzet haar gedachte niet. Maar wanner ze ooit zal twijfelen zal ze er helemaal voor gaan en het ook laten weten. dan zal ze stromen en er alles aan doen. Ik denk dat ze met dit gedicht wil zeggen dat ze een ‘ride or die’ is. Dat ze of iets niet wilt of er juist helemaal voor gaat.

  1. Goed verwoord Omayma! ik kan het heel goed begrijpen, zodra je zegt dat je het kan vergelijken met een “ride or die’. Leuk!

  2. Je heb de zinnen uitgebreid maar niet langdradig uitgelegd heel goed!!!

 81. Ik lig in de bocht van de rivier: Ik denk dat ze hiermee bedoelt dat ze op een punt zit van haar leven waar ze niet terug kan gaan. Ze weet niet zeker wat ze moet doen. verder gaan of terug gaan. Maar als je eenmaal uit de bocht gaat kun je niet meer terug.

  ik ben een koppige dam die blijft liggen: misschien proberen mensen haar over te halen om iets te doen wat ze niet wilt of niet klaar voor is. Dus ze blijft staan waar ze staat. Ook kan het zijn dat ze niet wilt luisteren naar wat haar gezegd wordt.

  ik ben solide maar doorlaatbaar: ze is stevig. Ze kan een sterke mening hebben over iets maar nog steeds open staan voor andere gedachtes. Ze is nog steeds beinvloebaar. Dit kan indicteren dat ze nog niet helemaal achter haar standpunt staat en dat ze nog steeds andere meningen wilt horen om zeker te weten waar ze achter staat

  Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe: Als ze helemaal stil ligt lijkt het net alsof ze niet mee wilt doen in de maatschappij. Net alsof ze tegen hun is. Maar als ze wiebelt. Ookal is die beweging erg klein laat ze toch weten dat ze voor een deel met hun is.

  Ik stroom maar verplaats me trager dan water: Ze gaat mee met de stroming alleen doet ze dit op haar eigen tempo. Ze laat zich niet haasten door mensen. Ze blijft staan waar ze staat.

 82. Mijn gedachte over het gedicht van Vicky Francken:

  “Ik ben een koppige dam”. Ze bedoelt dus dat ze koppig is en door niemand wordt meegetrokken en alles alleen en op der eigen tempo doet.
  “mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen”. Ik denk dat ze bedoelt dat elke dag hetzelfde is ze stapt der bed uit, gaat de straat op, pak de lift omhoog en weer naar huis en gaat dan slapen er gebeurd niks interessant in haar leven.
  “Ik ben solide maar doorlaatbaar”. Ze bedoelt hier dat ze sterk/stevig is en alles alleen aan kan, maar ze laat ook mensen toe in haar leven.
  Wat ik heb begrepen van dit gedicht is dat je niet alles alleen moet doen. Je moet meer open zijn en risico’s nemen en als dat fout gaat dan leer je ervan.

 83. Mijn gedachte achter het gedicht:
  “Ik lig in een bocht van de rivier waar het moeilijk is” ik denk dat ze hier bedoelt dat ze in een situatie zit waar alles haar een beetje tegen zit en waar ze moeilijk uit kan komen.
  “Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt” hier krijg ik het gevoel dat er dingen van haar verwacht worden en dat zij daar geen aandacht aan geeft maar dat er wel veel druk op haar staat. “Ik ben solide maar doorlaatbaar” ze weet wat ze wil en wilt ook doen wat ze zelf wilt maar dat mensen haar soms nog wel over kunnen halen om dingen te doen die ze helemaal niet wilt. “ ik stroom maar verplaats me trager dan water” ze wel mee gaat met andere maar dat ze doet wat ze wilt en dat ze alles op haar eigen kracht en tempo wilt doen. Ik denk dat ze met dit gedicht duidelijk wilt maken dat ze probeert te doen wat ze zelf wilt, maar dat het soms nog moeilijk voor haar is.

 84. ‘Ik lig in de bocht van een rivier waar het moeilijk is’.
  Dit luid uit mijn perspectief: Ik zit in een situatie waar het moeilijk gaat.
  ‘Daar waar de stroming de kant afkalft’ : Je komt aan het einde van de rivier waar het afkalft, dus aan het einde van een beslissing, positie waar je een keuze moet maken, een kant moet kiezen.
  ‘Ik ben een koppige dam die blijft liggen, terwijl het water aan me trekt’: Ik ben eigenwijs en maak me eigen keuzes, terwijl iedereen mij vertelt wat te doen en mij in hun mee probeert te slepen. Mij een van hun proberen te maken. Iedereen maakt beslissingen door naar elkaar te kijken, maar ik sta op mijn eigen voeten en maak me eigen keuzes.
  ‘ik ben solide maar doorlaatbaar’: Ik ben stabiel, maar doorlaatbaar. Dit luid: ik ben stabiel en weet wat ik in staat ben, maar laat me door iedereen verkleinen en vecht daar niet tegen.
  ‘tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom
  mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden
  terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen’
  ‘ ik stroom maar verplaatst me trager dan water’ : Ik ben er wel, ik doe mee, ik zie alles, ik weet alles, ik ben overal en nergens, ik laat iedereen weten dat ik meedoe. Verplaats me trager dan de anderen, omdat ik het doe op mijn EIGEN manier en laat ze zien dat het ook anders kan!

 85. Ik lig in de bocht van een rivier”
  Ik denk dat dit niks anders kan zijn dan je bevinden in een onhandige of moeilijke situatie waar je niet gemakkelijk uit kan komen. In de bocht van een rivier zit je op een onhandige plek. Ik denk dus dat die persoon zich niet helemaal lekker voelt in dit punt van zijn of haar leven of dat het in iedergeval beter kan.

  “Daar waar de stroming de kant afkalft”
  Ik dacht dat hiermee werd bedoelt dat het al moeilijk was maar nog steeds moeilijker aan het worden is in het leven van de schrijver. En doordat ik las dat de stroming de kant “afkalft” en ik eerst niet wist wat precies de betekenis van “afkalven” was, begreep ik de hele zin ook gelijk niet. Nadat ik op verschillende sites had gezocht en het aan mijn ouders te vragen wat het woord eigenlijk betekende begreep ik de zin veel beter. Daarom dacht ik dat hij/zij het niet alleen moeilijker en moeilijker kreeg in haar leven maar dat hij/zij ook op het punt stond om in te storten en dat ze het allemaal even niet meer aan kon.

  “Ik ben een koppige dam die blijft liggen”
  De persoon doet precies waar hij/zij zin in heeft en trekt zich nergens wat van aan. Een koppig iemand luistert niet naar andere en heeft altijd gelijk in wat hij of zij doet en zegt.

  “Ik ben solide maar doorlaatbaar”
  Ook hier wist ik niet precies wat “solide” betekende na goed te zoeken en na te vragen wist ik precies de betekenis en ging ik proberen de zin beter te begrijpen. Ik denk dat hier mee word bedoelt dat hij/zij zich altijd vast houd aan wat hij/zij zelf denkt maar toch luistert naar wat andere denken maar dat dit niet gelijk haar/zijn mening of denkwijze hoeft te beïnvloeden.

  1. Hele duidelijke uitleg bij de delen van het gedicht waarmee ik het helemaal eens ben

 86. les 3- gedicht 2

  ik vond dit gedichtje zeer amuserend wegens het feit dat ik alles dacht te begrijpen. Ik kon me voorstellen wat de schrijver bedoelde.

  “ ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is. Daar waar de stroming de kant afkalft.”
  naar mijn mening wordt er bedoeld dat hij of zij in een moeilijke periode was in zijn of haar leven.
  “ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt. Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen als ik wiebel.”
  hierbij denk ik dat hij of zij eigenwijs of wellicht koppig is maar dat hij wel doorlaatbaar is.
  Hij of zij laat weten dat hij er is, maar wilt niet mee met de rest. Het laat weten dat het leven ups en downs heeft.
  Op het eind werd zijn dagelijkseroutine verteld. Hij of zij gaat mee met de rest door ook maar hetzelfde te doen.

  Kaoutar H4B

 87. Dit gedicht vond ik een stuk duidelijker dan het gedicht uit blogopdracht 1.
  Het gedicht gaat over een eigenwijs en koppig iemand. hij zit in een moeilijke fase in zijn leven, dat begrijp ik uit ‘ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is’.
  het stuk ‘daar waar de stroming de kant afkalft’ benadrukt hoe moeilijk het zou zijn om in dat deel van de stroming te zitten. (een afgekalfte kant is waar de stroming zo snel is dat de kant word ‘geslepen’).
  ‘ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’ is om duidelijk te maken dat degene in het gedicht ondanks de moeilijke omstandigheden toch blijft bij zijn beslissingen.
  ik begrijp uit ‘mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ dat het leven ups en downs kan hebben.
  ‘ik stroom maar verplaats me trager dan water’, als je stroomt doe je dat niet vrijwillig, dus diegene is verplicht om door het leven te gaan maar hoe hij erdoorheen gaat, bepaalt hij zelf.

  Dit gedicht sprak mij wat meer aan omdat ik het een stuk duidelijker vond en er makkelijker een betekenis uit kon halen. Ook een heel mooi gedicht

 88. Wat ik dacht dat er bedoelt werd bij dit gedicht:

  1.”Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is”.Ik denk dat de schrijver van dit gedicht bedoelt dat hij het heel moeilijk had in zijn leven. Dat er veel gebeurtenissen impact hadden op zijn leven die de schrijver niemand zou toe wensen. Hij wil er denk ik ook niet meer er over praten, met niemand niet.

  2.”Daar waar de stroming
  de kant afkalft”. De schrijver wil hiermee zeggen dat al die problemen en slechte dingen die in zijn leven zijn gebeurt zich hebben opgestapeld en dat het uit de hand is gelopen met hem. Zijn leven ziet hij niet meer zitten en denkt erover na om zelfmoord te plegen.

  3.”Ik ben solide maar doorlaatbaar”. Ik zelf persoonlijk denk dat de schrijver bedoelt dat hij wel een sterk persoon is kwa gevoelens, maar dat als al zijn problemen te veel worden en het zich opstapelt dat hij wel gebroken wordt en emotioneel.

  De schrijver probeert in dit gedicht dus uitteleggen dat hij een moeilijke verleden had vroeger en dat hij zich erdoor heen heeft gevochten tot dat hij het heeft gemaakt in zijn carriére. Wat zijn boodschap die hij probeert mee te geven is:” Ookal gaat alles om je heen fout, heb je de meeste problemen, draag je de meeste pijn. Wat je ook doet geef nooit op als je in iets gelooft”. Dat is een hele mooie boodschap die je gegarandeerd moet meenemen in je hele leven. Want als je dat niet doet kom je nergens. Daarom zijn alle “hoge” mensen nu waar ze horen te zijn. Omdat ze nooit hebben opgegeven, nooit. En als je met die mentaliteit bezig bent met wat je wilt bereiken, dan zal je het ook bereiken.

 89. Ik vind dit een erg mooi gedicht. Ik denk dat het gaat over een persoon die een bepaalde gedachte heeft over iets uit de maatschappij, en dat dit persoon zijn/haar eigen mening heeft gevormd. Toch zijn er mensen die deze mening proberen te veranderen, maar dit persoon laat zijn/aar mening niet veranderen en beschermt zichzelf ertegen. Hij/zij probeert zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven.

  1. Oh, ja vind ik eigenlijk ook. Je legt me de woorden in de mond!

  2. Ik vind deze mening heel mooi, ook al heb ik een andere mening qua betekenis. Heel mooi gedaan.

 90. Het gedicht heeft een verwarrend begin. Ik denk dat de eerste zin betekent dat vicky in haar moeilijkste tijd zit, want alles wordt op haar afgevuurd en ze kan er weinig tegen doen. Maar ze houdt haarzelf stevig als een dam, terwijl iedereen hulp wil van haar. Ze houdt haarzelf staande, maar is soms wel doorlaatbaar door emoties. Wanneer ze eindelijk haar mening uitbrengt weet iedereen wat er aan de hand is: als ze wakker wordt, haar dagelijkse routine houdt en wanneer ze weer gaat slapen. Ze wilt wel helpen maar het zal langer duren dan zonder haar.

 91. 1. Een gedicht van Vicky Francken.
  Mijn eerste gedachte bij het lezen van dit gedicht was dat de persoon in het gedicht het moeilijk heeft. Ik ga het gedicht stukje voor stukje analyseren.
  ‘’ ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is’’ : ik denk dat de schrijver bedoelt dat zij op een punt in haar leven zit waar het even moeilijk gaat op mentaal of op fysiek vlak.
  “ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’’ De schrijver bedoelt hier volgens mij mee dat ze heel erg koppig is. Dat er vast wel mensen zijn die haar willen helpen in deze moeilijke periode maar dat ze te koppig is om ze volledig binnen te laten.
  “ik ben solide maar doorlaatbaar, tussen mijn tenen, als ik wiebel, laat ik de vissen weten, dat ik meedoe, dat ik stroom, mijn bed uit, de straat in, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen ik stroom maar verplaats me trager dan water’’: De schrijver wil hier volgensmij mee zeggen

 92. (er ging iets fout met mijn vorige bericht hier is de volledige versie)
  2. Een gedicht van Vicky Francken.
  Mijn eerste gedachte bij het lezen van dit gedicht was dat de persoon in het gedicht het moeilijk heeft. Ik ga het gedicht stukje voor stukje analyseren.
  ‘’ ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is’’ : ik denk dat de schrijver bedoelt dat zij op een punt in haar leven zit waar het even moeilijk gaat op mentaal of op fysiek vlak.
  “ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’’ De schrijver bedoelt hier volgens mij mee dat ze een heel erg koppig karakter heeft. En dat er behoorlijk wat mensen zijn die haar willen helpen en contact met haar willen maken in deze moeilijke periode maar dat ze te koppig is om ze volledig binnen te laten.
  “ik ben solide maar doorlaatbaar, tussen mijn tenen, als ik wiebel, laat ik de vissen weten, dat ik meedoe, dat ik stroom, mijn bed uit, de straat in, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen ik stroom maar verplaats me trager dan water’’: De schrijver wil hier volgens mij mee zeggen dat ze heel koppig is en haar standpunt over mensen weghouden en het zelf oplossen zeker zal verdedigen. Maar je ziet ook duidelijk aan de zin “als ik…ik meedoe’’ dat ze het wel doorheeft dat mensen haar willen helpen en contact met haar willen maken en ook al doet ze dus alsof ze nergens wat van wil horen, geeft ze daar wel om.

 93. Samenvatting gedicht 2

  stap 1.
  Wat staat er voor mij in de tekst?
  Als ik de tekst één keer gelezen heb zijn de meeste dingen onduidelijk. Daarom kijk ik naar de zinnen die ik wel snap. Uit de tekst kan ik halen dat de schrijver vindt dat hij in een samenleving leeft waar de dingen om hem heen snel veranderen. De schrijver wilt het op zijn tempo doen en wil niet sneller gaan dan de anderen in de samenleving. Hij vertelt wel dat hij wel beïnvloed kan worden. De schrijver laat weten dat hij meedoet als individu. Hij laat zien dat je als individu ook mee kan doen in de samenleving. Uit het slot van het verhaal haal ik eruit, dat de schrijver wel mee wilt doen met de samenleving, maar alleen op zijn eigen tempo vooruit wilt gaan, en niet met zijn meningen en opvattingen te snel wil veranderen.

  stap 2
  kijk naar wat je snapt
  Uit de paar zinnen die ik snap kan ik uiteindelijk de zinnen net als puzzelstukjes aan elkaar verbinden. Je hoeft daarom niet alles te snappen om een conclusie te trekken.
  Uit de paar zinnen die ik snap kan ik concluderen dat: de schrijver op zijn eigen tempo vooruit wil gaan in de samenleving.

  Stap 3
  wat wilt de schrijver hiermee zeggen?

  Bij deze stap ga ik het gedicht per zin bekijken en mijn ingeving er over geven.

  Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is
  De persoon zit in een samenleving waar alles snel om hem heen veranderd.
  Waar het moeilijk is om de veranderingen van de maatschappij op te vangen.
  Daar waar de stroming de kant afkalft
  Bij deze zin is stroming een metafoor voor samenleving. De kant afkalven betekent dat er veel weerstand is tegen een een voorwerp dat niet beweegt. (niet mee gaat in de samenleving)
  Ik ben een koppige dam die blijft liggen
  de schrijver geeft zijn opvattingen en standpunten niet op en doet het op zijn eigen manier. Hij stroomt dus niet met de samenleving mee.
  Terwijl het water aan me trekt
  Hij wilt zeggen dat de samenleving niet zit te wachten op iemand die niet meedoet, en daarom weerstand biedt. De mensen willen dat hij ook meedoet.
  Ik ben solide maar doorlaatbaar
  Hij houdt zich vast aan zijn idealen maar kan ook meedoen met de samenleving. Hiermee laat hij weten dat hij zonder dat mensen weten ook een onderdeel van de samenleving is.
  Tussen mijn tenen, Als ik wiebel, Laat ik de vissen weten
  Dat ik meedoe, Dat ik stroom
  Met de metafoor: mijn tenen bedoelt hij volgens mij dat hij alleen een klein deel van de samenleving is, Dat hij een individu is. Hij zegt dat hij als individu wel veel kan bereiken. Hij laat de samenleving weten dat hij ook meedoet en ook een stem heeft, om voor zichzelf te kunnen spreken zonder dat anderen voor hem beslissen.
  Mijn bed uit, De straat, de lift in, omhoog en weer naar beneden.
  terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen
  Hij laat hierbij weten dat hij bij elke handeling een onderdeel is dat hij ook gewoon meedoet met de samenleving, en zich ook in het dagelijks niet om de samenleving heen kan leven.
  ik stroom maar verplaats me trager dan water
  Met deze zin vat de schrijver het verhaal samen en geeft zijn conclusie:
  De schrijver doet met de samenleving mee maar minder snel dan de anderen. Hierbij neem ik mijn ingeving in dat de schrijver een voorwerp was omdat hij toch zich mee beweegt, maar zich onderscheid door minder snel te bewegen.

  1. Ik vind dit een heel mooi uitgangspunt om vanuit te kijken w3aardoor je dit gedicht gelijk beter snapt als het nog onduidelijk was

 94. Gedicht 2

  1. ”ik lig in de bocht van de rivier”
  Ik denk dat de schrijver met deze zin wil zeggen dat hij anders is en dat hij niet meer weet wat hij met zijn leven moet doen.
  2. ”ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt”
  Ik denk dat hiermee bedoeld wordt dat hij weet dat hij iets verkeerds heeft gedaan en hij word daarvoor gestraft, maar toch zegt hij niks en maakt hij steeds weer dezelfde fout omdat hij niet naar de mensen om hem heen luistert.
  3. ”als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe,dat ik stroom”
  wat ik hiervan begrijp is dat als hij iets wil gaan doen, hij het aan heel veel mensen wil laten weten zodat ze hem kunnen zeggen of hij iets goed of slecht doet.
  4.”terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen”
  Hieruit begrijp ik dat de schrijver niet zo goed weet wat hij moet doen en dat hij daarom zomaar dingen doet en dan uiteindelijk gaat slapen. Van dit stukje begreep ik niet gelijk wat er stond maar nadat ik het een paar keer had gelezen begreep ik het wel.

 95. Wat ik zie in dit gedicht:
  Ik lig in de bocht van een rivier: Volgens mij voelt hij of zij zich verslagen en zit dan nu te piekeren.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen: Hij of zij blijft dus liggen in de bocht, hij doet dus geen moeite om er uit te komen. Waarschijnlijk durft hij zijn angsten niet in de ogen aan te kijken.

  Terwijl het water aan me trekt, Ik ben solide maar doorlaatbaar: Ze is dus voor mijn gevoel soms keihard dat ze geen emoties toont en sommige dagen heel emotioneel is.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom: Als hij zijn best doet kan hij er zeker weten bij horen en heeft hij wat bereikt in dit leven.

  Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden: Hier probeert hij te vertellen dat hij een typisch leven leidt, namelijk opstaan, naar buiten en dan de lift omhoog naar zijn kantoor en dan weer naar beneden met de lift als de dag om is. Het lijkt erop dat hij het niet zo leuk vindt omdat het steeds hetzelfde is.

  Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen: Dit gedeelte vond ik heel onduidelijk, maar volgens mij probeert hij te zeggen dat hij elke dag hetzelfde doet.

  Ik stroom maar verplaats me, trager dan water: Hij doet zijn best om zijn leven te veranderen en dat lukt maar heel langzaam.

  1. Wat een mooie uitleg. Je zegt dat de zin ” terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen” voor jou wat onduidelijk was. Ik denk dat Vicky Francken bedoelt dat het leven een beetje langs haar heen gaat. Dat ze wel mee doet maar niet echt.

  2. Wat een goede verklaring van het gedicht. Ik ben het vooral met je eens over wat je zegt in de laatste paar regels van het gedicht.

 96. Ik kon me wel inleven in dit gedicht. Ik voel me ook een beetje zo. Leraren en mijn ouders duwen en trekken aan me en willen dat ik mee beweeg. Dat doe ik ook wel een beetje, maar niet helemaal. Eigenlijk ga ik trager dan dat ze zouden willen.

 97. ”Ik geloof in een rivier die stroomt van zee naar bergen”. Ik denk dat gedeelte gaat over het bereiken van het onmogelijke, want een rivier die van zee naar bergen stroomt is onmogelijk. Maar het kan ook zijn dat het gaat over iemand die in een lastige situatie zit en het eind doel onmogelijk lijkt vanuit het perspectief van die persoon. ” Ik vraag poëzie niet meer dan de rivier in kaart te brengen”. Dit gedeelte gaat volgens mij over het probleem of het onmogelijke doel in beeld te brengen. ”Ik wil geen water uit de rotsen slaan maar ik wil water naar de rotsen dragen droge zwarte rotsen wordt blauwe waterrots”. Ik denk dat dit stukje gaat over dat de schrijver niet alleen commentaar wil geven maar ook echt wat aan wil doen en het stukje over de zwarte en blauwe rots gaat over dat je uit een slechte situatie zal komen, ongeacht wat andere zeggen en doen. ”Maar de kranten willen het anders willen droog en zwart van koppen staan werpen dammen op dwingen rechtsomkeert”. Het laatste stukje gaat over dat de kranten willen de wereld niet verbeteren ze duwen de bevolking in de richting van hun eigen mening.

 98. Mijn kijk op dit gedicht. Ik vond het moeilijk te begrijpen pas na een paar keer snapte ik het net als de vorige.
  Ik lig in de bocht van een rivier: Ze heeft een moeilijke tijd in haar leven atm.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen: Ze blijft sterk en geeft niet op.

  Terwijl het water aan me trekt, Ik ben solide maar doorlaatbaar: De moeilijke tijd in haar leven blijft de hele tijd bij haar. Ze houd zich sterk maar soms word het teveel.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom: Ze laat de mensen weten dat ze erbij hoort. En dat ze niet niks is

  Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden: Hij/ zij heeft een typisch leventje: bed uit, naar werk en dat is zijn dag hij is daarom misschien niet gelukkig.

  Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen: ? ik snap dit gedeelte echt niet, maar volgens mij hij/zij stapt in de auto werkt en weer gaan slapen.

  Ik stroom maar verplaats me, trager dan water: Hij probeert zijn/haar leven te verbeteren, maar dat gaat langzaam in kleine stapjes

  1. dankjewel voor je inspiratie ik vind dat je dit heel goed hebt verwoord.

 99. De eerste keer dat ik begon met dit gedicht te lezen begreep ik het nog niet helemaal,pas na een paar keer dit gedicht te hebben gelezen snapte ik wat de schrijver met dit gedicht bedoelde.Ik denk dat de schrijver met dit gedicht wil laten zien dat hij een emning ergens over heeft waar hij in geloofd maar de rest het niet mee eens is en zijn mening willen veranderen.maar met ” ik ben een koppige dam die blijft liggen” laat zien dat ze bij haar mening blijft en dat niemand haar gedachtegang kan veranderen

 100. Ik snapte dit gedicht gedeeltelijk al na 1 keer gelezen, gelijk na de eerste twee zinnen weet je dat deze persoon zich in een ingewikkelde positie bevind. “Ik lig in de bocht van de rivier, waar het moeilijk is, daar waar de stroming de kant afkalkt” hij is anders dan anderen en vind het moeilijk om uit dat schild te stappen. Verder in het gedicht zie je ook dat hij iedereen wilt laten weten dat hij het moeilijk heeft en zich er niet voor schaamt. “Dat ik stroom, mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden” hij doet nog steeds hetzelfde als andere mensen en vind niet dat hij anders is terwijl dat wel degelijk zo is. “Ik stroom maar verplaats me trager dan water” ondanks dat me geen woord is heeft deze zin wel een mooie betekenis. Hij stroomt mee met de rest, onbewust. Maar verplaats me trager dan water. Stromen doe je niet bewust, dat doe je gewoon. Maar verplaatsen wel, hij neemt dus andere stappen en beslissingen dan andere mensen.

 101. Dit gedicht gaat over iemand die zich een voelt met water. De schrijver gaat hier ook tot een grote extentie mee door een geeft veel voorbeelden. “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is – daar waar de stroming de kant afkalft” Hier zegt de schrijver al per direct dat hij in een bocht van een rivier ligt, de schrijver zegt ook dat het moeilijk is, waarom weet ik niet. Door te zeggen daar waar de stroming de kant afkalft bedoelt de schrijver mee dat hij net aan de rand van het water ligt.
  “ik ben een koppige dam die blijft liggen – terwijl het water aan me trekt ik ben solide maar doorlaatbaar” Hiermee zegt de schrijver in het begin dat hij niet van plek veranderd maar gewoon 1 vaste plek aanhoudt. Door te zeggen dat hij een koppige dam is zegt hij dus dat hij ook het water tegenhoudt. Vervolgens zegt hij dat hij zowel doorlaatbaar is als solide, ik heb geen idee wat hij hiermee wilt zeggen.
  “tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom – mijn bed uit, de straat, de lift in – omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen. Ik stroom maar verplaats me trager dan water” De schrijver zegt dit om aan te geven dat hij een is met de rivier, hij beweegt mee met de stroming van het water dus hij is in rust.

 102. Op eerste zicht toen ik het gedicht had gelezen dacht ik dat hij het moeilijk had: ‘Ik lig in de bocht van de rivier’ Daaruit blijkt dat hij in een moeilijke positie zat en hij er niks aan kan doen.

  ‘ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt ik ben solide maar doorlaatbaar’ Ze blijft sterk en wil niet opgeven, maar soms wordt het te veel (de moeilijke periode). Ik vond deze zin het moeilijkst om uit te leggen, maar na een paar keer lezen drong het tot me door.

  ‘Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe’ Hieruit begrijp ik dat ze een klein iemand is in de hele samenleving en dat zij ook stem heeft en dat ze daarmee kan bereiken. Ze laat haar stem horen zodat de mensen weten dat zij ook een mening heeft.

  ‘Mijn bed uit, de straat in, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ Ik denk dat ze bedoeld dat ze een simpele leven heeft hiermee en dagelijks de zelfde routine is: ‘Mijn bed uit, de straat in, de lift in omhoog en weer naar beneden’ verder denk ik dat ze er niet blij mee is met haar leven omdat het altijd het zelfde is.

  ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water’ Deze zin vond ik heel erg mooi om te lezen. Ik denk dat de schrijver hiermee een verband legt met de moeilijke periode van de eerste zin uit het gedicht en ermee bedoeld wordt dat ze aan het herstellen is, want ze stroomt maar trager dan water, dus ze wordt langzaam beter en probeert over de moeilijke periode heen te komen.

  Verder denk ik dat dit een heel mooi gedicht was en dat de schrijver ermee wou zeggen dat ook al als je een moeilijke leven hebt dat je gewoon moet doorgaan met wat je wilt en niet net als de meeste een saai leven te hebben ,dat je moet doen wat je wilt.

 103. Dit is wat ik denk over dit gedicht en wat de zinnen betekenen
  Ik lig in de bocht van een rivier = Volgens mij voelt hij of zij zich niet goed en zit dan nu te piekeren en dat ze moeilijk heeft in zijn leven op dit moment.

  Ik ben een koppige dam die blijft liggen = Hij of zij blijft dus liggen in de bocht, hij doet dus geen moeite om er uit te komen. Waarschijnlijk durft hij zijn angsten niet in de ogen aan te kijken.

  Terwijl het water aan me trekt, Ik ben solide maar doorlaatbaar = Ze is dus voor mijn gevoel soms keihard dat ze geen emoties toont en sommige dagen heel emotioneel is.

  Tussen mijn tenen als ik wiebel, laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom = Als hij zijn best doet kan hij er zeker weten bij horen en heeft hij wat bereikt in dit leven.

  Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden = Hier probeert hij te vertellen dat hij een typisch leven leidt, namelijk opstaan, naar buiten en dan de lift omhoog naar zijn kantoor en dan weer naar beneden met de lift als de dag om is. Het lijkt erop dat hij het niet zo leuk vindt omdat het steeds hetzelfde is.

  Terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen = Dit gedeelte vond ik heel onduidelijk, maar volgens mij probeert hij te zeggen dat hij elke dag hetzelfde doet.

  Ik stroom maar verplaats me, trager dan water = Hij doet zijn best om zijn leven te veranderen en dat lukt maar heel langzaam.

 104. Dit is de 2e blogopdracht en vind ik het stuk makkelijker om een gedicht te verwoorden. maar alsnog zijn er zinnen die ik niet helemaal kan begrijpen wat ze daar bedoelen. Tijdens het lezen van het gedicht probeerde ik het te verwoorden.

  Wat ik dacht dat er bedoelt werd bij dit gedicht:

  ”Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is”.
  In het gedicht had de schrijver het heel moeilijk had in zijn leven. Dat hij veel dingen heeft beleeft in zijn leven die hij niemand zou toe wensen. Hij wil het ook aan niemand vertellen.

  ”Daar waar de stroming de kant afkalft”.
  In deze zin probeert de schrijver zeggen dat de problemen hem van de juiste pad aan de kant heeft geduwd. En dat hij het leven niet meer onder de controle heeft en dat het uit de hand gelopen is. Dus dat hij eigenlijk klaar is met zijn leven.

  ”Ik ben solide maar doorlaatbaar”.
  In deze zin zegt hij eigenlijk dat hij een sterk persoon is maar dat de problemen alsnog te veel worden. En dat hij alsnog kan breken waardoor hij doorlaatbaar is.

  In dit gedicht probeert de schrijver uitteleggen dat hij een moeilijke leven had en beschrijft hij zijn leven als een rivier. Het is moeilijk om met het rivier mee te stromen. Als jij met een probleem vast zit dat de rivier alsnog verder stroomt en jij aan de kant afkalft. Dan is het nog moeilijker om met het rivier(leven) door te stromen, want de problemen worden steeds meer en meer als je 1 maal uit het leven valt is het bijna onmogelijk om weer verder te gaan stromen.

 105. Volgens mij gaat dit gedicht om een koppige meneer/mevrouw, die door een zware periode gaat en geen aandacht krijgt van mensen. Toch wilt diegene wel van zich laten horen dit maak ik op uit ‘als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe ‘ Maar wel op een stiekeme en rustige manier aangezien er staat ‘ik stroom maar verplaats me trager dan water’

 106. Mijn gedachte achter het gedicht:
  Ik lig in de bocht van de rivier

  De eerste keer toen ik het gedicht had gelezen begreep ik er heel weinig van. Na de tekst een aantal keer te lezen ben ik de tekst steeds beter gaan beginnen te begrijpen.

  Ik lig in de bocht van de rivier:
  Ik denk dat diegene een zware periode heeft.

  Daar waar de stroming
  De kant afkantelt : waar ik aan dacht is dat die persoon in de moeilijkste periode van zijn leven is, en het allemaal erger lijkt te worden.

  Ik ben een koppige dam
  Die blijft liggen:
  Ik denk dat diegene koppig is en iets aan zijn problemen kan doen, maar daar is hij te koppig voor, want hij zegt die blijft liggen

  Terwijl het water aan me trekt:
  Terwijl mensen hem aansporen om toch iets te doen aan die moeilijke fase in zijn leven.

  Ik ben solide maar doorlaatbaar: ook al weet hij dat hij koppig is kan hij ook naar je luisteren.

  Tussen mij tenen
  Als ik wiebel
  Laat ik de vissen weten
  Dat ik mee doe: hij laat de mensen dat hij er ook is dus dat hij weet wat er gebeurt.

  Dat ik stroom
  Mijn bed uit, de straat, de lift in
  Omhoog en weer naar benden terwijl ik instap en uitstap en waak
  En gaan slapen: ik denk dat zijn gedachte makkelijk is te beïnvloeden

  Ik stroom maar verplaats me
  Trager dan water: hij weet wat mensen over hem te zeggen hebben maar het boeit hem niet.

  Conclusie: ik denk dat het gaat om een jongen die door dat hij koppig is zich zelf heel die de nesten in heeft gewerkt, maar hij ook naar de meningen van andere luistert en weet wat dat hij niet altijd gelijk heeft.

 107. Ik denk dat het gedicht gaat over een man/vrouw die een moeilijke tijd heb waar hij/zij heel erg mee zit. dat denk ik door deze zin ” ik ben een koppige dam die blijft liggen”.
  Het is een koppige man/vrouw die haar eigen zin wil uiten en niet snel zou luisteren naar andere mensen.

 108. De dichter ziet zichzelf als een dam in de rivier, op een moeilijke plaats “waar de stroming de kant afkalft”. Ondanks het water dat aan hem trekt is hij in staat weerstand te bieden en tegelijk de vissen laten weten dat hij meedoet en stroomt. In het tweede deel van het gedicht gaat hij terug naar de realiteit, komt zijn bed uit, gaat naar buiten en komt terug. Hij gebruikt de woorden “de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl in instap en uitstap” als symbool van beweging, zijn “stroming”. Hij doet mee maar niet zo snel als het water.
  Dit is een interessante weergave van hoe de dichter zichzelf en zijn omgeving ziet. De vergelijking met een dam op een moeilijke plaats zegt dat hij het moeilijk heeft. Hij biedt de weerstand aan het water dat om hem heen stroomt. Dat kunnen de mensen of gebeurtenissen zijn in zijn omgeving. Hij beweegt met zijn tenen zodat de vissen door kunnen en hij laat het te weten dat hij meedoet en stroomt. Vissen zijn hier symbool van alles wat in het water hoort te zijn. Als we dat vergelijken met zijn omgeving , dan wil hij zeggen dat hij niet met alles meedoet, alleen met dingen die van nature in die omgeving horen te zijn. Hij laat niet alles door of in ieder geval probeert dat tegen te houden. Dat kan gezien worden als de weerstand tegen alles wat volgens hem niet hoort of niet kan. Dat wordt bevestigd ook met zijn worden “ik stroom maar verplaats me trager dan water”.
  Dat laatste kan ook een teken zijn van zijn gebrek aan kracht of bereidheid om samen met zijn omgeving te veranderen. Soms zijn we niet in staat de tempo van de groep te volgen. Dan bieden we de weerstand.

 109. Dit gedicht vond ik persoonlijk het beste. Er waren duidelijke zinnen in dit gedicht.’Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is.’ Ik denk dat diegene dan in een moeilijke periode zit en er lastig uit komt.
  ‘Dan waar de stroming de kant afkalft’. Ik denk dat hij bedoelt dat hij nog steeds weerstand biedt en niet opgeeft ondanks dat zijn leven erger wordt. ‘Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’. Ik denk dat hij bedoelt dat hij niet met de kudde meeloopt dus zelfstandig is en vastberaden. Hij weet precies wat hij doet en niet doet. Ookal trekt het water hem hij blijft gewoon liggen. ‘Ik ben solide maar doorlaatbaar.’ Hij wil daarmee zeggen dat hij heel hard kan zijn in misschien zijn uitspraken ,maar hij is doorlaatbaar dus hij accepteert ook veel.’ Tussen mijn tenen als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe, dat ik stroom. Hij wil hiermee duidelijk maken dat hij aanwezig is en men hem niet moet vergeten om welke reden dan ook. ‘Mijn bed uit ,de straat in, de lift in, omhoog en weer naar beneden, terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen.’ Hij wil meedoen met de rest en ook deel uitmaken van de groep ik denk ook dat hij zijn dagelijkse routine wil behouden ondanks dat alles wat minder gaat. Ik vond dit deel beetje onduidelijk maar kan er wel wat uit halen.’ Ik stroom maar verplaats me trager dan water.’ Ik denk dat hij hiermee 2 dingen bedoelt. Aan de ene kant wil hij zeggen dat wat hij ook doet hij met 1-0 achter staat bij wijze van spreken dus dat hij altijd iets net te laat begrijpt of ergens net te laat is. Dus het gaat allemaal net niet en hij kan het niet op tijd corrigeren. Aan de andere kant denk ik dat hij iets moeilijk vind wat andere heel makkelijk kunnen oplossen hij probeert het maar kan het gewoon niet.
  Dit was wel een gedicht waar je veel uit kan halen. Het is niet een gedicht dat mij motiveert om meer gedichten te lezen ,maar het geeft mij wel een duidelijke kijk op zijn gedrag. Hoe hij als persoon is. Ik vind het wel mooi hoe zijn persoonlijkheid wordt omschreven door middel van activiteiten in een rivier.

 110. 1) ‘ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is’

  In dit stukje beschrijft de schrijfster in andere woorden dat diegene in het gedicht het op dat moment moeilijk heeft
  in zijn of haar leven. de bocht van een rivier is ook een moeilijke stukje van een rivier en de persoon verplaatst
  zichzelf in dat positie.

  2) ‘ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt’

  misschien weet de persoon niet wat hij/zij moet doen met zijn/haar leven en is hij/zij een beetje verward, maar
  hij/zij weet dat het leven doorgaat en verder moet gaan met zijn/haar leven. het water trekt aan de persoon ofwel
  het leven trekt aan de persoon en met koppige dam wordt bedoeld dat de persoon een beetje verward is om uit
  zijn dieptepunt van zijn/haar leven te kunnen ontsnappen en weer normaal te zijn.

  3) ‘ik stroom maar ik verplaats me
  trager dan water’

  de persoon doet wel de dagelijkse bezigheden maar anders dan normale mensen, omdat
  hij/zij het dus moeilijker heeft dan andere. en zich trager verplaatsen is dat de persoon met een wat trager en
  moeizaam tempo door door het leven gaat.

  kort samengevat gaat deze gedicht over een persoon die het leven zwaar tegenvalt, maar het toch niet laat
  merken aan de omgeving en dus zichzelf sterk houdt en verder gaat met het leven.

 111. Stap 1:
  Ik denk dat het gedicht het volgende betekend:
  Het gaat over een persoon die zich in een moeilijk deel van zijn of haar leven bevindt. Misschien een periode waarin hij of zij zichzelf probeert te doorgronden. Deze persoon gaat niet mee met dede flow/manier van doen en gedragen zoals andere dat doen. Ondanks het feit dat hij wordt aangedrongen om dat wel te doen doet hij dat niet waardoor hij of zij een buitenbeentje is geworden. Doordat deze persoon niet meegaat met de strooming krijgt hij daar veel kritiek op. Meestal laat dat commentaar hem koud maar soms dringen er toch een paar door maar ondanks dat wijkt hij niet af van wat hij of zij wilt. Wanneer hij iets doet laat hij iedereen ervan weten. Hij laat ze weten dat hij er is en dat ondanks dat hij niet meegaat met de stroom hij aanwezig is en zich zeker wel beweegt op zijn eigen manier in zijn ritme. Hij laat iedereen weten dat ondanks hij iets anders is dan andere hij toch meedoet .

  Stap 2:
  “Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is.”:
  Volgens mij wordt hiermee bedoelt dat deze persoon zich in een moeilijk deel van zijn of haar leven bevindt.

  “Ik ben een koppige dam
  die blijft liggen terwijl het water aan me trekt”:
  Deze persoon gaat niet mee met de strooming van de rivier ondanks het feit dat hij wordt aangedrongen om dat wel te doen wat mij laat geloven dat hij of zij een buitenbeentje is.
  Hij is een koppige dam dus misschien wilt hij niet bij de rest horen.

  “ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen”:
  Hiermee kan worden bedoelt dat omdat deze persoon niet meegaat met de strooming hij daarop kritiek op ontvangt. Meestal laat dat commentaar hem koud maar soms dringen er toch een paar door.

  “als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen”:
  Wanneer hij iets doet laat hij iedereen ervan weten. Hij laat ze weten dat hij er is en dat ondanks dat hij niet meegaat met de stroom hij aanwezig is en zich zeker wel beweegt op zijn eigen manier in zijn ritme.

  “ik stroom maar verplaats me
  trager dan water”:
  wanneer hij stroomt doet hij dat niet vrijwillig. Hij wordt mee gesleurd door he water maar verzet zich. Wanner hij beweegt is dat vrijwillig. Hij beweegt op zijn eigen snelheid.

  Stap 3:
  Dit gedicht doet mij denken aan tieners.
  Tieners zijn voor volwassen moeilijk te begrijpen. We zijn allemaal anders en doen dingen liever op onze manier. We trekken ons meestal niks aan van wat andere zeggen maar toch willen we bij andere horen. Onze tienerjaren zijn de jaren dat we zowel een buitenbeetje als een vooloper mogen zijn. We proberen te ontdekken wie we zijn en wat we willen wat moeilijk kan zijn voor ons.

 112. GEDICHT 2:
  -Ik lig in de bocht van de rivier:
  Ze is een doet niet mee met de rest en daarom blijft ze alleen achter.

  -Waar het moeilijk is daar waar de stroming de kant afkalft:
  Ze denkt anders dan andere daarom is het moeilijk haar mening te uiten en reacties van andere mensen te ontvangen.

  -Ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt:
  Ze doet wat ze zelf wil en laat niemand haar neer halen. Zelf niet als het met grof geweld moet, dan blijft ze bij haar standpunt en blijft daar voor vechten.

  – Ik ben solide maar doorlaatbaar tussen mijn tenen:
  ze is wel afstotend maar heeft toch ook zwakke punten waarmee ze kan gekwetst worden.

  -Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe:
  Ook all doet ze bijna niks ze doet actief mee met het verzetten tegen andere.

  -mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen:
  Dat alles maar normaal is en blijft ondanks dat de wereld veranderd blijven we het zelfde doen zoal slapen.

  -ik stroom maar verplaats me trager dan water.
  Ook all gaat het leven door en is het zwaar toch kom je telkens een stukje verder gaan en met de stroming mee gaan.

 113. In het gedicht heeft ze het over een moeilijke tijd waar ze nu in zit dat duidt de dichter aan met „Ik lig in de bocht van de rivier waar het moeilijk is”
  Maar in de moeilijke tijd die ze heeft blijft ze toch doorgaan waar zij mee bezig is, ze laat haar dus niet kennen. “Daar waar de stroming de kant afkalft” Duidt zij aan dat het een moeilijk tijd is en het op een geven moment ophoudt.
  Er wordt ook gesproken van Ups and Downs doordat de dichter spreekt over „Ik ben een koppige dam die blijft liggen” terwijl het water aan me trekt” Ze weet als ze haar eigen gevoel volgt hopelijk verder te komen, maar ze wordt ook af en toe weer tegen gehouden wat haar weer een steek onder water geeft.
  „Ik ben solide maar doorlaatbaar” Ze kan tegen de tegenslagen die ze ontvangt, maar hoe lang houdt ze het vol?
  „Als ik wiebel laat ik de vissen weten dat ik meedoe dat ik stroom” Ze spreekt over haar gezondheid ze weet niet hoe lang het nog duurt maar ze laat af en toe nog zien dat ze er nog is.
  “Mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen” „Ik stroom maar verplaats me trager dan water” Ze spreekt hierover dat ze haar leven blijft doorleven totdat het eindigt. Ze waakt over haar gezondheid dat ze het vol blijft houden al de tegenslagen. Ze stroomt maar verplaatst zich trager dan water hiermee duidt ze aan de dierbaren om haar heen stromen door maar zij gaat steeds trager en trager totdat ze niet meer met hun is.

 114. Stap 1 : Wat staat er voor mij in de tekst?
  In het gedicht word een persoon beschreven het zegt over dat persoon dat het een koppige maar zachtaardige persoon kan zijn het koppige deel is het deel waarin die zegt ‘Ik ben een koppige dam, die blijft liggen terwijl het water aan me trekt.’ en dan weet je dat hij ook een zachte kant heeft doormidden van deze regel : ‘Ik ben solide maar doorlaatbaar.’
  Het gedicht vertelt dat ookal is een persoon hard van buiten kan die goed van binnen zijn. ‘Ik stroom maar verplaats me trager dan water.’ Hierin verteld die dat die probeert mee te doen maar dat het tijd in neemt.
  Stap 2 : Wat snap ik?
  Ik snap dat het gedicht gaat over misschien een of meerdere personen en het character daarvan word beschreven. En ik snap dat het gedicht natuurlijk niet alleen over rivieren gaat maar een grotere betekenis daarachter zit. Er zit een ander betekenis in dan alleen rivieren en wateren.
  Stap 3 :
  Dit gedicht laat me denken aan pubers want pubers die voelen zich meestal zo in een bepaalde levens fase ze zijn koppig maar toch zacht zijn ook in de war ik vind het vandaar erg goed passen bij pubers. Ze proberen met de wereld mee te gaan maar doen dat dan wat trager. Het kan natuurlijk ook over meerdere personen gaan maar als ik dit zo lees zou ik een puber hierin kunnen zien.

 115. Ik heb besloten om het gedicht over te schrijven maar met veranderingen die aanduiden wat ik denk dat er met het gedicht bedoelt word.

  Ik zit in een moeilijke tijd.
  Daar waar je tijd nodig hebt om uit de moeilijke situatie te komen (dit denk ik omdat bij het afkalken van de kant van de stroming je meer ruimte krijgt en dingen simpeler gaan worden)
  Ik ben een koppig persoon die niet zomaar opgeeft (dit denk ik omdat hij zegt dat het water hem mee wil trekken dus met andere woorden het water wilt hem het laten opgeven maar hij blijft op beide benen staan want hij is een koppige dam)
  Ik probeer mentaal sterk te blijven maar mensen zien dat ik in een moeilijke tijd zit.
  ondanks de moeilijke situatie waar ik inzit doe ik mee met de normale dagelijkse routine van mensen, mijn bed uit, de straat, de lift in, omhoog en weer naar beneden.
  terwijl ik de normale dagelijkse routine herhaal die de meeste mensen ook herhalen doe ik alles trager dan hun door mijn depressie (waar ik denk dat hij inzit)

 116. Ik denk dat dit gedicht gaat over een periode uit iemands leven, hij verteld hoe hij in de bocht van de rivier ligt waar het moeilijk is, dus waarschijnlijk zal zijn leven niet gemakkelijk zijn. hij is een koppige dam terwijl hij dat denk ik niet wil zijn. dan verteld hij over hoe hij ook stroomt, dit geeft aan dat hij waarschijnlijk een baan heeft gevonden. dan verteld hij dat hij zich trager beweegt dan water, dit water staat waarschijnlijk voor de mensen. Dit zou betekenen dat hij een minder goede baan heeft dan de gemiddelde mens.

 117. Stap 1 : Wat staat er voor mij in de tekst?
  voor ij gaat de gehele tekst over het dagelijks leven en emoties. het emotie gedeelte haal ik voor ij uit:
  ik ben een koppige dam

  die blijft liggen

  terwijl het water aan me trekt

  ik ben solide aar doorlaatbaar
  de schrijver zegt hier letterlijk dat ze koppig is en als mensen tegen haar praten of een andere mening misschien hebben, dan luisterd zij hier niet tot nauwelijks naar, toch heeft de schrijver wel en zachte kant wat duidelijk word in het del: ”ik ben solide maar doorlaatbaar” hier geeft de schrijver aan dat ze toch wel iets door kan laten, en zo misschien toch van mening te veranderen is, of dat ze tenminste luisterd en meedoet als mensen iets anders willen of zeggen, di is och een eigenschap die je niet vaak ziet van koppige mensen en spreekt daarom eigenlijk de vorige regels en beetje tegen. in de laatste strofe: mijn bed uit, de straat, de lift in

  omhoog en weer naar beneden

  terwijl ik instap en uitstap en waak

  en ga slapen

  ik stroom maar verplaats me

  trager dan water
  hier moest ik vooral denken aan het dagelijks leven of de dagelijkse routine van bijvoorbeeld naar school gaan, of naar het werk gaan. als je zo vaak iets doet dat het routine wordt, gebeurd alles vaak een beetje automatisch en denk je vaak niet zo goed meer bij na,dit zorgt er daarom voor dat alles een beetje op de achtergrond gebeurd en je er niet 100% bij bent.

  stap2: wat snap ik

  eigenlijk begrijp ik vrijwel het gehele gedicht, wat zou kunnen is dat hier niet 1 maar meerdere personen worden beschreven, of dat ze niet zichzelf, maar iemand anders beschrijft, het eerst gedeelte: k lig in de bocht van de rivier

  waar het moeilijk is

  daar waar de stroming

  de kant afkalft

  hier gaat t over dat de schrijver i een lastige situatie of deel van hun leven zit, of dat hier iemand anders in een lastige situatie zit.

  stap 3: het gehele gedicht laat me ook denken aan pubers eigenlijk, aangezien depressie en dagelijks routine erg veel bij het leven van een tiener hoort, ik merk het ook erg bij mezelf dat ik last heb van dat routinegevoel.

 118. ‘ik ben een koppige dam die blijft liggen terwijl het water aan me trekt’ is om duidelijk te maken dat degene in het gedicht ondanks de moeilijke omstandigheden toch blijft bij zijn beslissingen.
  ik begrijp uit ‘mijn bed uit, de straat, de lift in omhoog en weer naar beneden terwijl ik instap en uitstap en waak en ga slapen’ dat het leven ups en downs kan hebben.
  ‘ik stroom maar verplaats me trager dan water’, als je stroomt doe je dat niet vrijwillig, dus diegene is verplicht om door het leven te gaan maar hoe hij erdoorheen gaat, bepaalt hij zelf.
  ik ben solide aar doorlaatbaar
  de schrijver zegt hier letterlijk dat ze koppig is en als mensen tegen haar praten of een andere mening misschien hebben, dan luisterd zij hier niet tot nauwelijks naar, toch heeft de schrijver wel en zachte kant wat duidelijk word in het del: ”ik ben solide maar doorlaatbaar” hier geeft de schrijver aan dat ze toch wel iets door kan laten, en zo misschien toch van mening te veranderen is, of dat ze tenminste luisterd en meedoet als mensen iets anders willen of zeggen, di is och een eigenschap die je niet vaak ziet van koppige mensen en spreekt daarom eigenlijk de vorige regels en beetje tegen. in de laatste strofe: mijn bed uit, de straat, de lift in

 119. De eerste keer dat ik dit gedicht las, vond ik het moeilijk te begrijpen. Maar na een paar keer grondig lezen werd het steeds duidelijker wat het betekende. In de eerste vier regels wil de schrijfster zeggen dat zij in een zware tijd zit en dat ze moeite heeft ermee. Later in het gedicht schrijft ze over hoe zij het haat hoe koppig zij is en dat ze met zekerheid kan zeggen wat ze wilt doen. Maar er zijn mensen die haar hulp aanbieden, maar toch houd ze zich in stand en word ze emotioneel. Op een gegeven moment accepteert ze de aangeboden hulp en gaf dit aan door met ze te praten over haar gevoelens. Verder in het gedicht staan er dingen uit het dagelijks leven zoals opstaan, de lift die omhoog gaat en weer naar beneden. In de laatste twee zinnen geeft ze aan dat ze verder wil leven maar het nog steeds moeilijk vind.

  1. Ik had nooit kunnen denken dat dit gedicht iets met hulp te maken had, maar ik begrijp nu waarom je dat denkt. “Terwijl het water aan me trekt” heb jij zeker gebruikt om erachter te komen dat het om hulp ging. Het water is de hulp in deze regel en het wordt steeds aangeboden. Leuk om dit gedicht van een andere kant te bekijken. Dankjewel!

 120. ik vind dit een beetje een droevig gedicht en heb verschillende redenen waarom ik dat vind , ik denk dat de schrijfster in een moeilijke periode zat en al haar gevoelens op papier heefet gezet

 121. Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is:
  De schrijver zit in een moeilijke tijd. Hij heeft een nare gebeurtenis meegemaakt of hij heeft gewoon problemen die moeilijk op te lossen zijn. Maar hij zult door moeten blijven gaan met zijn leven. Als je in de bocht van een rivier ligt stopt de rivier niet opeens met stromen.

  daar waar de stroming
  de kant afkalft:
  Zoals ik al hiervoor zei, de rivier blijft stromen, dus de schrijver zult toch uiteindelijk door met zijn leven moeten gaan en nu al helemaal doordat de kant afkalt. Hij kan niet de hele tijd in die bocht blijven liggen, hoe moeilijk het ook voor hem is om weg te gaan. Hij kan niet voor altijd steeds denken aan wat er is gebeurd.

  ik ben een koppige dam
  die blijft liggen terwijl het water aan me trekt:
  De schrijver kan de moeilijke tijd niet achter zich laten. Het lukt niet. Hij weet zelf ook dat hij door moet gaan met zn leven en alles gewoon achter zich moet laten. Maar dit is voor hem gewoon te moeilijk. Hij blijft denken aan wat er is gebeurd.

  ik ben solide maar doorlaatbaar:
  Ookal voelt de schrijver zich sterk, met zo’n zware periode die hij heeft, kan hij zich niet sterk voelen. Er gaat van alles door hem heen. Veel emoties.

  ik stroom maar verplaats me
  trager dan water: Eindelijk accepteert de schrijver dat hij door zal moeten gaan met zijn leven. Dit gaat niet makkelijk. Hij doet dit met moeite, heel langzaam.

 122. Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is
  daar waar de stroming
  de kant afkalft

  De eerste strofe gaat over een persoon die in een moeilijke situatie is of is beland. ‘’ Daar waar de stroming de kant afkalft’’ hiermee bedoeld de persoon dat hij niet op de plek wil zijn waar de stroming de oever afkalft.

  ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt

  De tweede strofe gaat over de persoon die nog steeds vast zit in de zelfde situatie alleen er niet uit wil dat kan je zien door ze zin “’Ik ben een koppige dam die blijft liggen ‘’ maar de zin ‘’Terwijl het water aan me trekt ‘’ dus de persoon word wel geholpen om uit die situatie te komen maar is te koppig om uit die situatie te gaan.

  ik ben solide maar doorlaatbaar
  tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom

  De derde strofe gaat over dat de persoon niet meer in de moeilijke situatie is maar er nog steeds over nadenkt zodat hij er niet meer in terecht komt. De persoon wil eigenlijk terug naar de moeilijke situatie maar wil toch zijn verder in zijn leven.

 123. Ik lig in de bocht van de rivier
  waar het moeilijk is
  daar waar de stroming
  de kant afkalft

  Wat ik denk dat Vicky Francken bedoelt is dat de persoon waarover hij praat nu in een plaats is waar het leven moeilijk is dat hij nu in het diepste punt van zijn leven is. Of te wel dat hij niet meer weet wat hij moet doen in zijn leven.

  ik ben een koppige dam
  die blijft liggen
  terwijl het water aan me trekt

  Hij bedoelt dat dat persoon niet opgeeft terwijl er mensen zijn die hem naar beneden proberen te halen. Om te laten zien het lukt je niet je kan het niet. Hij zegt het op een manier dat dit lijkt alsof dat persoon in het water is.

  ik ben solide maar doorlaatbaar
  tussen mijn tenen
  als ik wiebel
  laat ik de vissen weten
  dat ik meedoe
  dat ik stroom

  Hij wilt laten zien dat hij door de irritatie kan werken en kan laten zien dat hij mee kan doen met iedereen. Dat hij laat hij weten aan de “vissen”.

  mijn bed uit, de straat, de lift in
  omhoog en weer naar beneden
  terwijl ik instap en uitstap en waak
  en ga slapen

  Hij wilt hier initiatief nemen en iets doen wat nuttig totdat hij er bij neervalt. Dat hij wilt zien dat hij de baas is. Uiteindelijk kan het niet meer en houdt het op.

  ik stroom maar verplaats me
  trager dan water

  Hier laat hij zien dat hij nog door kan gaan maar langzaam. Zo te zien trager dan water.

  H4E_Suraj

Comments are closed.