263 thoughts on “Blogopdracht 3”

 1. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Bij deze strofe denk ik dat ze met de eerste zin van de strofe bedoelen dat de mensen in nederland hun eigen regels vormen omdat ik dacht dat uit de strofe voor deze strofe duidelijk werd gemaakt dat mensen hun eigen regels gingen maken, omdat de overheid niks deed. In de tweede, derde en vierde zin van deze strofe denk ik dat ze bedoelen dat doordat de inwoners van Nederland nu hun eigen regels hebben gevormd het helemaal misgaat in de maatschappij, en de overheid zo hard gaat optreden dat niemand meer vrijheid heeft. Maar aangezien er onderdanen staat denk ik dat er een persoon of groep is die een bepaalde groep mensen niet mogen. Dus laat die persoon in dit geval de koningin genoemd die groep mensen strenger aanpakken door de overheid.

  Waarom ik dit dacht heeft mede te maken met de andere strofes van dit gedicht, maar ook omdat het eerst over een nieuwe orde gaat dus in mijn ogen nieuwe regels. Vervolgens word er gesproken over dat de konigin haar laatste onderdanen overreden ziet worden als beesten, waarbij ik denk dat de overheid dus heel erg streng gaat worden waardoor een bepaalde groep mensen die niet gemogen worden door de persoon of groep die in dit geval de konigin genoemd word als het waren worden overreden, met andere worden bijna niks meer kunnen of mogen.

  1. Ik ben onder de indruk over jouw gedachte. Zo zou ik het ook kunnen bekijken, maar toch had ik wel iets anders. Wel super goed hoe je het uitlegt en hoe open je bent over jouw gedachte.

  2. Ik vind dat je het heel goed hebt uitgelegd, want ik wist deze strofe maar niet te ontcijferen.
   je inzicht klopt ook wel want toen ik er later weer eens naar keek, dacht ik Oh ja logisch!
   thanks!

  3. Je hebt je kijk op de strofe mooi verwoord! Ik zie er wat anders in, maar nadat ik dit heb gelezen snap ik het beter!

  4. Je hebt goed uitgebreid uitgelegd, In het begin keek ik er anders naar, maar door jou uitleg bekijk ik het nu ook vanaf jou perspectief. Nogmaals Top uitgelegd!

  5. Prachtig! Heel mooi uitgelegd! Dit lag op het puntje van mijn tong. We denken ongeveer hetzelfde. Heel erg mooi verwoord. Vooral ook met de nieuwe orde. Daar had ik nog niet aan gedacht. Complimenten!

  6. Wauw! Heel mooi en duidelijk uitgelegd. En ik kan zeke begrijpen waarom je dit denkt volgens jouw perspectief.

   1. Heel goed verwoord! Prachtige zinnen en uitleg gegeven. Je hebt heel duidelijk gemaakt hoe je erover denkt en wat ze ermee bedoelen in dit gedicht. Goed werk, Sven!
    Complimenten.

  7. HEEL mooi sven goed gedaan, dit heeft mij geholpen met het schrijven van mijn opdracht!

  8. Jou gedachte achter dit gedicht heeft me aan het denken gezet.

  9. dit heeft mij geholpen met het maken van de opdracht dankje sven!

  10. Ik ben erg onder de indruk van jou gedachte op het gedicht. Zelf heb de anders strofe gekozen, omdat ik deze niet zo heel goed snapte. Bedankt voor de toffe reactie! Nu snap ik ze allebei.

  11. Ik ben erg onder de indruk van jouw gedachte erover! ik dacht er zelf iets anders over maar door jou bekijk ik het nu met een ander perspectief.

  12. ik vind dat je het goed hebt verwoord zelf ben ik meer in een andere richting gaan denken maar de punten die je opnoemt kloppen ook. wat ik goed vind aan je uitleg is dat je meerder aspecten van het onderwerp noemt. ik kan aan je uitleg zien dat je er over hebt nagedacht

  13. Ik vind dat jij dit goed hebt verwoord! Ik zie dat jij en ik dezelfde mening hebben alhoewel ik dat uit de voorgaande strofe heb opgemaakt. Waar een ieder zijn mening grensoverschrijdend hanteert als ware zij de koning en koningen van het land zijn.

  14. Wat een mooie gedachtes. Ik begrijp het nu een stuk beter bedankt! Sven!!

 2. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Eerder in het gedicht had ik gelezen over dat er in het land alleen maar nare dingen gebeuren volgens eigen regels, en bij deze strofe besefte ik dat het daarmee te maken heeft. Ik denk hierbij namelijk dat de schrijver bedoelt dat er in dit land geen grenzen zijn. Iedereen bedenkt zijn eigen regels en ze doen allemaal wat ze willen. Daarom denk ik dat de schrijver met “zestien miljoen koningen” bedoelt dat iedereen eigen macht in handen heeft en niemand die zich aan de regels houdt zoals het hoort, en dat daarom het misgaat in dit land.

  Met de derde regel van de strofe vermoed ik dat de schrijver wil uitleggen dat er niemand luistert naar anderen, ze worden genegeerd. Dat leidt tot problemen in dit land aangezien iedereen zich gaat gedragen als een machtige persoon.

  Met de laatste en belangrijkste regel wordt er, zoals ik eerder zei, verteld dat er zestien miljoen koningen leven en daarbij denk ik dus dat de schrijver bedoelt dat iedereen eigen macht heeft en kan beslissen wat diegene wil.

  De schrijver wil vermoedelijk hiermee bereiken dat er regels en wetten belangrijk zijn in een land, want anders leidt dat tot problemen, zoals verteld is in dit gedicht. Ik ben het hiermee eens, want natuurlijk wil niemand dat er oorlog uitbreekt. Het is beter voor de maatschappij dat wetten blijven bestaan.

  1. Wow, top uitleg dit ik keek zelf met een hele andere blik op het gedicht maar nu ik jou uitleg lees kan ik goed begrijpen dat het ook op deze manier bekeken kan worden, goed gedaan!

  2. mooie uitleg basem, in het eerste gedeelte had ik dezelfde denkwijze. maar in het derde deel niet meer, maar ik vidn de jouwne ook heel mooi!

  3. Geweldig hoe je je denkwijze met ons hebt gedeeld! Jouw gedachten over de eerste situatie in de eerste strofe komt namelijk ook overeen met die van mij. Super tof dat je het ook met me eens bent!

  4. Dit was een hele goede uitleg voor een gedicht die vele meningen kan opbrengen.

 3. Ik leef in een land
  waar de dierenvriend besluit
  uit goedheid een andere mens neer te knallen.

  Ik denk dat de schrijver met deze strofe het volgende wilt zeggen:
  ‘waar de dierenvriend besluit uit goedheid een andere mens neer te knallen’ , dat ook gewoon goede mensen iets ergs kunnen doen. De meeste mensen denken tegenwoordig dat alleen bepaalde soorten mensen slechte dingen doen en dat derest allemaal heilig is, maar dat is allemaal niet waar. Verwacht het onverwachte. De goede dierenvriend waar men het over heeft, kan zo 4 mensen dood maken. Voor de buitenwereld lijkt zo iemand een engeltje maar wie weet wat diegene denkt in zijn/haar hoofd. En het kan trouwens ook zo zijn dat de goede dierenvriend dat doet uit goedheid, zoals in het gedicht staat, daar bedoelen ze dus mee dat misschien een persoon iets slechts doet om een ander blij te maken, dat kan natuurlijk ook. Dit was hoe ik het gedicht zag.
  Heba

  1. Zeer interessante uitleg! Ik ben het er volkomen mee eens, alleen vind ik de manier waarop je jouw antwoord onderbouwd nogal wat eigenaardig. Maar dat ter zijde, vind ik dat je een erg goede samengevatte uitleg hebt bedacht. Zelf vind ik dat het gehele gedicht vooral probeert duidelijk te maken dat de wereld waar wij momenteel in leven, erg appart is en er veel apparte/vage dingen gebeuren… Verwacht het onverwachte! Precies zoals jij dat ook al had verwoord! Ik wens je alvast een erg fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!
   Mvg,
   Joram

  2. ik vindt het een korte samenvatting maar hij is wel heel duidelijk geformuleerd. verder is het misschien handig om dieper op een punt in te gaan en wat meer erover te vertellen maar verder goeie uitleg

 4. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  De reeders strofes van het gedicht gaan over nare dingen/gebeurtenissen. Bij de zin ‘daar instaat van zelf een nieuwe orde’ denk ik dat het gaat over dat een land een nieuwe koning/koningin krijgt, dat er een nieuwe orde word toegepast. De oude koning/koningin stapt af. ‘Daar zal langs feestelijke afgesloten lanen’ verwijst naar een intocht of huldiging van de nieuwe koning/koningin. Bij De zin ‘Een laatste koningin haar laatste onderdanen’ denk ik dat het gaat over de oude koningin die aftreedt, afscheid neemt. ‘Als beesten overreden zien worden’ verwijst voor mij naar naar nare gebeurtenis die plaatsvind tijdens de intocht van de nieuwe koningin. De woorden die mij het meest opvielen waren ‘afgezette lanen’ en ‘beesten’ omdat het mij meteen deed denken aan iets slecht en onrust.

  1. Ik vind je uitleg echt heel goed Haj, na deze uitleg snap ik het gedicht veel beter want ik snapte er echt niks van.

  2. je vat het gedicht totaal anders dan mij op, maar door het lezen van je stukje snap ik ook zeker hoe jij eraan bent gekomen. leuk bedacht!

  3. Door jouw uitleg is mijn kijk op het gedicht helemaal veranderd. Ik denk dat ik het nu veel beter snap!

 5. Mijn gedachte achter het bericht

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  in de eerste zin word volgens mij een vies land aangegeven, want een rood schemerland is vaak onveilig en niet fijn. ik denk dat dit zo word beschreven omdat er in de vorige kopjes allemaal nare gebeurtenissen plaatsvonden. en dat daardoor het land zo beschreven word en dat het land dan in een negatieve kant word gezet. deze zin kwam volgens mij het meest naar voren omdat het mij het meest aanpreekt, omdat ik het af en toe ook zo zie.

  In de tweede zin word beschreven, waar de grenzen totaal werden opgeheven. Ik denk dat het hierbij nog steeds over de vorige stukjes gaat, omdat de grenzen opgeheven worden aan de hand van al die gebeurtenissen. en dat de schrijver hiermee klaar is en vind dat deze gebeurtenissen zonder grenzen gebeuren.

  In de derde zin denk ik dat er bedoelt word, dat mensen heel veel schelden en groot praten. met dat de dood naar heel veel mensen gewenst is, maar dat dat helemaal niet zo word bedoelt. En dat dat een slechte gewoonte is. waarbij mensen niet weten waar zij het over hebben, en dat herken ik zelf ook heel erg. bijv: met het woord kanker schelden.

  En het derde stukje, en waar zestien miljoen koningen leven. dus zestien miljoen mensen die zo doen en zo schelden, waarbij de schrijver het land in een erg negatieve plaats zet.

  1. Super geweldig hoe je verschillende gedachtes had bedacht over dit gedicht. waarbij jouw mening in grote lijnen overeenkomt met die van mij. Toppie!

  2. Wauw alessio! Ik vind dit een heel mooi uitgebreide uitleg. Dankjewel!

  3. Uniek beeld op het verhaal, dit geeft mij ook weer een nieuw beeld. Goed gedaan.

  4. fijn dat je elke zin analyseerd en een breed antwoord geeft hierdoor kunnen anderen weer anders tegen het gedicht aankijken verder is het misschien handig om uitleg te geven waarom sommige woorden er staan maar verder goeie uitleg

 6. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik begreep dit gedicht eigenlijk niet zo heel goed, dit is wat ik ervan begreep:
  met rood , rood schemerland bedoelt hij denk ik Nederland.
  waar de grenzen totaal werden opgeheven , is dat niemand zich echt meer aan de regels houdt. Iedereen is zijn/haar eigen baas geworden en er zijn geen echte grenzen meer. Met de derde zin denk ik dat de schrijver bedoelt dat men niet echt luistert daar andere, en dat alles word genegeerd. en met de laatste zin denk ik dat de schrijver bedoelt dat iedereen zij/haar eigen koning is, en dat iedereen zijn/haar ding gewoon doet.

  1. Een deel van wat jij hebt uitgelegd dacht ik ook maar nu heb ik een betere beschouwing op die strofe dankzij jouw uitleg

  2. goed uitgelegd! ik had ongeveer het zelfde als jou, alleen ik denk dat er dus juist meer chaos en conflicten zijn.

  3. Je hebt echt een goede en duidelijke uitleg gegeven en ik snap het gedicht nu veel beter!

 7. Mijn gedachte achter de vierde strofe van het gedicht: In het land der koningen. Ik ga de vierde strofe analyseren.          

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Met de eerste regel van de vierde strofe Denk ik dat diegene een land bedoelt waarbij de       overheid geen wetten heeft opgesteld waar iedereen zich aan moet houden, waardoor er te veel vrijheid is. Sommige mensen maken daarvan misbruik.

  Het eerste wat bij opkwam bij het lezen van de  tweede regel van de vierde strofe is dat diegene denk ik bedoelt dat er in dat land de wetten zijn afgeschaft, daardoor gaan mensen in dat land zich gedragen als een machtige persoon en zelf regels en wetten gaan bedenken.

  Met de derde regel van de vierde strofe denk ik dat diegene wil uitleggen dat er in dat land geen aandacht aan elkaar wordt gegeven, daardoor gaan mensen zich als een machtige persoon gedragen en hun eigen regels en wetten bedenken. Dit komt allemaal door de invloed van de vele vrijheid van dat land.

  Met de laatste regel van de vierde strofe wordt er denk ik bedoelt dat iedereen in dat land zich gaat gedragen als een machtige persoon en zelf zijn eigen regels en wetten gaat bedenken.

  In het kort:
  Doordat er in dat land geen regels/wetten zijn opgesteld, gaan mensen zich gedragen als een machtige persoon en zelf hun regels/wetten bedenken.

  1. mooi gesproken, zelf keek ik er anders naar maar dit heeft het veranderd

  2. Ik heb ongeveer dezelfde gedachte als jou bij dit gedicht, leuk om te zien dat we er ongeveer hetzelfde over denken en mooi uitgelegd. Het laatste stukje komt ook min of meer voor in mijn bericht.

  3. Zo had ik het nog niet bekeken.
   Zoals jij er naar kijkt veranderd mijn gedachte toch over dit gedicht.
   Goed gedaan!!!!

  4. dankjewel voor het duidelijk uitleggen van het gedicht, dit heeft mij geholpen bij het maken van mijn opdracht!

 8. Ik heb ongeveer dezelfde gedachte als jou bij dit gedicht, leuk om te zien dat we er ongeveer hetzelfde over denken en mooi uitgelegd. Het laatste stukje komt ook min of meer voor in mijn bericht.

 9. “En in dit rood, rood schemerland
  Waar de grenzen totaal zijn opgeheven
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  En waar 16 miljoen koningen leven”

  Met de eerste regel kan ik constateren dat de schrijver het bijvoeglijk naamwoord ‘rood’ gebruikt alsof de inwoners iedereen vermoorden die tegen hun is.
  De 2de regel is een bewering dat de inwoners helemaal geen grenzen kennen en doen waar ze zin in hebben.
  De 3de regel houdt in dat iedereen die het vermogen heeft om zelf te stemmen totterdood (tot de dood in het Vlaams) kan worden beleden.
  Tot slot de.4de regel, de 16 miljoen koningen stellen dus de inwoners voor die geen grenzen kennen, doen wat ze willen, alles wat ze denken wat goed is, is ook goed volgens hun. En koningen mogen doen wat ze willen vandaar ’16 miljoen koningen’

  1. Mooie gedachten! vanuit heel ander perspectief dan ik dacht.

  2. Echt een mooie omschrijving hoe jij denkt over het gedicht Moataz! Ik vind het ook een hele duidelijke mening

 10. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  “En in dit rood , rood schemerland”> Ik denk dat de schrijver hiermee Nederland bedoeld. “Waar de grezen totaal werden opgegeven”>Er wordt niet meer aan de regels wordt gehouden. “Waar de mondigheid totterdood wordt beleden”> Met deze zin denk in dat iedereen zegt en doet wat hij/zij wil. “En waar zestien miljoen koningen leven”>Ik denk dat hiermee de bevolking wordt bedoeld en dat iedereen dus doet wat hij of zij wil zonder over de regels na te denken.

 11. Mijn denkwijze achter dit gedicht, gedicht 3.

  En in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven: ik denk dat de schrijver het land beschrijft waarin hij zich bevindt. schemerland dat het land waarin hij zit een beetje duister is van karakter (schemer).

  Misschien een land waar de sfeer een beetje negatief wordt gevonden door de mensen. waar namelijk de regels worden overtreden. Verder merk je het ook aan het taalgebruik van de schrijver van het gedicht dat hij het ook negatief ziet.
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden en waar zestien miljoen koningen leven: Waar de vrijheid van meningsuiting van bepaalde mensen niet echt helemaal geaccepteerd wordt, en
  niet mag zijn hoe je daadwerkelijk bent.

  En die zestien miljoen koningen verwijst denk ik naar de mensen die in Nederland zijn, namelijk de zestien miljoen mensen in dit land.
  Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde: Dat daar in het land de duisternis, waar de sfeer negatief is, weer positief kan worden in de vorm van een beetje geduld.

  Daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden: Daar waar de duister weer positief wordt, de paar laatste momentjes nodig heeft om weer te verdwijnen, en voor de mensen een feest wordt omdat het land weer als vanouds is geworden.

  1. Goede uitleg, goed uitgebreid uitgelegd bij iedere zin uit de strofe. Top!

  2. Wauw goed hoor Corolos! ‘Misschien een land waar de sfeer een beetje negatief wordt gevonden door de mensen. waar namelijk de regels worden overtreden’ Je hebt me een heel ander beeld gegeven van rood, rood schemerland. Goede uitleg en goed verwoord

  3. Ik vind jou denkwijze top ! dankuwel voor deze duidelijke uitleg

 12. En in dit rood, rood schemerland
  Waar de grenzen totaal zijn opgeheven
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  En waar 16 miljoen koningen leven”

  Ik denk dat de dichter van dit verhaal wil duidelijk maken dat wij mensen altijd roepen dat wij geen regels willen en geen grenzen. Maar in de praktijk zie je dus dat daardoor iedereen leeft voor zichzelf , 16 miljoen koningen , zoals hij aangeeft. Dus iedereen doet maar wat hij wil zonder rekening te houden met elkaar. Daardoor zien wij niet meer de mooie dingen in de mensheid maar gaan we als tirannen door het leven. Slachten elkaar af.

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Dus zelfs met feestelijke lanen zien mensen niet meer de mooie dingen maar ze leven als beesten met de ziekte van meer….

  1. wauw. je hebt me echt een andere zicht gegeven op het gedicht, want ik dacht er niet aan dat die mensen dus niet meer het mooie zagen.

  2. heel mooi uitgelegd! goed dat je jouw gedachte laat zien bij dit gedicht ik denk er nu zeker anders over. bedankt jay!

 13. mijn gedachte bij het 3de gedicht

  “En in dit rood, rood schemerland
  Waar de grenzen totaal zijn opgeheven
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  En waar 16 miljoen koningen leven”

  in de eerste zin denk ik dat de schrijver bedoeld dat er een heel erg negatieve sfeer is in het “schemerland”, zoals ook eerder in dit gedicht lees je over mensen die elkaar neer steken en mensen die elkaar platrijden.

  met de 2de zin denk ik dat de schrijver bedoeld dat het uit de hand aan het lopen is, want iedereen doet waar hij of zij zin in heeft.

  met de laatste zin bedoeld de schrijver dst iedereen koning is omdat iedereen doet waar hij of zij zin in heeft zonder de gevolgen ervan te hoeven accepteren, want dat doet niemand.

  dit is mijn gedachte bij het 3de gedicht

  1. Geweldig hoe je je denkwijze met ons hebt gedeeld! Jouw gedachten over de eerste situatie in de eerste strofe komt namelijk ook overeen met die van mij. Super tof dat je het ook met me eens bent!

 14. ik denk dat gedicht nummer 3 gaat over iemand die vind dat de normen en waarde ver te zoeken zijn in het land waar we wonen. dat heb ik opgemaakt uit de verschillende voorbeelden worden gegeven. Ook ervaart hij zijn land als een ‘rood schemer’ land wat volgens mij betekent een boos en raar land betekent. Ook denk ik dat de schrijver denkt dat de mensheid uiteindelijk funest zullen zijn, door de intolerantie van de mensen.

 15. gedicht 3:

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  wat staat er hier voor mij?
  – ik denk dat de schrijver het over Nederland heeft, want hij praat over dat het land 16 miljoen inwoners heeft en dat had Nederland ook ongeveer in 2010. een rood schemerland klinkt duister en slecht. dus hij ziet Nederland op een negatieve manier.
  – hij heeft het over grenzen. ik dek niet dat het over landgrenzen gaat, maar over hoe ver je gaat. ” de grenzen werden opgeheven” . dus niemand hield zich aan de regels en iedereen ging gewoon te ver.
  -ik denk dus dat iedereen de baas wilden zijn maar als je dus 16 miljoen koningen hebt, dan ontstaat er heel veel conflicten dus het is heel negatief.

  ik vond dit een heel moeilijk gedicht, maar ik snap het nu wel.

  1. Heel erg goed uitgelegd. We komen ongeveer op het zelfde gedachte uit, ook ik dacht dat het gedicht over nederland ging, de grenzen geen landgrenzen waren maar grenzen die je principes overschreiden en dat iedereen de baas wilt zijn dus dat je 16miljoen koningen hebt. Grappig om te zien dat we er hetzelfde over dachten👍.

 16. Mijn zicht op gedicht 3

  ik zie dit gedicht als een negatief gedicht omdat hij/zij alleen maar negatieve gebeurtenissen beschrijft.
  Er zitten ook best moeilijke woorden in zoals : vrome,mondigheid, totterdood ,eerbieden ketter
  Ik heb de woorden in het woordenboek opgezocht en daardoor ken ik de tekst ook veel beter.

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  ‘daar’ ontstaat vanzelf een nieuwe orde : daar verwijst naar rood schemerland, en ik denk dat hij/zij bedoeld dat er vanzelf in nederland nieuwe regels en er vanzelf een nieuwe koning komt.

  Daar zal langs feestelijk afgezette lanen : hij/zij bedoelt waarschijnlijk koninginnedag aangezien het woord feestelijk terugkomt

  Een laatste koningin haar laatste onderdanen : laatste koningin was dus Beatrix haar laatste onderdanen betekend dus het volk

  Als beesten overreden zien worden: dus verpest worden denk ik met alle regels

  Dit was mijn denkwijze over het gedicht Dichter des vaderlands van Ramsey Nasr

  1. goed uitgelegd Chiara! ik snapte deze strofe niet maar begin nu wel echt zicht te krijgen dank je.

  2. Mooi uitgelegd,Wist niet dat schrijver met feestelijk afgezette lanen koninginnedag bedoelde nu begrijp ik het beter.

 17. Ik denk dat dit gedicht gaat over de erge dingen die gebeuren in ons land. Het gedicht zegt dat wij deze dingen veroorzaken. De eerste 3 strofe vertellen over erge digen die zijn gebeurd in 2010 zoals jongens die conducteurs in elkaar slaan en iemand die de veijheid van iemand wolt afnemen.
  “ en in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven waar de mondigheid totterdood wordt beleden en waar zestien miljoen koningen leven” ik denk dat dit stuk gaat over dat wij “ zestien miljoen koningen “ geen grenzen kennen als het gaat om onze mondigheid en dat we in een land leven waar alles een beetje duister is.
  “Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden” ik denk dat dit stuk gaat over dat als wij zo doorgaan met dingen doen zonder onze grenzen te kennen dat alle goede mensen weggevaagd zullen worden door de mensen die hun grenzen niet kennen.
  Comclusie: ik denk dat dit gesicht gaat over alle slechte dingen die gebeuren in ons land en dat als we blijven leven zonder grenzen dat ons land dat een duistere plek zal worden met alleen slaechte mensen.

  1. Jou manier van denken vind ik echt tof ! dankuwel voor deze uitleg

  2. duidelijke uitleg nyaraa dit heeft me echt geholpen met het maken van de blog opdracht!! echt Toppie!!

 18. dit gedicht laat zien dat populisme dat in nederland vooral in de pvv te zien valt ooit zal vallen door mensen die wel logisch na kunnen denken en niet door één standpunt waar ze het mee eens zijn het heleland voor hun zelf willen maken.

 19. In het land der koningen: Een land waar iedereen doet wat hij wilt zonder grenzen.

  ik leef in een land
  waar de vrome gelovige besluit
  uit eerbied het mes in de ketter te planten: Ik denk dat de schrijver hiermee bedoelt dat de gelovigen de ongelovigen rellen.

  ik leef in een land
  waar onze jongens uit gekkigheid soms
  de conducteur in elkaar stampen: De jongens van tegenwoordig doen wat ze willen en niemand houdt ze tegen.

  ik leef in een land
  waar een keurige man, achtendertig, blond
  de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen: Ik denk dat het hier over Geert Wilders gaat die tegen de moslims is, omdat ze een Nederlandse man beschrijven die de vrijheid neemt om andere mensen kapot te maken.

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden: Het land is een chaos, omdat ze het een rood schemerland noemen. Er zijn geen grenzen, iedereen doet wat hij wilt en is zo brutaal als hij wilt.
  en waar zestien miljoen koningen leven: Iedereen is zijn eigen koning, ze doen dus wat ze willen. Ze beschrijven hiermee Nederland denk ik, omdat ze zeggen 16 miljoen koningen en in Nederland zijn er ook ongeveer zoveel inwoners.

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde: Iedereen gaat zijn eigen gang.
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden: Uiteindelijk zal de overheid iedereen aanpakken in de chaos waardoor de chaos nog erger word. Eindstand is dat er geen 1 burger overblijft omdat de overheid ze allemaal heeft opgepakt.\

  Conclusie: Iedereen doet wat hij of zij wilt. Niemand houdt elkaar tegen en er zijn geen grenzen. Op een gegeven moment is de chaos zo groot dat de politie/leger op de burgers los gaat en ze allemaal aanhoud totdat er geen 1 burger over is.

  1. Excuses, heb de opdracht verkeerd begrepen. Dus deze is fout! Ik zal hem zo spoedig mogelijk opnieuw maken.

 20. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Ik denk dat met deze strofe bedoelt word dat iedereen doet wat hij wilt totdat de overheid iedereen aanpakt en er niemand meer overblijft.

  Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde: Iedereen doet wat hij of zij wilt waardoor iedereen zijn eigen baas is en er een nieuwe orde bestaat. Het is dus chaos want er zijn geen regels.

  Daar zal langs feestelijk afgezette lanen: Iedereen doet wat hij wilt. Dat bedoelt de schrijver dus met feestelijke afgezette lanen. Niemand heeft een grens.

  Een laatste koningin haar laatste onderdanen: Uiteindelijk is iedereen zover gegaan dat de overheid ze heeft aangepakt en er bijna geen burgers meer over blijft. Iedereen die te ver is gegaan is gestraft dus alleen de normale burgers zijn overgebleven. Dat bedoelt de schrijver dus met: haar laatste onderdanen.

  Als beesten overreden zien worden: Iedereen gaat zo erg zijn gang. Dat de overheid uiteindelijk iedereen aanpakt. Dat bedoelt de schrijver dus met deze zin. De mensen die te ver gaan worden als het ware overgereden door de overheid.

 21. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik denk dat met de eerste zin van deze strofe bedoelt word dat het land waar de schrijver over schrijft niet in oorlog zit, maar ook niet een perfect land is waar iedereen vredevol in leeft. Het is zegmaar een land met een slechte sfeer. De tweede zin betekent denk ik dat niemand grenzen voor zichzelf of anderen opstelt, iedereen doet waar hij/zij zin in heeft. Met de derde zin word denk ik bedoelt dat iedereen meewilt beslissen in alles en er dus geen duidelijke regels zijn die iedereen volgen moet. En uit de laatste zin van deze strofe blijkt dat de schrijver het over nederland heeft want nederland heeft zestien miljoen inwoners en volgens dit gedicht doen ze dus allemaal waar ze zelf zin in hebben, ze zijn hun eigen koningen.

  1. Wat heb je dat zo mooi samengevat, nu zie ik in dat het gedicht ook over dat kan zijn

 22. Mijn gedachte achter het gedicht van Ramsey Nasr:

  Ik denk dat het gedicht ooit verwezen is geweest naar de actualiteit, namelijk de aanslag op Koninginnedag waarbij een auto inreed op een optocht waar de koninklijke familie bij was.

  In de eerste drie strofen vertelt de schrijver over de nare gebeurtenissen die in het land gebeuren. O.a. waarbij mensen het heft in eigen handen nemen en het mis gaat. In de laatste zin van de derde strofe (”de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen”) wordt de gebeurtenis van de aanslag waarbij iemand met een auto inreed op de optocht duidelijk gemaakt.

  In de vierde strofe beschrijft de schrijver de negatieve sfeer die er in het land heerst. Een land waarbij de mensen zelf de leiding nemen en uiteindelijk de regels overtreden en totaal over de grenzen gaan.
  ”en waar zestien miljoen koningen leven”: Met deze zin wordt duidelijk gemaakt dat de mensen die de schrijver beschrijft, de zestien miljoen mensen zijn die in Nederland wonen.

  In de vijfde strofe wil de schrijver vertellen dat de (voormalige) koningin en haar familie deel uitmaakten van de optocht waarbij de aanslag gebeurde en zagen hoe de aanslag mensen het leven hebben gekost (”een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden”).

  1. op de manier had ik er nog niet over nagedacht. je kan best gelijk hebben inderdaad. goede gedachte.

   1. Wauw, ik snap het gedicht nu veel beter door jouw uitleg, thanks!

  2. Mooi uitgelegd, want je geeft duidelijke argumenten waarom het volgens jou zo is.

  3. Goed en duidelijk uitgelegd, dacht eigenlijk best wel het zelfde leuk om te zien 😉

 23. Mijn gedachte achter het gedicht van Ramsey Nasr
  Ik vond dat dit gedicht zo veel negativiteit uitstraalde.

  En in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven.

  Ik denk dat de schrijver met dit stukje wilt aangeven dat hij het over Nederland heeft, want Nederland heeft zestien miljoen burgers. In dit rood schemerland klinkt niet goed, het heeft vast te maken dat het land verslechterd is dat vindt hij. Er staat ook dat de grenzen werden opgeheven hiermee denk ik dat hij bedoelt dat mensen zich niet meer aan de regels hielden daardoor werden die grenzen opgeheven.Iedereen ging erg over de grens heen.Ik denk dat schrijver bedoelt met dat er zestien miljoen koningen leven, is dat iedereen de baas wilde zijn maar als je dus 16 miljoen koningen hebt, dan ontstaan er heel veel conflicten onder elkaar.

  Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden.
  Ik denk dat de schrijver hiermee bedoelt van dat mensen zelf gaan inzien dat het zo niet gaat en dat de regels weer moeten worden opgepakt.

 24. Ik beschrijf deze 4 regels:
  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik denk dat deze vier regels gaan over:
  De eerste regel gaat over een boos land waar mensen die er in leven niet gelukkig zijn er worden onderdrukt( rood doet mij denken aan boos) 2e regel gaat over dat er geen regels meer zijn dat iedereen maar doet wat ze willen doen.
  3e regel gaat over dat: als je je mening uitspreekt iedereen je raar aankijkt en niemand iets met je temaken wilt hebben.
  4e regel gaat over dat: iedereen eigen baas speelt en dat ze zichzelf de betse vinden.

 25. Ik heb gekozen voor de eerste strofe.

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik denk dat de dichter negatieve mening heeft over Nederland, rood de kleur van negativiteit. En ook dat hij verwijst naar Nederland, want het heeft ongeveer 16 miljoen inwoners. Hij eindigt deze strofe met:”waar zestien miljoen koningen leven.” Ik denk dat hij hier een negatieve mening heeft over de inwoners van Nederland, namelijk dat mogelijk verwend zijn.

  De woorden die mij opvallen zijn, en wat ze voor mij betekenen (in deze tekst):
  rood: kleur van boosheid, rood wordt vaak gebruikt voor negatieve dingen.
  grenzen: dingen die wel en niet kunnen.
  mondigheid: wel of niet veel willen mee beslissen, mogelijk in het bestuur van het land.
  totterdood: tot de dood.

  Dit is wat ik denk en vind over/van deze strofe.

 26. Ik ga deze vier regels beschrijven:
  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Mijn opvatting van de eerste regel is dat de schrijver bedoelt dat het land erg rood is, dus dat het volk van het land boos is door de onderdrukking van hun vrijheid van meningsuiting door hogere rangen. Rood vat ik op als de emotie woede.
  De tweede regel gaat over de regels die helemaal worden opgeheven en mensen geen mensenrechten hebben. Dat mensen door alleen hun mening veracht worden. Grenzen vat ik op als menselijkheid, regels en normen en waarde.
  De derde regel gaat over dat de meningen en idealen van het volk niet gerespecteerd wordt en daardoor ook als een raar geval worden behandelen.
  De vierde regel gaat over dat mensen toch hun eigen regels volgen en anders toch niet zouden luisteren naar anderen. Hun leven toch op hun eigen manier leven.

 27. “en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven”

  De eerste zin van de strofe “ en in dit rood, rood schemerland” geeft mij de gedachte dat het niet de perfecte land is maar er ook imperfecties zijn.Rood is meestal een negatieve kleur en de zin geeft aan “rood schemerland” en schemer betekent het verminderende licht dus krijg ik het gevoel dat het land plus en minpunten heeft.”waar de grenzen totaal werden opgeheven” het volk in het land kan doen wat ze willen en worden niet al te streng tegengehouden er zijn geen ‘grenzen’.”waar de mondigheid totterdood wordt beleden” de mensen luisteren naar elkaar en hebben hun eigen wens ze hebben recht om te spreken.”en waar zestien miljoen koningen leven” hierbij word het duidelijk dat het over de zestien miljoen inwoners in Nederland gaat en dat ieder zijn eigen koning is.

 28. Ik dacht bij dit gedicht aan de aanslag die op 30 april 2009 is gebeurt op koninginnedag. Waarbij een auto inreed op de optocht en meerder mensen in het publiek zijn omgekomen.

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde

  Ik denk dat de schrijver bedoeld dat er een nieuwe wereld ontstaat met nieuwe normen en waarden. Waarbij de oude normen en waarden worden overschreden. Dat een aanslag normaal word en zonder gevoel wordt uitgevoerd.

  daar zal langs feestelijk afgezette lanen

  De lanen zijn versiert voor een feestelijke koninginnedag want, de koningin reed door de stad met een open bus.

  een laatste koningin haar laatste onderdanen

  De koningin werd niet geraak maar de onderdanen (haar volk) werden als beesten overeden.

  als beesten overreden zien worden

  De koningin en familie zag het verschrikkelijke ongeluk gebeuren voor haar ogen. De dader was compleet de weg kwijt, daardoor denk ik dat de schrijver de slachtoffers beesten noemt.

  1. Dit klinkt echt logisch, dit gedicht is ook geschreven in 2010 dus alles was nog pas gebeurd. Ik probeerde eerst er wat anders van te maken en dacht helemaal niet aan die tragedie. Heel slim bedacht!

   1. Heel goed bedacht dat van koningendag daar had ik zelf nooit aan gedacht!

 29. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven.

  Bij deze strofe moet ik denken aan Nederland. het “16 miljoen” geeft het al snel weg. Naar mijn idee wilt dit ook vrij duidelijk maken dat iedereen in Nederland goed is in zeuren. Dit denk ik door het stukje ‘waar de mondigheid totterdood wordt beleden’. Dit is ook zo, iedereen kan zijn eigen idee en plan in de maatschappij delen door alleen iets geks te zeggen of te doen.

  “waar de grenzen totaal werden opgeheven”. Voor mij hebben ze het hier niet alleen over de fysieke grenzen maar over alle soorten grenzen. Dit is het land waar je als homoseksuele als eerste werd geaccepteerd. waar geen overtuiging te gek is en waar je kunt vluchten als het in je eigen land niet veilig is.

  Ik ben niet van mening dat de schrijver een negatieve mening heeft in dit gedicht. Ik denk meer dat hij een beetje spottend maar toch op een enigszins positieve manier wilt laten zien hoe onze cultuur nou eigenlijk is en hoe je het in andere woorden kan omschrijven

 30. In het land der koningen

  ik leef in een land
  waar de vrome gelovige besluit
  uit eerbied het mes in de ketter te planten

  ik leef in een land
  waar onze jongens uit gekkigheid soms
  de conducteur in elkaar stampen

  ik leef in een land
  waar een keurige man, achtendertig, blond
  de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Ik vind de woordkeus in dit gedicht nogal opvallend. Ik denk dat de schrijver ervan het over nederland heeft. Hij praat over het land op een negatieve manier en noemt daar een paar voorbeelden bij. Hij noemt de kleur rood vaak en bij rood denk ik aan liefde jwz. Maar lief is het gedicht niet echt heb er nogal een nare gedachte bij begrijp je.

  1. mooi uitgelegd, ik heb nu een andere kijk gekregen op dit gedicht. erg mooi uitgelegd wat jouw gevoel is bij dit gedicht.

  2. Goed uitgelegd,ik denk ook dat hij met rood boosheid bedoelde want het gedicht is negatief en hij praat ook negatief over Nederland.

 31. gedicht 3 – in het land der koningen

  voor mij was dit gedicht erg negatief en het land waar hij het steeds over heeft is volgens mij Nederland omdat hij zegt ”waar zestien miljoen koningen leven” en in Nederland wonen 17 miljoen mensen en Nederlanders worden gezien als leeuwen die in de safari de koningen zijn.

  de schrijver zegt ook ”waar onze jongens uit gekkigheid soms de conducteur in elkaar stampen” hier kun je zien dat de schrijver erg negatief is over hoe het gaat met Nederland en hoe de jongeren in dit land zich gedragen.

  deze schrijver noemt allerlei tragische gebeurtenissen over Nederland in de afgelopen jaren en met deze nare gebeurtenissen probeert hij de lezer er zo van te overtuigen dat het slecht gaat in Nederland.

  Bij dit gedicht krijg ik persoonlijk een naar gevoel wat waarschijnlijk de bedoeling was van de schrijver.

  1. zo had ik het nog niet bekeken, je drukt je denkwijze duidelijk uit me behulp
   van argumenten!

 32. In het land der koningen

  ik leef in een land
  waar de vrome gelovige besluit
  uit eerbied het mes in de ketter te planten

  ik leef in een land
  waar onze jongens uit gekkigheid soms
  de conducteur in elkaar stampen

  ik leef in een land
  waar een keurige man, achtendertig, blond
  de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Ik vond dat dit gedicht een negatieve invloed had op mij omdat:
  Er veel wordt gesproken over in elkaar slaan enzo en door elkaar heen rammen dit heeft een negatieve werking, maar aan de andere kant is het ook de waarheid.
  Tegenwoordig zijn we veel geweldadiger dan eerst.
  Verder denk ik dat dit bericht gaat over Nederland omdat in Nederland om en nabij 16 miljoen mensen wonen.
  Veder zijn Nederlanders ook leeuwen en zijn zijn koning der safari.
  Ook komen er dingen in voor in de tekst die de gebeurtenissen in Nederland moeten na spelen.
  Dus ik denk dat de schrijver ons wil overtuigen dat wij dan wel koning zijn, maar er toch dingen gebeuren zonder dat wij er iets aan kunnen doen.
  Dus ik krijg bij dit bericht een naar gevoel.

 33. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik denk dat dit gedicht over de Nederlandse maatschappij gaat. Nederland is een multicultureel land. Ik denk dat de schrijver dat met de tweede regel bedoeld. Dat de grenzen opgeheven zijn bedoeld hij volgens mij ook niet letterlijk maar als een voorbeeld voor de multiculturele samenleving. Tegenwoordig is de maatschappij ook heel mondig. Mensen zijn niet heel beleefd en hebben snel een mening. Ik denk dat de regel: (waar de mondigheid totterdood wordt beleden.) die betekenis heeft. Nederland is ook een vrij land waar iedereen zijn eigen mening heeft en die ook naar buiten mag brengen. Eigenlijk heeft iedereen dus dezelfde rechten als bijvoorbeeld de koning. Ik denk dus dat de laatste regel daar over gaat. Rood is een woord wat me wel opviel. Ik denk dat het voor iets negatiefs staat bijvoorbeeld dat de maatschappij een beetje verpest is. Het gedicht geeft dus eigenlijk de maatschappij van Nederland weer.

  1. Goed uitgelegd! Onze opvattingen verschillen soms van elkaar, maar zo zou je het gedicht ook kunnen zien.
   Nu zie ik het gedicht ook van een ander kant, bedankt!

 34. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik denk dat het gedicht een negatieve betekenis heeft en dat het over Nederland gaat. Bij rood moet ik denken aan negativiteit, omdat rood meestal wordt gebruikt als negatieve kleur (bijv. groen is goed en rood fout.) De rode kleur kan een gevoel zijn, een boos gevoel. Nederland is boos en voelt zich misschien een soort van onderdrukt. Het kan dat de schrijver vind dat het slecht gaat met Nederland en daardoor boos is. Bij de zin met de grenzen denk ik aan dat niemand zich meer echt aan regels houdt in Nederland en dat iedereen wel zijn eigen gangetje gaat. Niemand boeit de regels en de wetten en iedereen doet waar hij/zij zin in heeft. Bij de derde zin denken dat het gaat over meningen. Je mag van de regering je eigen mening geven, maar als mensen hun meningen geven accepteert niemand die uiteindelijk of vind het raar dat die persoon die mening heeft en is het er daarom niet mee eens. Bij de vierde zin moet ik denken aan dat iedereen eigen baas speelt in dit land en dat dat problemen veroorzaakt en dat het daarom chaos is en er veel conflicten ontstaan tussen mensen met een andere mening dan anderen.

  1. Ik had er nog niet zo over na gedacht. Onze gedachtes verschillen wel wat met elkaar en kan ik zien hoe jij erover denkt. Goed gedaan!

  2. heel goed beschreven, misschien kunnen we het er op school nog over hebben !

  3. zo had ik er nog niet over nagedacht bedankt! voor het mij laten zien van een ander perspectief. goed gedaan!

 35. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  De schrijver van dit gedicht gebruikt rood als een negatief woord.Hij bedoelt met schermerland Nederland.Hij vindt dat het met Nedeland slecht gaat en in dit gedicht laat hij zien wat hij slecht vindt gaan.Met de tweede zin bedoelt de schrijver dat er in Nederland teveel vrijheid is en dat er geen grenzen zijn.Mensen mogen doen wat ze willen omdat er in Nederland bijna geen grenzen zijn.In dit land wordt bijna alles getolereerd.Met de derde zin bedoelt de schrijver dat veel mensen hun mening geven zonder dat ze nadenken.Ze roepen maar wat eigenlijk en daarom zijn ze mondig. In dit land hebben we 16miljoen inwoners of 16miljoen koningen.Iedereen wilt de baas zijn en meebeslissen over wat er gebeurt in Nederland.De inwoners staan niet open voor andere meningen en zo ontstaan conflicten en gaat het slecht in dit land

  1. Goed uitgelegd Michael! Je gebruikt goede argumenten waarom je denkt dat de dichter het slecht vindt gaan in Nederland. Mooi om te zien dat we er ongeveer hetzelfde over denken.

 36. Mijn gedachte over de zesde strove
  er staat “en in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven” dit liet mij denken aan europa en een land in europa , met het schemerland zag ik het meer als een land waar veel onduidelijkhed in is vandaar het woord “schemerland”

  er staat “waar de mondigheid totterdood wordt beleden” dit betekent eigenlijk waar de minderjarigheid tot de dood wordt beleden. ik zag dit in op de manier van alle leeftijden die voor bepaalde dingen worden ingesteld netals drank sigaretten etc.

  er staat ook: “en waar zestien miljoen koningen leven” ik dacht gelijk aan de vrijheid van nederland ,want nederland heeft zestien miljoen inwoners (dar deze inwoners alle vrijheid hebben in dit land”

 37. En in dit rood, rood schemerland
  Waar de grenzen totaal werden opgeheven
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  En waar zestien miljoen koningen leven
  Met de eerste regel staat er voor mij, dat hij bedoelt met rood, rood schemerland bloed. Bedoeld wordt dat hij het heeft over een ghetto. En dat mensen worden geschoten en/of doden vallen.
  De tweede regel van de strofe vermoed ik dat hij het heeft over dat mensen niet aan andere denken en gewoon doen wat ze willen. Ze gaan over de grens. Ze doen dingen die niet door de bocht kunnen.
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden. Ik begreep deze zin niet zo goed. Ik heb naar andermans tekst kijken en nadenken of ik in hun opinie kan inleven. Uiteindelijk door het lezen van andermans tekst. Denk ik dat het gaat over dat mensen heel veel schelden en groot praten als voorbeeld dat de dood gewenst wordt, maar dat dat helemaal niet zo word bedoelt. En dat dat een slechte gewoonte is. Waarbij mensen niet weten waar zij het over hebben, en dat herken ik zelf ook heel erg. bijvoorbeeld: met het woord kanker schelden.
  De laatste regtel van de stroffe staat er waar zerstien koningen leven. Daarmee wilt hij zeggen dat mensen allemaal denken dat ze de baas zijn. En zelfzuchtig zijn.

 38. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven
  En in dit rood, rood schemerland
  Ik denk dat de schrijver hiermee bedoelt dat er veel nare dingen gebeuren in dit land. Besmeurd met bloed. Terwijl het klinkt als een sprookje dus in de schemer en onduidelijkheid. En misschien ook dat de regels schemerig zijn, niet helemaal duidelijk en dat mensen dus doen wat ze willen

  Waar de grenzen totaal werden opgeheven
  Dat te ver gaan niet bestaat en dat er geen morele grenzen zijn. Alles moet kunnen en we moeten tolerant zijn

  Waar de mondigheid totterdood word beleden
  Dat je je eigen mening altijd mag uiten tot de dood erop volgt. Mondigheid is het hoogste goed en in dit land is ruimte geven aan iedereen die wat te zeggen heeft tot in het uiterste doorgetrokken

  En waar zestien miljoen koningen leven
  Iedereen mag doen wat ze willen dus dan zijn ze min of meer koningen en gedragen ze zich alsof ze bevoorrecht zijn omdat ze alle macht hebben en misschien ook wel denken dat ze beter zijn dan anderen

  1. Duidelijk uitgelegd. Ik zie dat wij op bepaalde punten de zelfde gedachte gang hebben. Met de dingen die jij anders heb omschreven geeft het mij een ander beeld.

 39. Mijn eerste gedachte over het gedicht was dat het over een oorlogsgebied ging, omdat er veel gewelddadige woorden in het gedicht voorkwam. Hoe vaker ik het gedicht las, begreep ik dat het over Nederland ging, en dat er een persoon niet tevreden was over Nederland en dat hij daarom die gewelddadige woorden gebruikten om het aan te geven wat hij er van vond. Ik dacht later dat het gedicht over Nederland ging, omdat in de eerste zin stond dat hij in een land leefde waar koningen waren en Nederland is een van de landen waar een koning leeft. In regel 2 tot en met 4 schreef de schrijver dat hij in een land leefde waar dieren gerespecteerd worden behandeld door de mensen in zijn land. En dat er meer van dieren worden gehouden dan van mensen. In de tweede strofe vertelde de schrijver dat hij in een land leefde waar het geloof in het begin belangrijk was, maar dat het geloof later was uitgestorven, want nu mogen de mensen zelf bepalen of zij ergens in geloven. Daarna schreef hij dat in zijn land jongens streng gestraft werden door kattenkwaad. In de vierde strofe gaf de schrijver aan dat hij in een land leefde waar de vrijheid werd afgepakt door een blonde man. Dit rood, rood schemerland kon aangeven dat de lucht van Nederland de zonsondergang is maar het kan ook dat de schrijver boos is over iets en dat hij daarom de kleur rood aangaf, want later werd er geschreven dat in het land waar hij leefde geen grenzen meer waren en dat er mensen zijn die tot aan de dood zelfstandig gingen leven. En waar zestien miljoen koningen leven wilde de schrijver zeggen dat alle mensen van Nederland op hun eigen manier leefden. De laatste strofe vertelde de schrijver dat een Koninginnedag een leuk feest moest worden met veel beveiliging voor de koningin en haar familie, maar dat het eindigde op een verschrikkelijke nachtmerrie.

 40. en in dit rood, rood schemerland.
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven.

  Toen ik dit gedicht voor het eerst had gelezen moest ik gelijk denken aan Nederland ik weet wel waarom maar dat ga ik straks zeggen. Voor de rest vond ik het een mooi en een duidelijk gedicht. Maar de andere gedichten vond ik wel mooier maar ja dat is mijn mening.
  Ik denk dat ze met de eerste regel bedoelen dat er in Nederland veel doden vallen door criminaliteit er staat rood van bloed vandaar denk ik dat. De tweede regel gaat over dat er vroeger in de oorlog met Spanje de grenzen bewaakt werden en er stond ook rood en dat gaat over Spaanse bloed want ze hadden oorlog met hun. De derde regel gaat over dat mensen gingen zwijgen in de oorlog. En in de vierde regel gaat denk ik over dat Nederland een democratie is 16 miljoen mensen nu (17 miljoen mensen) hun eigen rechten hebben.

 41. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven.

  Ik denk dat de dichter met de eerste regel van deze strofe bedoelt dat hij rood als negatief woord ziet en dat hij met ‘schermerland’ Nederland bedoelt, omdat hij eerder in het gedicht schreef ‘waar een keurige man, achtendertig, blond de vrijheid neemt om door anderen heen te ramen’. En met deze zin denk ik dat de dichter de dramatische gebeurtenis tijdens koninginnedag in 2009 bedoelt.

  Met de tweede zin van de strofe denk ik dat dichter bedoelt dat mensen in dit land doen wat ze willen en dat ze geen rekening houden met anderen, ze kennen geen grenzen.

  Met de derde zin van de strofe denk ik dat dichter bedoelt dat veel mensen in dit land hun mening geven zonder erbij na denken, waardoor anderen dit verkeerd kunnen opvatten.

  Met de vierde regel van deze strofe denk ik dat de dichter een inzicht geeft op de Nederlandse moraal, namelijk dat iedereen denkt belangrijk te zijn. Ook denk ik dat de dichter bedoelt dat iedereen doet waar ze zin in hebben, ze zijn hun eigen koningen.

  1. eerst begreep ik dit gedicht niet maar door deze uitleg ben ik het gedicht van een andere uitganspunt gaan bekijken en begreep ik het

 42. Mijn gedachte over het gedicht : In het land der koningen

  En in dit rood, rood schemerland
  Waar de grenzen totaal werden opgeheven
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  En waar zestien miljoen koningen leven

  En in dit rood, rood schemerland
  Ik denk dat de schrijver met rood een verwijzing naar bloed geeft. Bloed dat op straat ligt of op iemand maar dat iedereen het zeg maar kan zien. Met het schemerland denk ik dat hij hiermee bedoelt dat alles een beetje onduidelijk is, net als het bloed dat dan door iedereen gezien wordt.

  Waar de grenzen totaal werden opgeheven
  Ik denk dat hij bedoelt dat er geen regels en wetten zijn om te overtreffen. Normen en waarden kunnen hier ook onder vallen. Dus iedereen doet wat hij of zei wil zonder te denken aan de gevolgen van hun daden.

  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  Dit heeft te maken heeft met het kunnen zeggen wat je wil, vrijheid van meningsuiting. Wij burgers mogen onze mening geven en zeggen wat wij ervan vinden. Maar als politici hun uitspraken zou laten beïnvloeden door hun mening zou niemand dit accepteren.

  En waar zestien miljoen koningen leven
  Hierbij denk ik dat de zestien miljoen verwijst naar de aantal inwoners dat Nederland had terwijl dit gedicht geschreven werd. Met het koningen leven gedeelte worden de inwoners koningen genoemd. Dus er wordt bedoelt dat de 16 (inmiddels bijna 17) miljoen inwoners leven als een koning. Dit komt omdat Nederland een land is het welzijn en de welvaart goed is. Veel landen in de wereld hebben het goeie welzijn nog niet onder de knie waardoor het lijkt alsof je als in een Nederlandse burger als koning leeft.

  Dit gedicht spreekt mij niet echt aan. Het komt best negatief over. Wat wel duidelijk is, is dat het over Nederland gaat. Ik vind wel dat de laatste zin wat positiefs weergeeft, maar verder blijft het een negatief gedicht.

  1. Door jouw snap ik echt deze gedicht echt goed uitgelegd!!

 43. Mijn gedachten over, Dichter des Vaderlands van Ramsey Nasr.
  De eerste strofe begint met, ”ik leef in een land waar de vrome gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter te planten”. De schrijver wilde hiermee duidelijk maken dat hij in een land leeft, waar men alles kan doen waar zij/hij zin in heeft. Waar men zijn of haar zin makkelijk krijgt met geen enkele medelijden en/of spijt, dat men alles kan doen om zijn zin te krijgen en daarvoor tot het uiterste gaat. In de 2de strofe maakt hij duidelijk met een voorbeeld dat men zelfs zomaar iemand kan slaan om zijn zin te krijgen ,men is tegenwoordig tot het uiterste gedreven. In de derde strofe heeft hij het voor mij gevoel over Geert Wilders, die misbruik maakt van zijn macht en vrijheid waarmee hij anderen pijn kan doen.
  In de 4de strofe heeft hij het over 16 miljoen koningen waarmee hij duidelijk maakt, ons volk van 16 man waar ieder doet wat hij wilt om zijn zin te krijgen zonder enige structuur of regels. In de laatste strofe beschrijft de schrijver een voorspelling, dat uiteindelijk toch een enkel persoon een structuur zal aanpassen aan de maatschappij en men daarnaar zal luisteren.

 44. Mijn gedachte achter dit gedicht:
  En in dit rood rood schemerland
  Waar de grenzen totaal werden opgeheven
  Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  Waar zestien miljoen koningen leven
  bij “En in dit rood rood schemerland” snapte ik eerst niet echt wat de schrijver hiermee bedoelde maar ik ging even nadenken en ik denk dat hij/zij het over oorlog heeft ofzoiets met bloed en dergeljke.
  bij “Waar de grenzen totaal werden opgeheven” denk ik dat de schrijver bedoelt dat er geen grenzen meer zijn, en er over ons heen gelopen word. Dus dat we niet serieus genomen worden.
  bij “Waar de mondigheid totterdood wordt beleden” denk ik dat het met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft. Eigenlijk dat die steeds meer onderdrukt wordt en opdenduur niet meer zal bestaan.
  bij “Waar zestien miljoen koningen leven” denk ik aan Nederland en dat de schrijver denkt dat we figuurlijk gezien allemaal koningen zijn en iedereen gelijk is.

  1. ik dacht er zelf niet precies zo over maar ik vind dat je het goed hebt uitgelegd en ik ben er mee eens!

 45. “En in dit rood schemerland” ik snapte eerst niet wat ze bedoelde met schemerland maar toen ik het op had gezocht kreeg ik als betekenis : “In het schemerland ontwaakt het gevoelsleven van de mens die op weg is naar de eerste lichtsfeer.” Hiermee bedoelen ze dat de mensen in dit gebied uit een naar verleden komen en op weg zijn naar een lichtsfeer. Bij “waar de grenzen totaal werden opgeheven” had ik het gevoel dat de schrijver bedoelde dat de mensheid in dit land zich niet bezig houdt met anderen en zo heel veel grenzen opheffen.
  Bij de 3e zin dacht ik dat de schrijver bedoelde dat in dit land de mensen hun mening uiten zonder er echt bij na te denken.
  En in de vierde regel dacht ik dat de schrijver bedoelde dat in dit land iedereen denkt dat hij/zij altijd het belangrijkst is.

 46. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Ik heb deze strofe gekozen omdat ik het meer begrijp dan de andere strofe.
  Ik denk dat ”daar” verwijst wordt naar Nederland en ‘de nieuwe orde die ontstaat’ zijn de mensen in Nederland die zelf als rechtertje spelen en dus geweld gaan gebruiken. Bij ”feestelijk afgezette lanen” dacht ik gelijk aan koningsdag omdat de lanen versierd worden en worden afgezet omdat mensen dingen gaan verkopen. Ik denk dat met ”laatste koningin” en ”laatste onderdanen” wordt bedoeld dat er binnenkort geen koningen en koninginnen gaan bestaan en dat ze helemaal geen macht meer krijgen en dat ze dus hetzelfde worden als hun onderdanen. Ik denk bij de laatste zin wordt iedereen aangepakt door de overheid die zich niet aan de wet houd.
  Samengevat, als ik zo het hele gedicht lees denken de mensen zelf hun gang kunnen gaan. En de schrijver wilt echt dat er wat aan gedaan moet worden.

 47. “Het schemerland” is een land waar de mensen niet in het donker (depressie) maar ook niet in het licht (geluk) leven. Er gaan veel dingen mis, er gebeuren veel ongelukken, er gaan veel mensen dood, en de laatste koningin is afgetreden. Zij deed er weinig tot niks aan, en uiteindelijk zullen de koningen en koninginnen hetzelfde worden als hun onderdanen, de mensen die eerst aan hun voeten lagen. Het schemerland is corrupt, maar niet helemaal. Het corrupte symbool is in dit geval het donker, maar het is niet helemaal donker.

  1. Wow erg interessant hoe jij hier over denkt fijn dat jij jou mening met ons hebt gedeeld!

 48. In het gedicht van opdracht 3 werd er vaak een beetje tegenstellend gesproken.
  Mensen doen verkeerde dingen, maar de schrijver zet het zo neer dat ze het uit eerbeid doen, of er de moeite voor nemen.
  Ik denk dat hij hiermee bedoelt dat mensen in deze tijd vanuit hun eigen overtuigingen dingen doen die in hun ogen goed zijn, maar eigenlijk doen ze elkaar hiermee pijn.
  Omdat iedereen dit doet ziet de koningin hoe het land als het ware ”ten onder” aan het gaan is.

  1. Mooi samengevat, maar zelf vond ik dat het minder om pijn gaat en meer om corruptie.

 49. het land der koningen
  ik leef in een land
  waar de vrome gelovige besluit
  uit eerbied het mes in de ketter te planten

  Uit deze strofe maak ik op dat degene die dit gedicht schrijft het niet eens is waarop zijn/haar land wordt bestuurd.
  “Het land der koningen” ik denk dat hij/zij ermee bedoelt dat er dus een koning aan de macht is.
  “Ik leef in een land waar de vorme gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter te planten”
  Ketter is aanduiding voor een aanhanger van een ketterij die bewust in tegenspraak is met datgene wat een bepaalde geloofsgemeenschap beschouwt. Dus ik denk dat de schrijver hiermee wil zeggen dat mensen geen respect hebben voor elkaar bijv. Hun geloof en een “mes in de ketter planten” dus hun geloof niet respecteren of er tegenin gaan.
  Ik vind het zelf een mooi gedicht, en ben het met de schrijver eens!

 50. in het gedicht van Ramsey Nasr denk ik dat het gaat over Nederland .
  in de eerste strofe zegt hij dat Nederland zo diervriendelijk is maar vervolgens de bevolking in Nederland elkaar niet vriendelijk behandelen dus het slaat eigenlijk nergens op dat Nederland diervriendelijk is.
  in de tweede strofe zegt hij dat de mensen zeggen dat ze gelovig zijn maar vervolgens helemaal niet aan de regels van het gelood houden.
  in de derde strofe word gezegd dat de bevolking zich niet houden aan de regels.
  in de vierde strofe zegt hij dat de zogenaamde nette mensen in Nederland zich beter voelt dan een ander en door mensen heen ramt.
  in de vijfde strofe zegt hij dat de mensen in Nederland zich beter voelen dan de andere (zestien miljoen koningen).
  in de laatste strofe zegt hij dat de bevolking in Nederland de bevolking alleen maar slechter word en er uiteindelijk geen goedheid meer over zal blijven.

 51. Mijn gedachte over het gedicht : In het land der koningen

  ‘ik leef in een land waar de vrome gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter te planten’
  Hij is er waarschijnlijk niet mee eens me dat hij in een land leeft, waar iedereen alles kan doen waar zij/hij zin in heeft.
  ‘ik leef in een land waar onze jongens uit gekkigheid soms de conducteur in elkaar stampen’
  Hij laat zien dat met dit voorbeeld dat iedereen hun eigen wil heeft en doet wat hij/zij wilt.

  ‘ik leef in een land waar een keurige man, achtendertig, blond de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen’
  Ik denk dat dit een stereotype is voor een Nederlander bijvoorbeeld Geert Wilders. Hij past bij de omschrijving.

  ‘en in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven’
  Wat ik snap hiervan is is dat hij zegt dat er geen regels en wetten zijn om te overtreffen. Dus iedereen doet wat hij of zei wil zonder te denken aan de gevolgen van hun daden. Ik denk dat de schrijver met rood iets bedoeld met bloed. Bloed dat ergens waar iedereen het kan zien. Wat hij zegt met het schemerland is denk ik dat hij hiermee bedoelt dat alles onduidelijk is.

  ‘waar de mondigheid totterdood wordt beleden’
  Met mondigheid heeft te maken met vrijheid van meningsuiting. Iedereen mag zijn mening geven en zeggen wat wij ervan vinden.

  ‘en waar zestien miljoen koningen leven’
  Hierbij wordt bedoelt naar de alle burgers, zestien miljoen mensen. Met het koningen leven gedeelte worden de inwoners koningen genoemd.

  Ik vind dit gedicht heel negatief over. Het gaat heel duidelijk over Nederland.

 52. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Bij deze strofe denk ik dat ze met de eerste zin van de strofe bedoelen dat de mensen in nederland hun eigen regels vormen omdat ik dacht dat uit de strofe voor deze strofe duidelijk werd gemaakt dat mensen hun eigen regels gingen maken, omdat de overheid niks deed. In de tweede, derde en vierde zin van deze strofe denk ik dat ze bedoelen dat doordat de inwoners van Nederland nu hun eigen regels hebben gevormd het helemaal misgaat in de maatschappij, en de overheid zo hard gaat optreden dat niemand meer vrijheid heeft. Maar aangezien er onderdanen staat denk ik dat er een persoon of groep is die een bepaalde groep mensen niet mogen. Dus laat die persoon in dit geval de koningin genoemd die groep mensen strenger aanpakken door de overheid.

  Waarom ik dit dacht heeft mede te maken met de andere strofes van dit gedicht, maar ook omdat het eerst over een nieuwe orde gaat dus in mijn ogen nieuwe regels. Vervolgens word er gesproken over dat de konigin haar laatste onderdanen overreden ziet worden als beesten, waarbij ik denk dat de overheid dus heel erg streng gaat worden waardoor een bepaalde groep mensen die niet gemogen worden door de persoon of groep die in dit geval de konigin genoemd word als het waren worden overreden, met andere worden bijna niks meer kunnen of mogen.

 53. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Hier staat voor mij dat de Nederlanders zelf hun regels bepalen er is een nieuw tijdperk aangebroken er komt geen koningin meer maar alleen de koningen zullen heersen dit komt door de zin de laatste koningin zal haar onderdanen als beesten zien overreden worden de Nederlanders vormen nu hun eigen regels er is geen stoppen meer aan, ik denk dat dit gedicht is gemaakt aan de hand van de aanslag op koningingendag daardoor grijpt de overheid nu zo hard in dat niemand meer iets van vrijheid heeft. De schrijver bedoelt dat er een nieuwe wereld ontstaat met nieuwe normen en waarde de wereld gaat veranderen er is zometeen helemaal geen vrijheid meer alleen de koningen zijn nog de baas.

 54. ik leef in een land
  waar een keurige man, achtendertig, blond
  de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen.

  Ik heb deze strofe gekozen omdat dit stukje mij het meeste aansprak, aangezien ik moest denken aan iets actueels.
  Ik leef in een land
  – het is een Nederlandse tekst en de schrijver zijn naam klinkt ook Nederlands, dus waarschijnlijk praat hij over Nederland, het land waarin hij leeft.

  Waar een keurig man, achtendertig, blond, de vrijheid neemt om door andere heen te rammen.
  – En hier komen we bij het deel dat mij de keuze heeft laten maken om deze strofe te kiezen. Een man die blond haar heeft en de vrijheid neemt om door andere heen te rammen, toen ging er een belletje rinkelen bij mij met maar 1 naam, Geert Wilders. Ik denk dat hij hierop duidt en iets actueels in zijn gedicht wil stoppen. Wilders neemt natuurlijk zijn vrijheid om te doen en laten wat hij wil en de schrijver kan hiermee ook zeggen dat wij als land te liberaal zijn, en dat hij hierop commentaar levert. Dit zijn mijn gedachte over de tekst, Ik hoop dat jullie er ook zo over denken.

  1. Goed nagedacht! We denken ongeveer hetzelfde, vooral over Geert Wilders. Ik kan heel goed begrijpen waarom je zo zou denken over dit gedicht. Dankjewel voor zo een goede uitleg, Sid!

 55. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Dit vond ik De mooiste 4 regels in het gedicht. Ik vind dat het mooi de wereld beschrijft, met namen de wereld ik de 2e wereld oorlog.
  Met de eerste regel moet ik denken aan toen Duitsland verdeeld werd in verschillende landen. Er kwamen verschillende ordes. Met de 2e regel denk ik aan toen de 2e Wereldoorlog voorbij was. Iedereen kwam de straat op om de bevrijding van Nederland te vieren. Met de 3e regel denk ik dat de schrijver Beatrix bedoeld omdat zij de laatste koningin is, maar er zal zeker een nieuwe komen dus is deze heel verwarrend voor mij. Misschien bedoeld hij wel dat het koningshuis geen macht meer heeft. De laatste regel doet me denken aan toen de koningin in de Wereldoorlog haar soldaten en mede Nederlanders zag sneuvelen in de strijd tegen Duitsland. Ze keek toen toe vanuit Engeland.

  1. Ik ben het met je eens. Dit stuk geeft hoop op wat het gedicht eerder heeft behandelt.

 56. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Mijn gedachte achter deze strofe: De auteur gebruikt het woord ”rood” als een slecht woord en dus vindt hij het land slecht. De grenzen werden opgeheven dus er waren geen grenzen meer, de mensen gingen te ver met regels overtreden. De mondigheid dus meningsuiting werd niet meer geaccepteerd en niemand kon zomaar z’n mening zeggen. De zin : ”waar zestien miljoen koningen leven” duidt dus aan dat het nederland is omdat nederland rond de 16 miljoen inwoners heeft.

  De schrijver vertelde volgensmij in de tijd van de tweede wereldoorlog, omdat al deze gebeurtenissen vooral toen aanwezig waren. Het was wel even moeilijk te begrijpen maar nu heb ik het wel bergepen in mijn perspectief.

  1. mashallah, heel mooi uitgelegd!! een dikke duim en een compliment

 57. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  voor mij gaat het eerste stukje met ” en in dit rood, rood schemerland.” over iets met bloed of met een aantal mensen die in een bepaald land zijn omgekomen door geweld.
  ” waar de grenzen totaal werden opgeheven” dit gaat denk ik over iemand die een bepaalde grens overtreed of iets opheeft dat eigenlijk niet mag bijvoorbeeld: zoals met de tweede wereldoorlog dat de Duitsers de grenzen over gingen om landen te veroveren.
  ” waar de mondigheid totterdood wordt beleden” bij dit stukje wist ik niet precies wat ik er van moest denken, dus dit is waar ik op gekomen ben: iets waar mensen tot de dood mee te maken zullen hebben of tot de dood door iets iets worden achtervolgt ( om het figuurlijk te zeggen).
  ” en waar zestien miljoen koningen leven” dit gaat denk ik over de mensen die in dat gebied leven/ wonen. dus de 16 miljoen koningen stellen zeg maar de mensen voor die daar leven.
  bij deze heb ik mijn mening met jullie gedeeld en zal ik graag horen hoe jullie hier over denken.

  1. Bedankt voor deze uitleg! Ik vind jou manier van denken heel goed, nadat ik jou uitleg had gelezen had ik een heel andere kijk op het gedicht.

 58. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik lees bij ‘en in dit rood, rood schemerland’ een land die tussen licht en donker, goed en kwaad. ‘waar de grenzen totaal werden opgeheven’ zie ik een land waar de grenzen worden overgetreden en iedereen doet wat zijzelf willen. ‘waar de mondigheid totterdood wordt beleden’ mensen die hun meningen uiten word daarvoor ernstig gestraft. ‘En waar zestien miljoen koningen leven’ bij deze zin lees ik dat Nederlanders denken dat ze in luxe leven en de baas zijn. Waar iedereen een koning is.

  De worden die mijn veel opvielen was rood schemerland en zestien miljoen koningen. Hierbij moest ik meer over nadenken wat ze betekenen en waar ze voor staan in het gedicht.

  1. goed uitgelegd! ik begreep dat stukje van “waar de mondigheid totterdood wordt beleefd” niet zo erg maar door jouw uitleg snap ik het weer.

 59. Uit mijn perspectief gaat dit gedicht over Nederland.
  Ik hou het kort en krachtig. Wat ik heb opgevat uit dit gedicht is, dat ik kan zien dat heel veel mensen doen wat ze willen, maar wat ze doen is een boosheid en slechtheid voor het vaderland.
  De mensen houden geen rekening met elkaar. Ze doen het tegenovergestelde van goed.
  ‘en waar zestien miljoen koningen leven’ : Deze zin zegt al dat iedereen de baas is over zichzelf en bepaalt wat hij/zij kan doen. Dit kan dus ook zijn dat de mens een ander doodmaakt of elkaar in elkaar slaan.
  Het is geen vaderland meer, maar een ghettoland.

 60. mijn gedachte bij de volgende strofen.

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  – Wat ik gelijk denk bij de eerste regel is bloed, ik denk dat ze met rood bloed bedoelen. Er zijn veel doden gevallen ofzo.
  – Bij de tweede regel denk ik dat het gaat over dat mensen de grenzen overtreden en dat ze slechte dingen doen. dingen die eigenlijk helemaal niet mogen die ze dan toch doen en eigenlijk er schijt aan hebben. (even grof gezegd)
  – Bij de derde zin wist ik echt totaal niet waar het over ging, maar wat ik denk is dat het over vrijheid van meningsuiting gaat en dat mensen willen mee beslissen.
  – Ik denk dat ze met (zestien miljoen koningen) de inwoners bedoelen mensen die in Nederland wonen en dat die mensen hun grenzen niet kennen en doen wat ze maar willen.

  1. Wauw! Ik heb dit stukje zelf niet gekozen omdat het mij niet zo erg aansprak maar na het lezen van jou stuk begrijp ik precies wat jij erachter denkt waar ik dus zelf nooit op zou zijn gekomen!

 61. Mijn gedachte over het gedicht: In het land der koningen
  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  In de eerste zin denk ik dat het gaat over dat er veel nare dingen gebeuren in het land en het dus onveilig is en niet fijn. In de vorige strofes van dit gedicht zijn allemaal nare gebeurtenissen plaatsgevonden waar dit denk ik mee te maken heeft.

  In de tweede zin denk ik dat de schrijver bedoeld dat iedereen zijn eigen regels wilt bepalen en zich dus niet meer aan de geschreven regels houd. Iedereen doet maar wat ze zelf willen en daarom kunnen ze niet goed met elkaar samenleven.

  In de derde zin denk ik dat het gaat over dat mensen zichzelf altijd heel belangrijk en machtig voelen. Omdat ze dat vinden ze niet meer naar andere mensen hun meningen luisteren en het allemaal negeren. Dit komt denk ik omdat het land de mensen teveel vrijheid geeft.

  In de vierde zin denk ik dat het gaat over dat iedereen zijn of haar eigen koning is. En dus hun eigen regels wilt bepalen. Ze denken niet veel na over de gevolgen die hun acties hebben.

 62. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Deze zinnen spraken mij het meest aan
  Ik dacht dat met deze zinnen vooral werd bedoelt dat de onderdanen zelf het macht in handen zullen nemen “daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde” en ik denk dat dit te maken heeft met dat de onderdanen steeds minder vrijheid krijgen omdat het steeds gevaarlijker word in het land door aanslagen enzo. Vooral het laatste gedeelte viel me op “daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden”
  Liet mij gelijk denken aan de dag dat er op “koningendag” (een feestelijk afgezette laan) een auto in de menigte reed. ( koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden) dus hoe ik over deze hele strofe denk is dus dat er van alles gebeurt die de vrijheid van mensen beperkt en dat er vervolgens allemaal maatregelen door bijvoorbeeld de overheid woorden genomen om de mensen te beschermen maar dat deze maatregelen de vrijheid van de mensen nog meer beperkt en dat ze hier tegen in gaan en de macht terug winnen en hun vrijheid terug winnen en geen angst tonen aan aanslagen.

  1. ik vind dat je er goed over hebt nagedacht. Alles is duidelijk geformuleerd waardoor ik absoluut begrijp wat je bedoelt. Ik ben het ook ongetwijfeld met je eens over alles wat je hebt geschreven.

 63. En in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  In dit gedeelte van het gedicht bedoelt de schrijver met dit rood schemerland dat het een land is waar veel ongelukken of gevechten zijn, want rood staat hier een beetje voor bloed of geweld. Om het geweld tegen te gaan heffen ze de grenzen op. Met mondigheid bedoelen ze dat mensen die tegen de mening zijn als iemand bijvoorbeeld: de koning word gestraft met de dood. Bij de laatste zin bedoelt de schrijver dat iedereen wel goed leeft en dat iedereen als een koning leeft.

 64. Mijn gedachte bij de volgende strofen:

  1. en in dit rood, rood schemerland
  2. waar de grenzen totaal werden opgeheven
  3. waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  4. en waar zestien miljoen koningen leven

  1. Bij het woord rood denk ik aan bloed en geweld, geweld dat gebeurt als niemand het ziet in andere woorden mishandeling.
  2. Hier wordt mee bedoeld dat mensen geen grenzen meer hebben, dat ze heel eigenwijs doen wat ze willen en geen rekening houden met andere mensen om hun heen.
  3. Hier wordt mee bedoeld dat mensen niet denken aan wat ze zeggen en geen rekening houden met wat ze zeggen tegen anderen. Dat mensen niet op hun taalgebruik letten en het recht op vrijheid van meningsuiting misbruiken en als excuus gebruiken.
  4. Zestien miljoen wijst volgens mij naar Nederland, want we hebben zestien miljoen inwoners(inmiddels al zeventien miljoen). Met koningen wordt bedoelt dat iedereen zichzelf zeer belangrijk beschouwt, daar is op zich niks mis mee maar je moet jezelf niet als goddelijk beschouwen.

  In het kort:
  De schrijven heeft iets meegemaakt waardoor hij in angst leeft omdat hij heeft meegemaakt hoe een mens zich ”echt(walgelijk)” kan gedragen.

  1. Ik heb dezelfde mening over dat stuk, dit is een goede verwoording van wat die stroof betekend.

 65. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Dit vond ik De mooiste 4 regels in het gedicht. Ik vind dat het mooi de wereld beschrijft, met namen de wereld ik de 2e wereld oorlog.
  Met de eerste regel moet ik denken aan toen Duitsland verdeeld werd in verschillende landen. Er kwamen verschillende ordes. Met de 2e regel denk ik aan toen de 2e Wereldoorlog voorbij was. Iedereen kwam de straat op om de bevrijding van Nederland te vieren. Met de 3e regel denk ik dat de schrijver Beatrix bedoeld omdat zij de laatste koningin is, maar er zal zeker een nieuwe komen dus is deze heel verwarrend voor mij. Misschien bedoeld hij wel dat het koningshuis geen macht meer heeft. De laatste regel doet me denken aan toen de koningin in de Wereldoorlog haar soldaten en mede Nederlanders zag sneuvelen in de strijd tegen Duitsland. Ze keek toen toe vanuit Engeland.

  1. Goed verwoord! Ook mooi hoe je een verband legt tussen de tweede wereldoorlog en de eerste strofe.

 66. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden


  Dit stuk vertelt mij over het beeld van de auteur over Nederland, of misschien zelfs de koninklijke familie en hoe hij het er niet mee eens is hoe dingen worden geregeld, of hoe ze zich gedragen. Dit gedicht is wel een beetje oud want er staat koningin maar ik denk niet dat dit gedicht over de koningin gaat, maar over de hele koninklijke familie, niet als personen maar als status in Nederland. De auteur vind het dus niet gepast dat de koninlijke familie hoger worden beschouwen dan de normale mensen in Nederland, en hij vind dat dit duidelijk te zien is. Maar dit word allemaal maar verklaart met ‘traditie’. Bijvoorbeeld prinsjesdag, vandaar ook de ‘feestelijk afgezette lanen’

 67. 1. Ik leef in een land waar de dierenvriend besluit uit goedheid een andere mens neer te knallen:
  Ik denk dat hij hier 2 betekenissen mee heeft aan de ene kant denk ik dat hij bedoelt dat je die mensen niet kan vertrouwen hoe goed ze ook zijn wat hij hobby’s ook zijn. Aan de andere kant denk Ik vooral dat de schrijver bedoelt dat men voor zijn eigen belang echt over de limiet kan gaan. Dat mensen alleen denken aan zichzelf en hun eigen belangen een ander het leven zuurmaken en zelf goed leven.
  2. Ik leef in een land waar de vromige gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter planten. Een ketter heeft met het geloof te maken dus ik dacht dat gelovige elkaar vermoorden als dat moet van hun geloof dus ze denken er niet bij na.
  3.Ik leef in een land waar onze jongens uit gekkigheid soms de conducteur in elkaar stampen. Ik denk hierbij vooral dat de schrijven bedoelt dat mensen alles doen om er maar bij te horen. Dat leedvermaak tegenwoordig heel veel dingen mee worden opgelost en verbergt.
  4.Ik leef in een land waar een keurige man,achtendertig, blond de vrijheid neemt om door andere heen te rammen. Het maakt nie uit of diegene blond donker Aziatisch of Arabisch is je moet altijd op je hoeden zijn en oppassen want zelf je beste vriend kan je grootste vijand zijn. Ik denk dat ze dat ermee bedoelen omdat er een bepaald stereotypen naar voren komt over de zogenaamd ‘nette blanke man’ maar in werkelijkheid is hij door mensen aan het rammen dus de schrijver wil dat jij oppast.
  5. En in dit rood schemerland waar de grenzen totaal worden opgeheven waar de mondigheid totterdood wordt beleden en waar zestien miljoen koningen leven. Ik denk dat schrijver hiermee bedoelt dat men lekker doet waar hij of zij zin in heeft vandaar dat hij ze konigen noemt. Ze hebben geen discipline.
  6.daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koning haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden. Hiermee bedoelt de schrijver dat er niet 16 miljoen bazen kunnen zijn niet iedereen kan doen wat hij wil. Op een gegeven moment gaat men elkaar uitmoorden en kan het elkaar niet weerstaan. Je gaat dan je eigen volk vernietigen alleen omdat je geen discipline kon houden.

  1. Oh, wat prachtig verteld Godfred! Ik snap helemaal wat jij dacht erover.

 68. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  1.daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde: Ik dacht bij deze zin dat de nederlanders hun eigen regels hadden en eigenlijk niemand de macht had.

  2.daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden: Ik dacht hier dat bij feestelijk afgeztte lanen mee word bedoelt dat iedereen feest viert omdat er geen regels zijn. En bij een laatste konigin: Dat iemand uiteindelijk de macht had gepakt of dat de koningin van dat land weer de macht pakt.
  En bij haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden: Dacht ik dat de burgers worden aangepakt en zwaar ook omdat ze de regels gingen overtreden.

 69. Mijn idee over dit gedicht is dat het gaat over een land dat steeds meer wordt bestuurd door één bepaald persoon en het volk heeft er langzamerhand niks meer te zeggen. Ook zijn er nog maar weinig regels, dus het volk mag doen en laten wat ze zelf willen. Daardoor word er een conducteur in elkaar geslagen en word er op elkaar ingeramd.

 70. Wat ik dacht bij de volgende strofen:

  “En in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven”

  1. Wat ik gelijk denk bij de eerste zin is, de kleur die staat op de Nederlandse vlag. Omdat de Nederlandse vlag blauw, rood en wit heeft.
  2. Bij de tweede regel denk ik dat het gaat over de criminelen in Nederland die de meeste regels overschreiden. Omdat er staat dat de grenzen totaal werden opgeheven. Daarom dacht ik aan dingen te ver gaan of niet door de beugel kunnen. Daarbij dacht ik gelijk aan de criminelen die er zijn hier, in Nederland.
  3. Bij de derde zin wist ik helemaal niet wat er gezegt werd, ik snapte er ook helemaal niks van. Maar wat ik denk dat er staat is dat sommige mensen mee willen beslissen met het land en dat ze hun mening in sommige zaken willen steken. Maar dat de overheid er niet naar luistert en doen wat ze zelf willen.
  4. Bij de vierde zin dacht ik gelijk aan de 16 miljoen mensen die in Nederland wonen. Hij heeft het dus over de bevolking van Nederland die zich niet aan de regels houd en die over de grenzen gaan en doen wat ze zelf willen of waar zij zin in hebben. Dat zijn dus vaak de criminelen in Nederland.

  Dit is wat mijn fisie was over mijn stroof.

  1. Heel goed uitgelegd. Je gebruikt goede argumenten en je mening komt naar boven. Dat is erg mooi om te zien.

  2. na het lezen van dit gedicht had ik precies hetzelfde gedachtes. Dus kreeg ik een mooie beeldje wat jij had geschreven over dat het gedicht over Nederland gaat.

 71. mijn gedachte achter het gedicht van Ramsey Nasr

  en in dit rood, rood schemerland.
  waar de grenzen totaal werden opgeheven.
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden.
  en waar zestien miljoen koningen leven.

  En in dit rood, rood schemerland, Bij het woord rood moet ik denken aan iets negatief of aan bloed. Waar de grenzen totaal werden opgeheven, Hiermee bedoelt de dichter dat de mensen geen grenzen meer hebben ze houden geen rekening met andere mensen. Niemand leeft volgens de regels/wetten ze doen waar ze zin in hebben. Waar de mondigheid totterdood wordt beleden. Ik denk dat ze hier praten over meningen, omdat je hier in Nederland overal je mening kan geven. En waar zestien miljoen koningen leven. Hier praat hij over de bevolking van Nederland die niks volgens de regels doet.

  daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Hier wordt er verteld over de aanslag in Apeldoorn toen prinses Beatrix aftrad en zag hoe een busje door de menigte reed.( als beesten overreden zien worden)

 72. Dit gedicht gaat over gebeurtenissen in nederland. De eerste strofe gaat over een godsvruchtige gelover die uit eer voor zijn Heer een niet volledig gelovende neerstak. De tweede strofe gaat over hoe gestoorde jongeren een conducteur in elkaar hebben geslagen. De derde strofe gaat over hoe een doodnormale man van achtendertig denkt dat het goed is om anderen over te rijden. De vierde en vijfde strofe gaan over de europese unie en de open grenzen voor de toen zestien miljoen inwoners. Die uiteindelijk vanzelf een nieuwe orde moeten maken. En waar tijdens een feest de koningin haar koninklijke werkers overgereden ziet worden.

 73. ‘’1 En in dit rood, rood schemerland
  2 Waar de grenzen totaal werden opgeheven
  3 Waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  4 En waar zestien miljoen koningen leven”
  1 bij rood, rood schemerland is het eerste waar ik aan denk narigheid. Ook door de vorige stukjes tekst die voor deze zin in het gedicht voorkomen met de nare gebeurtenissen erin denk ik dat het gaat over een land waar veel fout gaat.
  2 ik denk dat de schrijver hiermee bedoelt dat alle ongeschreven regels qua moraal in Nederland volledig zijn vervaagd, zoals hij zegt door het volk opgeheven. De bevolking van nu heeft totaal geen fatsoen meer. Er gebeuren allemaal dingen die vroeger nooit gebeurt hadden kunnen zijn, omdat iedereen dan in shock zou zijn geweest. Terwijl het nu veel normaler is dat er zoiets ergs gebeurt omdat het zo regelmatig voorkomt.
  3 deze zin betekent letterlijk dat de bevolking tot hun dood heel duidelijk voor zijn mening opkomt. Als er tegenwoordig iets gebeurt waar ook maar een klein gedeelte van de bevolking het niet mee eens is, gaan er monden open die blijven praten totdat het verandert.
  4 hier word( denk ik) mee bedoelt dat iedereen in Nederland zich als de koning gedraagt.

  1. Wat een goede uitleg! Ik vind dat je het erg goed hebt beargumenteert.

 74. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Deze 4 zinnen lieten mij het meest nadenken. Het kon voor mij meerdere dingen betekenen.
  Ik vind dit gedicht erg mooi en ook erg realistisch.

  1. De eerste zin straalt voor mij erg veel negativiteit uit. De kleur rood laat me meteen aan bloed denken. Daarbij denk ik ook dat hij Nederland bedoeld met het woord schemerland.

  2. Bij deze zin denk ik dat de schrijver bedoeld dat mensen geen rekening houden met elkaar, dat ze geen grenzen hebben.

  3. Ik denk dat de schrijver denkt dat de meningen van de mensen niet worden gerespecteerd en dat dat wel moet gebeuren, omdat iedereen daar recht op heeft.

  4. Ik denk dat de schrijver met deze zin een soort van conclusie wilt geven en dat is dat alle mensen die in Nederland wonen gelijk zijn en dat er geen onderscheid gemaakt moet worden.

  1. Hier moest ik ook gelijk aan denken toen ik dit gedicht las. Wel moet ik erbij zeggen dat de bloed opvatting wel wat te overdreven was, maar daar dacht ik in de eerste instantie ook aan.

 75. • Toen ik dit gedicht helemaal af had gelezen moest ik eigenlijk gelijk denken aan het Geert Wilders gebeuren van deze tijd. Hij probeert de buitenlanders in het slechte beeld te zetten door: ik leef in een land waar onze jongens uit gekkigheid soms de condocteur in elkaar stampen.’’ Dit was de tweede trofe en vervolgens stond er dit: ‘’ ik leef in een land waar een keurige man, achtendertig, blond de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen.’’ Hier word naar mijn mening bedoeld dat in de eerste trofe de buitenlandse jongeren veel kattenkwaad uithalen, wel word erbij een beetje overdreven. Vervolgens word Geert Wilders soort van beschreven en word erbij gezegd dat hij de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen. Dit betekent voor mij dat Geert Wilders de buitenlanders niet letterlijk probeert kapot te maken maar figuurlijk en hij voert dit uit binnen de wetten van Nederland vandaar ook het gedeelte: ‘’ de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen.’’

  1. Wat een prachtige interpretatie. Je hebt het gedicht goed verwerkt in een eigen product. je hebt goed je mening gebruikt!

  2. Ik denk eerlijk gezegd dat de schrijver dit op Geert Wilders doelt maar op Karst Tates die tijdens Koninginnedag in 2009 een aanslag pleegde door op de mensenmassa in te rijden. Er zijn toen 8 mensen overleden. Deze man was toen 38 jaar, net zoals in het gedicht wordt gezegd.

 76. ‘’ en in dit rood, rood schemerlicht waar de grenzen totaal werden opgeheven. Waar de mondigheid totterdood wordt beleden, en waar zestien miljoen koningen leven.’’
  De eerste zin van deze strofe is naar mijn mening nogal negatief geformuleerd. Bij de laatste zin van deze strofe denk ik dat er wordt bedoeld dat iedereen macht denkt te hebben. Alle inwoners van Nederland verwachten dat ze alles kunnen maken en dat er geen grenzen zijn als ze die niet willen hebben.
  ‘’ Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde, daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koningin haar onderdanen als beesten overreden zien worden.’’
  de eerste zin van deze strofe deed me voornamelijk denken aan zelfstandigheid. Over het algemeen zijn de Nederlanders nogal zelfstandig. De laatste zinnen doen mij onmiddellijk denken aan een nare gebeurtenis van 2009 in Apeldoorn. Gedurende Koninginnedag werden er 5 mensen doodgereden, waarvan drie mannen en twee vrouwen. De justitie beschouwde de daad van de verdachte als een aanslag op het Koninklijk Huis.

  1. nu je het zo beschrijft krijg ik en ander beeld van het gedicht je hebt het zeer goed beschreven

 77. ik leef in een land waar de dierenvriend besluit uit goedheid een andere mens neer te knallen
  met deze zin bedoelt de schrijver de moord op Pim fortuyn die door een milieuactivist een dierenvriend dus werd neergeschoten.
  ik leef in een land waar de vrome gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter te planten
  Met de vrome gelovige bedoelen ze Theo Van Gogh. Die soms wat bekritiserend overkwam naar bepaalde geloven, zoals het: jodendom, christenen en de moslimgemeenschap. Theo van gogh was een ketter (een ongelovige) dus die werd neergestoken. door een linkse radicalist die Mohammed Bouyeri heette.
  ik leef in een land waar onze jongens uit gekkigheid soms de conducteur in elkaar stampen
  Dit gaat niet specifiek over één conducteur maar algemeen omdat conducteurs nou eenmaal soms mensen boos maken, terwijl de conducteurs er niks aan kunnen doen omdat het hun baan is.
  ik leef in een land waar een keurige man, achtendertig, blond de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen
  dit slaat op een gebeurtenis uit 2009 waar een 38 jarige blonde man met een busje door de menigte reed tijdens koninginnedag en hierbij meerdere levens heeft ontnomen

  en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  de eerste zin rood schemerland gaat over dat we in een land leven vol met geweld. Hierbij denk ik aan bloed, omdat bloed rood is. Dit wordt versterkt door de eerdere strofen die voor geweldsdelicten staan. In het gedicht is de Negatieve de slechte kant van Nederland te zien. in het gedicht zijn daden te lezen waarbij mensen zich nog steeds afvragen waarom de dader het delict heeft begaan.
  in de tweede zin wordt beschreven dat de grenzen werden opgeheven. De mensen van tegenwoordig weten dus niet meer hoe ver ze kunnen gaan. Elk mens heeft zijn eigen grens. De ene persoon gaat snel over grenzen heen en de andere houdt zich stevig vast aan de regels die hij zichzelf opdraagt.

  Met de derde zin wil de schrijver vertellen dat je ver mag gaan in Nederland. Je mag veel dingen zeggen en laten wat je wil. Maar als je te ver gaat kan dit je leven kosten. Dus let op wat je zegt, omdat je vrijheid op meningsuiting soms je leven kan kosten. Vaak zijn de mensen die zijn vermoord net als theo van Gogh. mensen die de richel hebben opgezocht tussen net toelaatbaar en niet. Je gebruikt je vrijheid voor iets slechts en kan hierbij een hoge prijs ervoor betalen.
  met de koningen bedoelt de schrijver de mensen zelf. die zelf bepalen waar de grenzen ophouden en wat wel en niet toelaatbaar is.

 78. Er staat ‘ik leef in een land waar vrome gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter te planten ‘ aan dit stukje merk je gelijk dat het en vrij land is want er zou en vrome een niet gelovige leven op 1 plek en in de derde strofe staat ‘ waar en keurige man , achtendertig , blond de vrijheid neemt om door andere te rammen ‘ blond en vrijheid wat de kenmerken aangeeft van de volk van een land in de eu een dit argument wordt versterkt door de 4 strofe waarin staat ‘ rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven ‘ maar de laatste zin staat er ‘ waar zestien miljoen koningen leven ‘ dit wijst gelijk naar nederland omdat er in nederland 16 miljoen mensen wonen en elke persoon heeft evenveel stemrecht als de ander waardoor de uitspraak ‘ 16 miljoen koningen ‘ op zn plek valt .

 79. Dit gedicht vind ik het gemakkelijkst te snappen van de 3. Het gaat denk ik o.a. over de aanslag in 2009 tijdens Koninginnedag. En over dat er steeds minder normen en waarden in ons land zijn. NIemand is meer de baas over ons, maar iedereen is zijn eigen baas.

 80. In het land der koningen
  ”Ik leef in een land waar de vrome gelovige besluit uit eerbied het mes in de Ketter te planten”. Dit stukje gaat over dat de persoon in een land leeft waar de strenggelovige de meeste macht hebben en dat ze de ketters, degene het geloof tegen spreken vermoorden uit eerbied. ”Ik leef in een land waar onze jongens uit gekkigheid soms de conducteur in elkaar stampen”. Dit stukje gaat over dat de jongeren zich helemaal gek gedragen en de gekste en onbeschoftste dingen doen, de jongeren zijn gewoon helemaal losgeslagen. ”Ik leef in een land waar een keurige man, achtendertig, blond de vrijheid neemt om door anderen heen te rammen”. Ik denk dat er met dit stukje word bedoeld dat de normale man die keurige en volwassen is, het normaal vind om agressief te reageren of dingen agressief aan te pakken terwijl het eigenlijk niet normaal is. ”En in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven waar de mondigheid totterdood wordt beleden en waar zestien miljoen koningen leven”. Ik denk dat dit gedeelte gaat over dat er geen regels zijn, het is helemaal chaotisch. En de regels die re wel zijn, zijn ongelofelijk streng. Bijvoorbeeld als je iets zegt dat het geloof tegenspreekt, word je de gevangenis in gegooid of zelfs vermoord. Iedereen doet wat hij/zij wilt, er zijn zestien miljoen koningen omdat alle burgers de wet in eigen handen nemen. ”Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde daar zal langs feestelijke afgezette lanen een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden ziet worden”. Dit gedeelte gaat over dat er langzaam orde en regels komen en dat als iemand iets ongepast doet dat er toch gevolgen zijn voor hun acties.

  1. ik vind dat je het stukje over “en in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgehevenwaar de mondigheid totterdood wordt beleden en waar zestien miljoen koningen leven.” heel goed uitgelegd hebt! Zelf dacht ik er anders over. Ik dacht meer aan de land waar hij vandaan kwam. Palestina. rood, rood moet bloed voorstellen en dat de grenzen zijn opgeheven doet me denken aan de vluchtelingen. Maar jou uitleg heeft mn gedachte wel veranderd

 81. ‘En in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven’
  De eerste zin van deze strofe komt erg negatief over voor mij, want wat ze waarschijnlijk bedoelen met rood is bloed.
  In de tweede zin werden alle regels opgeheven, dus iedereen mag doen wat ze willen doen, dus ook mensen doden of mensen pijn laten lijden.
  In de derde zin mag iedereen zeggen wat ze willen zeggen tegen anderen, dus ze mogen hun mening geven en/of uiten, al wordt het niet gerespecteerd.
  In de vierde zin staat er ‘en waar zestien miljoen koningen leven’, daarmee wordt Nederland bedoeld, want Nederland heeft ongeveer zestien miljoen inwoners, en er wordt bedoelt dat iedereen de regels kan bepalen, iedereen mag doen wat ze willen doen, omdat er geen regels zijn.
  Dus met deze strofe wordt er bedoeld dat Nederland een land is waar iedereen mag doen wat ze willen doen.

 82. mijn gedachte over het gedicht: in het land der koningen
  -en in dit rood, rood schemerland
  -waar de grenzen totaal werden opgeheven
  -waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  -en waar zestien miljoen koningen leven

  als ik de zin “en in dit rood, rood schemerland” lees. dan denk ik meteen aan een oorlog. ze zeggen een rood, rood schemerland. volgens mij bedoelen ze dan dat er veel bloed is. dus daarom denk ik meteen aan een oorlog.

  ‘waar de grenzen totaal worden opgeheven”. in mijn overzicht betekent het dat veel mensen de grenzen overtreden. net zoals de wetten enz.. en als je dit vergelijkt met het fragment van boven dan ontstaat er dus oorlog, omdat mensen de wet overtreden.

  ”waar de mondigheid totterdood wordt beleefd” met dit stukje heb ik niet echt een beeld van wat er wordt bedoeld maar als ik zo kijk gaat het over mensen die een grote mond hebben. Dus ze zijn eigenwijs en overtreden de regels. Dat soort mensen worden tot de dood bestraft.

  ”en waar de zestien miljoen koningen leven” hier wordt volgens mij bedoeld dat er zoveel koningen zijn maar toch is er geen vrede. mensen overtreden alsnog de regels en er ontstaat toch weer oorlog

 83. Dit gedicht vond ik het best te begrijpen, en ook wel het beste gedicht.
  1. en in dit rood, rood schemerland
  2. waar de grenzen totaal werden opgeheven
  3. waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  4. en waar zestien miljoen koningen leven

  1. bij rood denk ik aan bloed en geweld dus dat het in nederland een bloedige tijd is van onrust en racisme
  2. Er gebeuren dingen dier te ver over grenzen gaan bv op koninginnendag dat de man met een auto in de mensen massa reed. en het racisme etc
  3. Je mag zeggen wat je wil in nederland volgens de wet, maar niet volgens de mensen als je iets verkeerds zegt word je gelijk …….
  4. Dit gaat over nederlands, want in nederlands wonen 16/17 miljoen mensen. Met zestien miljoen koningen word bedoelt, dat iedereen een beetje koning is door de democratie.

  1. Dankjewel voor de inspiratie, omdat ik zelf veel moeite had om hier iets bij te bedenken. Daarom kan ik nu ook aan de gang!

  2. Mooi verwoord het gaf me inspiratie om ook een reactie te schrijven.

 84. ‘En in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven’

  Ik heb deze strofe gekozen omdat ik deze meer begreep dan de andere.

  Bij de eerste zin denk ik dat het over een land gaat waar veel geweld is. Dit denk ik omdat ik ervan uitga dat ze met rood bloed bedoelen.
  In de tweede zin wordt er mee bedoeld dat mensen de wetten negeren en doen wat ze willen.
  ‘Waar de mondigheid totterdood wordt beleden’. Deze zin vond ik het lastigst. Maar na een paar keer lezen begreep ik het steeds beter. Er wordt hiermee bedoeld dat in Nederland er vrije meningsuiting is. Maar dat je mening niet altijd gerespecteerd wordt.
  Ik denk dat het over Nederland gaat, omdat in de vierde zin staat ‘en waar de zestien miljoen koningen leven’. Er woonden ongeveer 16 miljoen inwoners in 2010 in Nederland. Met koningen wordt bedoeld dat iedereen zich gedraagt alsof ze koning zijn.

  Mijn conclusie is dat de schrijver vindt dat Nederland een gewelddadig land is waar iedereen zich gedragen alsof ze koning zijn en doen wat ze willen en meningsuiting niet altijd geaccepteerd wordt.

 85. eerst begreep ik niet wat de schrijver bedoelde met dit gedicht tot dat ik het van uit een ander uitgangspunt ging bekijken.Ik denk dat de schrijver zijn mening wil geven over nederland,hij begint met heel veel negativieit maar op het einde zie je zijn mening minder terug komen dan bij het begin maar je kan wel zien dat het veel positiever is dan het begin

 86. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Dit vind ik zelf een moeilijke strofe om goed te begrijpen ik had het een paar keer moeten lezen om goed te begrijpen wat ik denk dat de schrijver hiermee bedoelde.
  ‘En in dit rood, rood schemerland’ Als ik deze zin lees denk ik dat de schrijver met het woord rood bloed bedoeld ‘ rood schemerland’ en dat er in Nederland veel geweld en racisme is. Neem als voorbeeld PVV: Vinden dat bijna alles de oorzaak is door de Islam of vluchtelingen.

  ‘Waar de grenzen totaal worden opgeheven’ Met deze zin denk ik dat de schrijver bedoeld dat bijvoorbeeld: Hangjongeren zich niet aan de regels houden of dat ze bijvoorbeeld zomaar een conducteur in elkaar slaan voor de lol of neem als voorbeeld de voetbalscheids die werd doodgetrapt.

  ‘Waar de mondigheid totterdood wordt beleden’ Hiermee denk ik dat de schrijver bedoeld dat je je mening niet zomaar kunt uitten, dat mensen daar niet altijd respect voor hebben.

  ‘En waar zestien miljoen koningen leven’ Met deze zin wordt bedoeld dat de populatie van Nederland zich gedraagt alsof ze een stel koningen zijn.

  1. dit is ook wat ik denk dat het gedicht betekt.
   goed uitgelegt.

 87. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Ik vind dat dit hele stuk een verwijzing kan zijn naar een wat de schrijver een mogelijke opstand kan vinden. Het gaat over een feestdag dus misschien dat er naar de 5 mei dodenherdenking verwezen werd met een koningin die haar onderdanen overreden ziet worden.

 88. ‘En in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven’

  Dit stukje is het meest begrijpelijke van het gedicht vind ik.

  Ik denk dat de schrijver bedoelt dat iedereen eigen rechter speelt in nederland. Op een geven moment als alles en iedereen dat gaat doen gaat het fout en worden dus grenzen opgeheven zoals er al benoemd word in het gedicht.

 89. 1. en in dit rood, rood schemerland

  2. waar de grenzen totaal werden opgeheven

  3. waar de mondigheid totterdood wordt beleden

  4. en waar zestien miljoen koningen leven

  1: Ik denk dat ze bedoelen dat er erge dingen gebeuren in dit land maar dat dit land dat wilt verbergen. Vandaar ook dat schemerland, want er gebeuren erge dingen in dit land maar dat willen we niet tonen.

  2: Hiermee bedoelen ze dat er niet of moeilijk vluchtelingen dit land in mogen komen. Vandaar ook dat schemerland omdat ze het willen verzwijgen dat er hier ook erge dingen gebeuren en dat lukt goed want het buitenland denkt dat Nederland niet veel fout doet.

  3: Je mag zeggen wat je wilt in Nederland. Maar sommige mensen maken daar misbruik van. Zoals Geert Wilders, hij doet namelijk uitspraken die niet kunnen maar officieel mag het en daarom beledigt hij de wet.

  4: Zestien miljoen koningen daarmee wil hij zeggen dat iedereen in dit land de baas is en recht heeft om iets te zeggen en zijn mening te delen.

  1. zo dacht ik niet aan het gedicht maar dit is een ander soort beeldje. mooi man
   maar alsnog denken we allebei dat het over Nederland gaat.

 90. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  en in dit rood, rood schemerland = Ik denk dat ze bedoelen dat er nare dingen gebeuren in Nederland maar dat Nederland dat wilt verbergen. Vandaar ook dat schemerland, want er gebeuren erge dingen in dit land maar dat willen we niet tonen.

  waar de grenzen totaal werden opgeheven = Hiermee bedoelen ze dat er niet of moeilijk vluchtelingen dit land in mogen komen. Vandaar ook dat schemerland omdat ze het willen verzwijgen dat er hier ook erge dingen gebeuren en dat lukt goed want het buitenland denkt dat Nederland niet veel fout doet.

  waar de mondigheid totterdood wordt beleden = Je mag zeggen wat je wilt in Nederland. Maar sommige mensen maken daar misbruik van. Zoals Geert Wilders, hij doet namelijk uitspraken die niet kunnen maar officieel mag het en daarom beledigt hij de wet.

  en waar zestien miljoen koningen leven = Zestien miljoen koningen daarmee wil hij zeggen dat iedereen in dit land de baas is en recht heeft om iets te zeggen en zijn mening te delen.

 91. dit gedicht gaat volgens mij over het land Nederland.
  Dat er allemaal slechte dingen gebeuren en dit allemaal word verborgen, dat we wel vrijheid van meningsuiting mogen hebben maar veel mensen hier misbruik van maken, ook dat we allemaal stemrecht hebben en dat als we zo doorgaan er niks overblijft van ons land zo.

  1. Ja, ik dacht ook dat het iets te maken had met het bestuur van een land, want het gaat over de koning. Heel goed meegekregen Ilias.

 92. Het gedicht gaat volgens mij over Nederland. Dat er veel vrijheid is maar dat er veel misbruik van word gemaakt en als iedereen er misbruik van gaat maken dan zou er weinig overblijven van ons land. Ik denk dat de schrijver zo iets bedoelde in zijn gedicht

 93. Ik kies de 3 regels :
  “ik leef in een land, waar onze jongens uit gekkigheid soms, de conducteur in elkaar stampen.”
  Ik denk dat hij hier bedoelt dat hij in zo’n vrij land woont dat het normaal is om een conducteur in elkaar te slaan. Bij deze zinnen dacht ik aan de dag dat er een scheidsrechter werd doodgeslagen. Onze jongens zie ik dan als de voetballers en de conducteur zie ik als de scheidsrechter. Hij vind dat dit land zo vrij dat het normaal is om zulke dingen te doen. Hij vind volgens mij Nederland een te vrij land. Hij vind dat het veranderd moet worden.

 94. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Wat staat er voor mij?
  1. Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde, ik denk dat de schrijver het heeft over iets dat veranderd zal worden en waar mensen niet veel aankunnen doen omdat er staat vanzelf en iets dat nieuw is dus is er een verandering.
  2. Daar zaal langs feestelijk afgezette lanen, ik denk dat het wel om een goeie verandering gaat want de mensen vieren feest en zijn dus heel blij met de verandering, ook denk ik dat het om iets gaat dat om het hele land gaat want er staat afgezette lanen en je kunt niet zomaar uit je zelf lanen gaan afzetten daar heb je wel toestemming voor nodig.
  3.Een laatste koning haar laatste onderdanen, zo te zien heeft het iets met het koningshuis te maken, ik denk dat het nieuwe is dat ze geen koning/koningin meer zullen hebben, en dat de mensen het daar mee eens zijn een heel blij zijn en vandaar dat ze feest aan het vieren zijn, er staat ook en haar laatste onderdanen, dus zo word iedereen gelijk behandeld en zijn er geen onderdanen meer.
  4.Als beesten overreden zien worden, met als beesten overreden zien worden denk ik dat ze bedoelen dat de koning als het ware word aangereden en dan dood is en dan is er geen koning meer.

 95. Elke keer wanneer ik een gedicht lees voel ik het als of ik het gedicht beter kan begrijpen maar ja.
  Eerste keer wanneer ik dit gedicht had gelezen dacht ik gelijk aan geweld. Want 1e zin beginnen ze gelijk met rood de kleur van bloed en dan nog eens rood schemerland. Dus ze hebben het over een plek(land) waar de criminaliteit percentage hoog is. Schemerland laat me denken aan het weer van Nederland. En dan worden de grenzen opgeheven. Dus de criminelen hebben geen grenzen meer om criminaliteit te plegen dus ze kunnen alles doen. Ze kunnen doen alles doen totterdood. 16 miljoen koningen leven. Ik dacht gelijk aan de bevolking van Nederland 16 miljoen bewoners, maar verder kon ik niks zien over wat ze bedoelden over de bevolking van Nederland of misschien bedoelden ze juist over dat de criminaliteit in Nederland. Want de koningen in Nederland plegen misschien criminaliteit om koning te gaan worden.

  1. Toevoeging

   en in dit rood, rood schemerland
   waar de grenzen totaal werden opgeheven
   waar de mondigheid totterdood wordt beleden
   en waar zestien miljoen koningen leven

   vergeten het gedicht te gaan schrijven

 96. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  In dit stukje van het gedicht heb ik het idee gekregen dat de schrijver ervan dit land ( Nederland ) niet echt leuk vind. Dit denk ik omdat de schrijver zegt in dit rood, rood schemerland. Ik geloof dat rood in dit geval donker en slecht betekent. Het stukje van schemerland. Als de schrijver het een leuk land zou vinden zou de schrijver bijvoorbeeld wel zeggen dat het een land vol licht is. En waar zestien miljoen mensen wonen. De schrijver heeft het hier over de inwoners van Nederland. Hij noemt iedereen koningen omdat iedereen maar doet wat diegene wilt, net als koningen.

  1. goed gezegd!! je zorgt ervoor dat mijn kijk op dit anders wordt.

 97. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  voor mij staat er dat de schrijver bang is voor terrorisme en dat hij denkt dat de wereld vergaat. Hij heeft totaal geen vertrouwen meer in de mensheid en denkt dat de mensen zelf de wetten gaan maken voor hun eigen leven. hij denkt dat de koningin haar troon verlaat omdat ze de mensen niet meer aan kan. Hij denkt dat Nederland uit de hand loopt. Deze woorden doen me denken aan mensen die bang zijn dat de overheid niet volledige controle heeft over zijn land. Daarin laat hij duidelijk merken dat hij bang is.

 98. “en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven”:
  Een land waar mensen rechten en wetten en regels gewoon niet meer geleden want niemad luistert er meer naar. Een land waarin veel bloedig geweld gebruikt wordt om zo hun doen en hun wil door te drijven.

  “waar de mondigheid totterdood wordt beleden”:
  Een plek waar tegenspraak hardhandig word aan gepakt misschien wel met de dood.

  “en waar zestien miljoen koningen leven”:
  Een land waarin iedereen gewoondoet wat ze zelf willen omdat zei vinden dat ze geliiken hebben of omdat andere gewoon niet goedgenoeg zijn in hun ogen

  Conclusie :
  Dit land is een soort dictatuur waarin bergerrechten niet meer gelden. Een plek waar je gedood wordt door het je mening uit te spreken . Een land waarin iedereen de anders als minderwaardig ziet. Dit leid tot slot tot de dood van heel veel mensen.
  Dit gedicht doet mij denken aan de tijd van de oorlog. Waarin landen werden verovert en vroegere regels niet meer gelden. Waar tegenspraak niet getolereerd wordt.

 99. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Wat ik heb begrepen uit dit stuk van het gedicht is dat er een samenleving is waar mensen doen wat ze willen zonder enige consequencies. Een samenleving waar een mening hebben tot de dood kan worden bestraft. Een samenleving waar iedereen koning is. Niemand die iemand kan bestraffen. Niemand die het kan stoppen want zogezegd is iedereen koning. En wie koning is kan doen wat hij wilt. Vandaar dat de schrijver het rood schemerland noemt. Een soort donker land waar alleen maar chaos is.

 100. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  Wat is voor me haal als ik dit stukje lees is het trauma in Apeldoorn op koninginnen dag.
  Dat waneer er zo gefeest kan worden er ook zo’n afschuwelijk ongeval kan plaats vinden.
  Alsof de mensheid even niet normaal kan denken en alles maar laat gebeuren.

 101. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijke afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden

  In dit strofe wordt de gevolg van de eerdere strofes beschreven namelijk dat Nederland een democratische land werd. De schrijver verteld hoe een nieuwe bestuur vanzelf ontstond en dat er tijdens de viering van dat moment de koningin het bestuur niet meer in handen had. In de eerste twee zinnen wordt er een soort trots beschreven van toen het land eindelijk democratisch werd en dat dus de burgers ook het land konden besturen, en het stukje is met toepasselijke woorden geschreven. Bij de laatste twee zinnen wordt er kwaad en overwinning beschreven over hoe de koningin eindelijk het land niet mee mag besturen, en aan de woorden is het ook te zien zoals het stukje ‘als beesten overreden zien worden’. Dit gedicht is dus in verschillende emoties geschreven wat dus een betere beeld geeft aan die situatie. Dit stukje sprak mij daarom ook aan, omdat het twee totaal verschillende emoties laat zien van de persoon in het gedicht waar ik mij ook in kan verplaatsen.

 102. En in dit rood,rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Toen ik dit gedicht voor de eerste keer las wist ik niet wat ervan moest vinden,maar na vaker lezen begreep ik het wel.
  Dit is wat ik eruit heb kunnen halen:
  Ik denk dat de schrijver met een rood,rood schemerland bedoelt dat het een heel naar donker land is.’waar de grenzen totaal worden opgeheven’,iedereen kan daar doen wat hij/zij wilt want er zijn geen grenzen,en ook geen regels dus.’waar de mondigheid totterdood wordt beleden’,mensen zijn bang om wat van de nare situatie te zeggen omdat ze dan worden gestraft.’en waar zestien miljoen koningen leven’,omdat er dus geen regels zijn mag iedereen doen wat hij/zij wilt zonder dat ze gestraft worden,en daarom voelen ze zich dus machtig,koningen.

 103. en in dit rood, rood schemerland
  aar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  „en in dit rood,rood schemerland” en „waar de grenzen totaal werden opgeheven”, Wordt volgens mij bedoeld de links progressieve groeperingen in Nederland ,die mijn inziens een tolerante asielbeleid voert met ruimere open grenzen politiek.

  “waar de mondigheid totterdood wordt beleden” en “waar zestien miljoen koningen leven”, Waar rechts denkend Nederland duidelijk in niet misverstane woorden de tegendeel uiten. Waar zestien miljoen mensen ieder ze eigen normen waarden hanteren als ware zij koning en koningen van een land zijn.

 104. Dit gedicht gaat over ons land, over waargebeurde dingen die niet mochten gebeuren. Ondanks veel vrijheid die mensen hier hebben, gebeuren gekke dingen. Het gevoel voor de medemens is er niet altijd. Sommigen vinden dat ze zomaar een conducteur mogen slaan, dat zij alleen belangrijk zijn en over de totterdood beleden mondigheid.
  De dichter vertelt hoe absurd het gaat kan gaan met zo veel vrijheden en mogelijkheden. Hij noemt het “het land waar zestien miljoen koningen leven” niet voor niets. Hij wil zeggen dat mensen hier als koningen leven, dat grenzen (niet alleen fysieke grenzen) totaal opgeheven zijn en waar iedereen mag meebeslissen en meepraten. Zo is een nieuwe orde ontstaan waar veel dingen mogelijk zijn, en die zijn niet altijd positief. Dit is een waarschuwing hoe het verkeerd kan gaan ondanks de veel positieve kanten in de maatschappij. De vrijheden voor de ene mogen geen beperking zijn voor de andere. Ook deed dit gedicht mij denken aan de afschuwelijke aanslag op Koninginnedag in 2010, doordat de schrijver ” daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden” in zijn gedicht schreef.

  1. Ik vind dit erg goed omdat het in mooie woorden is beschreven.

  2. Wow, het zou zomaar kunnen dat de aanslag op koninginnedag in 2010 en het gedicht een verband met elkaar hebben. Vooral de regel in het gedicht waar de schrijver het heeft over de koningin haar laatste onderdanen zou een verband kunnen hebben met elkaar, wat jij ook denkt. Ik denk ook dat het zo is nu ik dit zie. Nooit gedacht hierover. Goed gedacht.

 105. daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde
  daar zal langs feestelijk afgezette lanen
  een laatste koningin haar laatste onderdanen
  als beesten overreden zien worden
  Ik ga voor dit deel en het gaat over dingen die Nederland zijn gebeurt die niet mochten gebeuren en waar we nog steeds spijt van hebben. In de eerste regel verteld de dichter dat waar de mensen denken dat ze kunnen doen wat ze willen een chaos ontstaat en dat lijkt dan een feest in die tijd. Maar de gevolgen zijn niet goed zoals die koningin dus die haar onderdanen ziet die overgereden wordt dus dat is dan het gevolg. Volgens dit gedicht moet er vrijheid zijn maar niet zoveel dat mensen dood gaan.

 106. Ik denk dat dit gedicht gaat over dat tegenwoordig de maatschappelijke grens steeds meer word opgeheven en dat iedereen steeds meer doet waar hij zin in heeft. In de eerste vier alinea’s word beschreven hoe iemand de wet zoals hij nu is in Nederland overtreed. Vervolgens zegt hij dat er 16 miljoen koningen wonen, het aantal burgers in Nederland in 2010! dit moet met elkaar in verband staan! Al laatste zegt hij dat de laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten vermoord ziet worden, dit is een blik in de toekomst aangezien denk ik alle mensen dood zijn omdat er geen maatschappelijke grenzen meer zijn.

 107. Ik denk dat deze poëzie gaat over hoe weinig we de mens eigenlijk kunnen vertrouwen en iedereen tegenwoordig een crimineel kan zijn. Ze zeggen ook dat er 16 miljoen koningen wonen, daar willen zemen zeggen dat elke Nederlandse staatsburger tegenwoordig voor zichzelf beslist en weinig geeft om de gedachten van anderen. Aan dit gedicht kan je ook weten dat de schrijver het niet leuk vind omdat hij er alleen negatief over is. Hij wilt dat we het veranderen omdat het anders uit de hand loopt. Als iedereen gaat doen waar hij/zij zin in heeft gaat het op den duur mis en wordt de hele maatschappij de dupe ervan. Kortom, als we het met ze allen doen gaat het veel en veel gemakkelijker.

 108. Mijn gedachten over, Dichter des Vaderlands van Ramsey Nasr.
  De eerste strofe begint met, ”ik leef in een land waar de vrome gelovige besluit uit eerbied het mes in de ketter te planten”. De schrijver wilde hiermee duidelijk maken dat hij in een land leeft, waar men alles kan doen waar zij/hij zin in heeft. Waar men zijn of haar zin makkelijk krijgt met geen enkele medelijden en/of spijt, dat men alles kan doen om zijn zin te krijgen en daarvoor tot het uiterste gaat. In de 2de strofe maakt hij duidelijk met een voorbeeld dat men zelfs zomaar iemand kan slaan om zijn zin te krijgen ,men is tegenwoordig tot het uiterste gedreven. In de derde strofe heeft hij het voor mij gevoel over Geert Wilders, die misbruik maakt van zijn macht en vrijheid waarmee hij anderen pijn kan doen.
  In de 4de strofe heeft hij het over 16 miljoen koningen waarmee hij duidelijk maakt, ons volk van 16 man waar ieder doet wat hij wilt om zijn zin te krijgen zonder enige structuur of regels. In de laatste strofe beschrijft de schrijver een voorspelling, dat uiteindelijk toch een enkel persoon een structuur zal aanpassen aan de maatschappij en men daarnaar zal luisteren.

  1. zo dacht ik er ook over, al helemaal bij de 3de strofe had ik precies dezelfde mening, verder een interessante visie

 109. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  de eerste regel: en dit rood rood schemerland, gaat denk ik over de dingen die in het nieuws zijn gebeurd, aangezien dit voor het hele gedicht de trend was. met het rood rood schemerland bedoelt hij waarschijnlijk bloed dat gevloeid heeft door de laatste dingen die in het nieuws zijn voorgekomen. schemerland gaat over de duistere tijd die Nederland nu beleefd. de tweede regel: waar de grenzen totaal werden opgeheven. deze regel gaat over de geopende grenzen van nederland en de overschreden grenzen door mensen uitspraken voor mij. ook de derde regel: waar de mondigheid totterdood wordt beleven. gaat voor mij over de uitspraken van mensen die het feit dat ze de vrijheid van meningsuiting misbruiken en alle etiquettes overschrijden.de laatste regel: waar 16 miljoen koningen leven. dit gaat over dat we het hier heel goed hebben in nederland, al helemaal vergeleken met de rest van de wereld, mensen uit armere landen zouden ons koningen noemen.

 110. “en in dit rood, rood schemerland waar de grenzen totaal werden opgeheven”

  Ik denk dat er met rood schemerland word bedoelt dat het land helemaal geen duidelijke regels heeft en dat het een soort chaos is omdat er dus geen duidelijke regels zijn en dat, dat weer komt doordat de grenzen totaal werden opgeheven, want zonder grenzen is er bijna altijd geen orde.

  “waar de mondigheid totterdood word beleden en waar zestien miljoen koningen leven”

  Ik denk dat er in de 3e strofe word bedoeld dat mondigheid word bedreigt ook al mag je eigenlijk vrij spreken. en er word waarschijnlijk bedoelt met de 4e strofe dat ieder persoon van de zestien miljoen die in Nederland leven zijn eigen mening heeft.

 111. Ik denk dat dit gedicht gaat over hoe dit land steeds erger word. De eerste 3 strofe vertellen over al het geweld dat er in dit land is ontstaan .“en in dit rood, rood schemerland waar de

  grenzen totaal werden opgeheven waar de mondigheid totterdood wordt beleden en waar zestien miljoen koningen leven” ik vind dat dit stuk gaat over ons als Nederlanders en hoe wij in een land wonen waar dit soort erge dingen normaal zijn. “Daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde daar zal langs feestelijk afgezette lanen een laatste koningin haar laatste onderdanen als beesten overreden zien worden” ik vind dat dit stuk gaat over dat als wij niet ons normaal gaan gedragen, dat alle goede, juiste en pure mensen ook mee gaan doen met dit soort gedrag Conclusie: ik denk dat dit gezicht gaat over alle slechte dingen die gebeuren in ons land en dat als we blijven leven zonder grenzen dat ons land dat een duistere plek zal worden met alleen slechte mensen.

 112. Ik vind dit een gedicht dat de realiteit van tegenwoordig goed beschrijft en dat het een paar mooie voorbeelden heeft van de situatie in Nederland

 113. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Ik denk dat de schrijver met de 1e regel bedoelt dat er in de maatschappij veel vrijheid is voor de mensen. De schrijver vindt Nederland een rood schemerland. Dat Nederland een schemerland is, wordt er bedoeld dat het niet goed gaat met Nederland en ook niet slecht. Het ligt er een beetje tussen. Net als wanneer het een beetje schemerig is buiten, de zon is nog niet helemaal op of onder. Met de 2e regel wordt er bedoeld dat er niet veel aandacht besteed wordt aan de problemen in de maatschappij en iedereen laat het maar zitten alsof het niets is. De mensen kennen ook geen grenzen en ze doen en zeggen bijna alles wat ze willen. Met de 3e en 4e regel wordt er bedoelt dat iedereen veel macht heeft. Ze kunnen gezien worden als koning. Ze kunnen alles zeggen, en veel doen. Ze verzinnen ook hun eigen regels en doen alsof zij de baas zijn. Ze denken dat dit het beste is voor zichzelf en voor anderen. Ze luisteren niet naar de overheid.

 114. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Bij de woorden zestien miljoen koningen leven komt Nederland gelijk in me op want Nederland. Dit gedicht gaat over Nederland maar het gaat specifiek over de slechte situatie in Nederland. Het gaat dus ook over probleemjongen en hangjongeren die de boel verzieken in Nederland. In de andere strofe gaat het ook over Geert wilders en hoe verdeeld Nederland eigenlijk is. Met het rode schemerland denk ik gelijk aan regels meestal onduidelijke regels. Waar de mondigheid dotterdood word beleden . De schrijver bedoeld hier dat het land de mensen met een grote mond verbannen uit hun land.

 115. en in dit rood, rood schemerland
  Ik denk dat hiermee bedoelt word in ons land waar er soms nare gebeurtenissen plaatsvinden.

  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  Waar mensen zonder er bij natedenken grenzen overschrijden en zich niet aan de normen en waarden houden

  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  Waar er allemaal brutalen mensen zijn en wat er ook altijd zal blijven

  en waar zestien miljoen koningen leven
  Zestien miljoen geeft het aantal inwoners aan can Nederland. En met koningen word denk ik bedoelt dat mensen zich te hoog gedragen.

 116. en in dit rood, rood schemerland
  waar de grenzen totaal werden opgeheven
  waar de mondigheid totterdood wordt beleden
  en waar zestien miljoen koningen leven

  Wat ik hier van vond is dat het leek op Nederland. Zestien miljoen koningen gaven dat aan in die tijd was dat het aantal inwoners. Nog met koningen gaf de schrijver het aan dat dit land welvarend is maar ook een koning heeft. Best wel goed bedacht. Met grenzen opgeheven zag je al dat hij bedoelde dat het hier rustig aan gaat met de straffen. Goed gesproken door de schrijver.

  H4E_Suraj

Comments are closed.